ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το τελευταίο καλό νέο για την Ευρωζώνη είναι η αύξηση 0,7% του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι. Στην συνέχεια, ο υψηλός πληθωρισμός και οι διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα προκαλέσουν ήπια ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναφέρουν στο Reuters.
Παρά τη στασιμότητα της Γερμανίας, η ανάπτυξη ενισχύθηκε στην Ευρώπη. Αντίθετα, στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, η ενεργειακή κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έχει προκαλέσει κατακόρυφη πτώση του καταναλωτικού και επιχειρηματικού κλίματος, αναφέρουν οι οικονομολόγοι των ING, Accenture, Oxford Economics.
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,7% σε τριμηνιαία βάση κατά την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο 4,0% σε ετήσια βάση, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις αύξηση μόλις 0,2% και ετήσια αύξηση 3,4%.
Την ίδια ώρα βέβαια, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε σε ένα ακόμα επίπεδο ρεκόρ, με την κορύφωσή του να εκτιμάται ότι θα αργήσει μήνες, ασκώντας πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων.
Η αύξηση των τιμών εκτοξεύτηκε στο 8,9% τον Ιούλιο από 8,6% τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για διατήρηση του πληθωρισμού στο 8,6%, ένα επίπεδο πολύ μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Τα αίτια που οδηγούν σε ύφεση
«Η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης οφείλεται κυρίως στα αποτελέσματα του επανέναρξης της οικονομίας, κάτι που καλύπτει την αδυναμία της οικονομίας, η οποία προκύπτει από τον υψηλό πληθωρισμό και τα προβλήματα στην μεταποίηση», αναφέρει ο οικονομολόγος της ING, Bert Cojin.
«Από εδώ και στο εξής, αναμένουμε ότι το ΑΕΠ θα έχει μια πτωτική τάση, λόγω των πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία. Γι’ αυτό το λόγο αναμένουμε μια ήπια ύφεση στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», συνέχισε.
Η κακή απόδοσης της γερμανικής οικονομίας αντισταθμίστηκε από τη θετική πορεία των οικονομικών άλλων χωρών της ευρωζώνης, με τη γαλλική να αναπτύσσεται 0,5% στο τρίμηνο, την ιταλική κατά 1% και την Ισπανία κατά 1,1%.
«Ωστόσο, είναι σαφές ότι οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, η αύξηση των τιμών της ενέργειας και τα επίπεδα ρεκόρ του πληθωρισμού θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο», δήλωσε η Rachel Barton, οικονομολόγος στην Accenture.
Οι προβλέψεις αυτές ενισχύουν το σενάριο για αύξηση ακόμα και 0,50% των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Εφόσον ο πληθωρισμός δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και με τις οικονομικές προοπτικές να έχουν εκτροχιαστεί, αναμένουμε νέα αύξηση 0,50% από την ΕΚΤ», υποστήριξε ο Nicola Nobile της Oxford Economics.
Διαβάστε επίσης:
Eurostat: Πιάνει «ταβάνι» ο πληθωρισμός – Στο 11,5% τον Ιούλιο στην Ελλάδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Επίδομα θέρμανσης: Σήμερα η πρώτη δόση – Τα ποσά ανά κατηγορία – Τι θα ισχύσει για τους νέους δικαιούχους
- Υπουργικό συμβούλιο: Η ατζέντα για το 2025 – Στο τραπέζι και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
- Kαιρός: Καταιγίδες και χιονοπτώσεις από σήμερα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο
- Τραμπ: Ποιον δισεκατομμυριούχο επενδυτή επέλεξε για υφυπουργό Άμυνας