ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Οι αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ, ήρθαν σε μια στιγμή που η χώρα μας διανύει ίσως, μια από τις καλύτερες περιόδους με το Τελ Αβίβ, τόσο σε οικονομικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.
Τις τελευταίες ώρες ο πλανήτης παρακολουθεί και την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, μέσω αεροπορικών επιθέσεων (επίκειται και χερσαία εισβολή στη Γάζα από ισραηλινές δυνάμεις τις επόμενες ώρες).
Η «ανάφλεξη» στη Μέση Ανατολή έχει προκαλέσει αλλεπάλληλες επιπτώσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι αγορές, αλλά εμμέσως και τις επενδύσεις.
Σε διεθνές επίπεδο, επικρατεί πανικός: τα χρηματιστήρια βυθίζονται, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκτοξεύονται, όπως και οι τιμές του φυσικού αερίου.
Οι ελληνικές επιπτώσεις και οι παράγοντες… πετρέλαιο, πληθωρισμός και επιτόκια
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ενώ πηγές του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν πως είναι ακόμα νωρίς για να μιλήσει κανείς για επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
Το βλέμμα και του ελληνικού Υπουργείο Οικονομικών είναι στραμμένο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του Brent βρέθηκε πάνω από τα 88 δολάρια το βαρέλι, κάνοντας «άλμα» τεσσάρων δολαρίων. Όλα αυτά, την ώρα που οι διεθνείς τιμές είχαν αποκλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο ελληνικός προϋπολογισμός έχει «πατήσει» πάνω στην πρόβλεψη για τιμή πετρελαίου στα 81,8 δολάρια το βαρέλι για φέτος και 81,2 δολάρια για το 2024. Μια παρατεταμένη άνοδος του «μαύρου χρυσού» σε υψηλότερα επίπεδα αναμένεται να επηρεάσει άμεσα τη χώρα μας και κυρίως στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Άλμα κατέγραψε και η τιμή του φυσικού αερίου κατά 15% φτάνοντας στα 44 ευρώ τη μεγαβατώρα. Αιτία η απόφαση της Chevron να σταματήσει την παραγωγή σε κοίτασμα στο Ισραήλ.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο θαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου του Ισραήλ, το Λεβιάθαν, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.
Οι αποφάσεις για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό
Τα παραπάνω αποτελούν τον μεγάλο πονοκέφαλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που σκέφτεται να πατήσει «φρένο» στις αυξήσεις επιτοκίων, καθώς αποτελεί το μοναδικό «όπλο» της Φρανκφούρτης, για τη μείωση του πληθωρισμού στο επίπεδο του 2%.
Άλλωστε, η Ευρώπη παρακολουθεί ακόμα και τις επιπτώσεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, που ήδη καταγράφεται (και για εσωτερικούς λόγους) κύμα ρευστοποιήσεων στα ομόλογα του Αμερικανικού Δημοσίου, πιέζοντας προς τα πάνω το δολάριο.
Σημαντική ημερομηνία θεωρείται η έκθεση για τον πληθωρισμού Σεπτεμβρίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα δημοσιευθεί στις 12 Οκτωβρίου και ενδέχεται να επηρεάσει τις αγορές, αλλά και τις αποφάσεις της FED για τα επιτόκια.
Τα ακραία σενάρια του προϋπολογισμού
Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν περιέχει κάποιο σενάριο «ευαισθησίας», δηλαδή ακραία σενάρια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό το σενάριο αναμένεται να αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.
Μπορεί τα σενάρια να αποτυπώνονται για τυπικούς λόγους, καθώς το επιβάλει η Κομισιόν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών, ωστόσο, ουδείς γνωρίζει τι θα σημάνει μια νέα αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τους στόχους ή μια νέα σημαντική αύξηση των επιτοκίων του ευρώ.
Επίσης, θεωρείται ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθεί απάντηση στο ερώτημά αν η παγκόσμια ανησυχία θα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αλλαγές.
Στους δημοσιονομικούς στόχους που θα αποτυπωθούν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού σε ένα μήνα από τώρα.
Κίνδυνοι σε δύο επίπεδα
«Η πιθανή σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων εγκυμονεί κινδύνους για την ελληνική οικονομία τουλάχιστον σε δύο επίπεδα» αναφέρει στο mononews ο Πρύτανης του Alba Business School, Κώστας Αξαρλόγλου.
Όπως σημειώνει, το πρώτο επίπεδο αφορά «στην πιθανή αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο, που πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά το θετικό κλίμα για ξένες επενδύσεις στην χώρα μας. Και δεύτερον, την συρρίκνωση των ελληνο-ισραηλινών οικονομικών σχέσεων και την επιβράδυνση της διασύνδεσης των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας και την ανάλογη επιβράδυνση στην μεταφορά σχετικής τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο οικοσυστημάτων».
Προς επίρρωση των όσων αναφέρει ο Πρύτανης του Alba στο mononews, το 2022 καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ επενδυτικών ροών προς την Ελλάδα από το Ισραήλ, ρεκόρ τουριστικών αφίξεων από το Ισραήλ στην χώρα μας, καθώς και ιστορικό ρεκόρ των ελληνικών εξαγωγών στο Ισραήλ, που άγγιξαν τα 850 εκατ. ευρώ.
Οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ σε επιχειρηματικό και οικονομικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Οι Business ανάμεσα στις δύο χώρες αφορούν τα ξενοδοχεία, η ενέργεια και τα φάρμακα, όπως έχει ενημερώσει ήδη το mononews του αναγνώστες του.
Ωστόσο, «κλειδί» αναμένεται να αποτελέσει η διάρκεια αυτής της «ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή, καθώς ενδέχεται να οδηγήσει αρκετούς επενδυτές να παγώσουν προσωρινά τις επενδύσεις τους, μέχρι να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τη διάρκεια του πολέμου.
Μια κλιμάκωση διαρκείας δεν αποκλείεται να «φρενάρει» κάποιες επενδύσεις, καθώς η «ανάφλεξη» βρίσκεται στη… γειτονιά της Ελλάδας.
Διαβάστε επίσης:
Knot (ΕΚΤ): Απειλή για τον πληθωρισμό οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χαμάς
Τριετίες: Ποιοι μισθοί αυξάνονται από 1/1/2024 – Ποιος χρόνος μετράει και πώς θα δοθούν
ΑΑΔΕ: 24 επιπλέον Τελωνεία στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου»
_______________________
Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023
Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»