ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «οι επενδυτές το πιστεύουν και ότι ζητούν αποζημίωση 4,22% για τα 10ετή ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, έναντι 4,32% για το ιταλικό χρέος και 3,48% για το ισπανικό». Σημειώνει δε ότι στα τέλη Μαρτίου η ζήτηση για έκδοση πενταετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ έφτασε τα 19 δισ. ενώ από τον Απρίλιο η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει το 85% των ετήσιων δανειακών αναγκών της.
Αναφέρεται επίσης ότι από το 2015 και την πυρετώδη περίοδο που χαρακτηρίστηκε από τον φόβο ενός Grexit, η χώρα ανέβηκε υπομονετικά στην κλίμακα της οικονομικής αξιολόγησης, ότι έχει εξυγιάνει τον χρηματοπιστωτικό της τομέα και ότι τα στοιχεία της Ευρωπαΐκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι το επίπεδο των επισφαλών δανείων μειώθηκε από 47,4% το τρίτο τρίμηνο του 2013, σε 6,4% το τρίτο τρίμηνο του 2022.
Τελευταίο εμπόδιο που κατά την εφημερίδα πρέπει να ξεπεραστεί είναι οι εκλογές στις 21 Μαΐου, υπογραμμίζοντας πως οι οίκοι αξιολόγησης διατηρούν την πίεση και εξηγούν ότι οποιαδήποτε πρόσθετη βελτίωση των εκτιμήσεων τους προϋποθέτει ότι η χώρα θα περάσει αυτό το νέο στάδιο χωρίς να αλλάξει πορεία όσον αφορά τη δημοσιονομική της τροχιά.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης:
S&P: Ψήφος εμπιστοσύνης και αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες