ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με έλλειμμα κοντά στο… μηδέν φαίνεται πως θα κλείσει το 2022, όπως ανέφεραν στις αρχές της εβδομάδας τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.
Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πρωτογενές έλλειμμα 1,6%, ωστόσο φαίνεται πως η καλύτερα πορεία του προϋπολογισμού οδηγεί το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 1 ποσοστιαία μονάδα πιο κάτω.
Ο λόγος που οι «αποκαλύψεις» έγιναν αυτή τη χρονική στιγμή, δεν είναι διόλου τυχαία. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την εβδομάδα ακριβώς μετά το Πάσχα, η Eurostat θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας για το 2022, τόσο για το τελικό ποσοστό της ανάπτυξης όσο και του ελλείμματος. Όπως φαίνεται, τα στοιχεία φαίνεται πως θα είναι ιδιαίτερα θετικά για τη χώρα μας.
Ωστόσο, τα δεδομένα από τη Eurostat προέρχονται κυρίως από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, που σημαίνει ότι τα περισσότερα στοιχεία είναι γνωστά στο οικονομικό επιτελείο.
Η διαφορά των 300 εκατ.
Πληροφορίες αναφέρουν, πως το τελικό ποσοστό του ελλείμματος είναι προς “διαπραγμάτευση” ανάμεσα στις δύο αρχές, καθώς υπάρχει ένα ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε περίπτωση που ενταχθούν στο 2022, τότε το έλλειμμα θα είναι σχεδόν μηδενικό.
Άλλωστε, την ίδια πρόβλεψη με τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών διατύπωσε και η ΤτΕ στην ετήσια έκθεσή της, που αναφέρει πως το πρωτογενές έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2022 εκτιμάται ότι σχεδόν θα μηδενιστεί. Επομένως, θα είναι σημαντικά καλύτερο του αναμενόμενου παρά τις αντίξοες συνθήκες, ενισχύοντας τη δημοσιονομική αξιοπιστία της χώρας. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε ασφαλέστερη την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, σε μια περίοδο αυξημένης αβεβαιότητας και σημαντικής επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης.
Ο δρόμος για την επενδυτική βαθμίδα
Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία, τότε θα αποτελέσουν ένα από τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν την πόρτα της επενδυτικής βαθμίδας.
Άλλωστε, η χώρα μας έχει κατάφερε τη διετία 2021-22 να επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές προσαρμογές στην Ευρώπη και να καταγράψει σωρευτικά τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, το οποίο επέστρεψε σε επίπεδα κάτω από τα προ πανδημίας. Σε σχέση με το 2020, εκτιμάται ότι το χρέος μειώθηκε περίπου κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ στο 171,4% το 2022, με τα 2/3 της πτώσης να συντελούνται το 2022.
Το «κλειδί» των πρωτογενών πλεονασμάτων
Φυσικά, το βασικότερο ίσως, μέσο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης είναι η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα των επόμενων ετών, μια συζήτηση που πραγματοποιείται μεν σε παρασκηνιακό επίπεδο, ωστόσο η τελική συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμα με τους θεσμούς.
Πάντως, μια συμφωνία για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στην περιοχή του 2% του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια, μάλλον θα αποτελούσε θετικό σημάδι για τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.
Όπως αναφέρει άλλωστε και η ΤτΕ, «η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, προσελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια υψηλής ποιότητας, με αποτέλεσμα τη συγκράτηση των ανοδικών επιδράσεων που ασκεί στις αποδόσεις τους η αυστηροποίηση των διεθνών νομισματικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών. Επίσης, θα ασκούσε θετική επίδραση και στις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες μέσω της μείωσης του κόστους δανεισμού τους και της προσέλκυσης νέων κεφαλαίων».
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή