Τον φιλόδοξο στόχο, η Ελλάδα να σταματήσει την επιβαρυντική για το περιβάλλον χρήση των πλαστικών μιας χρήσης (μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, δοχεία τροφίμων και ποτών, κύπελλα – ποτήρια, λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, πακέτα και περιτυλίγματα από εύκαμπτο υλικό που περιέχουν τρόφιμα) ένα χρόνο νωρίτερα απ΄ ότι προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία έχει θέσει η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, η προσπάθεια θα είναι τα πλαστικά μιας χρήσης να αποσυρθούν έως τον Ιούνιο του 2020, αντί ένα χρόνο μετά, που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία (2019/904).

Για την επίτευξη του στόχου αυτού ο υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χθες ότι τον συντονισμό του διαλόγου με τους φορείς και την κοινωνία, καθώς και τις δράσεις για την πιο αποδοτική εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές επιταγές σχετικά με την πλαστική ρύπανση, αναλαμβάνει το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη (Δίκτυο Συνεργασίας για το θαλάσσιο Περιβάλλον). Ειδικότερα, συντονίστρια ανέλαβε η Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Ιδρύματος.

Ο υπουργός έκανε μνεία στην πρόσφατη μελέτη της WWF που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι 39 τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις ελληνικές θάλασσες κάθε μέρα, ενώ η κα. Κοσμοπούλου είπε ότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ η ελληνική οικονομία (συγκεκριμένα οι τομείς του τουρισμού της ναυτιλίας και της αλιείας) χάνει περίπου 26 εκατ. ευρώ ετησίως εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης.

Ο Κωνσταντίνος Αραβώσης γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αναφέρθηκε σε ένα νέο περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης με τους δήμους, χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω και πρόσθεσε πως εξετάζονται κίνητρα για πράσινες συμβάσεις – προμήθειες και προς επιχειρήσεις που επενδύουν σε κυκλική οικονομία και βιομηχανική συμβίωση. Ο ίδιος μίλησε για ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα (στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ) ύψους 40 εκατ. ευρώ που θα αφορά τη συνεργασία επιχειρήσεων με στόχο τη δημιουργία περιβαλλοντικών υποδομών.

Αναφορικά το ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος που επιβάλλεται στις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς ο γενικός γραμματέας είπε ότι, όπως προβλέπει ο νόμος, θα χρησιμοποιηθεί από τον ΕΟΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) σε συνεργασία με τους Δήμους για την δωρεάν διάθεση στους πολίτες εναλλακτικών μέσων (επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική πολλών χρήσεων, πάνινη, διχτάκι, βιοαποδομήσιμη σακούλα), τα οποία μειώνουν την κατανάλωση και προάγουν την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, καθώς και για δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.