Μετά τα επιτυχημένα βήματα που έχουν γίνει για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, εν αναμονή και των τελευταίων κινήσεων εντός του έτους, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τις μερισματικές αποδόσεις και τις επόμενες επιχειρηματικές κινήσεις των μεγάλων ομίλων.

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία η φετινή εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ την ερχόμενη εβδομάδα αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς είναι μια ευκαιρία να επικοινωνηθεί το ελληνικό story στο εξωτερικό και περισσότερο πλέον στους πιο μακροπρόθεσμους επενδυτές, επικεντρώνοντας στα επόμενα project που θα χρηματοδοτηθούν και από τα κοινοτικά ταμεία με έμφαση στην πράσινη ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Υπό αυτό το πρίσμα οι επαφές που θα έχει το οικονομικό επιτελείο στις ΗΠΑ έρχονται σε μια στιγμή που έχει ιδιαίτερη σημασία να μεταδοθεί μήνυμα συνέχειας της υπεραπόδοσης της οικονομίας αλλά και δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς η αγορά είναι σε ένα καθοριστικό σημείο.

Είναι μια αγορά που για τους ξένους και ειδικά για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές παραμένει ρηχή καθώς είναι ακόμη σε στάδιο μετάβασης στο «σύμπαν» των αναπτυγμένων οικονομιών.

Ωστόσο για τους ξένους και ειδικά για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές είναι πως η χώρα «κάθεται» σε μια ισχυρή δεξαμενή πόρων ενώ διαθέτει μια φιλοαναπτυξιακή, κυβερνητική πολιτική.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο τους προσεχείς μήνες να γίνουν περαιτέρω βήματα στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, ειδικά εκείνων που συνδέονται με το RRF, ενώ είναι δεδομένο πως και το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών – που διεξάγονται σε κλίμα πόλωσης το οποίο προσομοιάζει με…εθνικές εκλογές – θα βρεθεί στο μικροσκόπιο και των ξένων επενδυτών.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι άλλωστε μια σημαντική εβδομάδα ως προς τα μηνύματα των οίκων αξιολόγησης προς τη χώρα καθώς στο τέλος της εβδομάδας, την Παρασκευή 19 Απριλίου αναμένεται η έκθεση της Standard & Poor’s για την ελληνική οικονομία.

Θα είναι μια σημαντική έκθεση ακόμη και εάν ο οίκος δεν κάνει μια θετική έκπληξη αναβαθμίζοντας έστω το outlook σε θετικό (που δεν είναι το επικρατές σενάριο).

Και στο σενάριο της μη αναβάθμισης θα έχουν ιδιαίτερη αξία στη συγκεκριμένη στιγμή οι επισημάνσεις που θα κάνει στην έκθεση του.

Εκεί θα δοθεί ένα καθαρό σήμα για το τι θεωρούν οι ξένοι πως πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα τους προσεχείς 12 – 18 μήνες αλλά και κατά πόσο εκτιμάται πως υπάρχει «καύσιμο» για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανάκτησης υψηλότερων βαθμίδων στην κλίμακα αξιολόγησης των οίκων.

Δεν πρέπει άλλωστε να υποτιμάται το ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, την οποία σημειωτέον μας χρωστά ακόμη η Moody’s, είναι μόνο το πρώτο βήμα με δεδομένο πως πριν την κατάρρευση του 2010 η Moody’s για παράδειγμα μας βαθμολογούσε πέντε σκάλες πάνω από την επενδυτική…

Διαβάστε επίσης:

ΤτΕ: Δεν λήγει ο συναγερμός για τα δίδυμα ελλείμματα – Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις το μοναδικό αντίδοτο

Αντίστροφη μέτρηση για το μήνυμα της S&P – Τι φοβάται η Αθήνα

Η ανάπτυξη του 2024 στο τραπέζι των θεσμών – Ξεκινά ο έλεγχος της οικονομίας