Με κλειδωμένο το 50% των εσόδων του 2019 ο ελληνικός τουρισμός κέρδισε το στοίχημα που μεταφράζεται σε 9 δις ευρώ τουριστικές εισπράξεις μέχρι στιγμής, παρά την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας και των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής και πλέον ατενίζει με αισιοδοξία το 2022.

Ο Αύγουστος απογείωσε τις αφίξεις και τα έσοδα ακολούθησαν την ανοδική τάση καθώς και η κατά κεφαλήν δαπάνη να αυξάνεται σε διψήφιο ποσοστό.

«Πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε. Αυτή τη στιγμή κρίνω ότι το 50% το έχουμε κλειδώσει» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος και σημειώνει πως: «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους πιο επιθυμητούς προορισμούς, όμως αν του χρόνου ξεκινήσουμε δυναμικά τη σεζόν από Απρίλιο- Μάιο, θα πρέπει να δούμε το θέμα των υποδομών.

Και ακόμα ο κ. Ρέτσος τονίζει: Το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι γίνεται από δω και πέρα, το χειμώνα, αν θα δουλέψουν οι προορισμοί πόλης, οι ορεινοί προορισμοί, που είναι κλειστοί από το Μάρτιο του 2020 και είναι κρίσιμο να λειτουργήσουν φέτος σε όσο γίνεται κανονικές συνθήκες.

Την ίδια άποψη για την πορεία των εσόδων διατύπωσε στην ΔΕΘ και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.

Ενώ από την πλευρά του ο κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos και επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ, εκτιμά πως είναι εφικτό ο τουρισμός να «κερδίσει» το 60% των εσόδων του 2019, δηλαδή τα τουριστικά έσοδα να διαμορφωθούν στα 12 δις ευρώ. Με ανάρτηση του στο twitter ο κ. Ανδρεάδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως: «τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 12 δισ. ευρώ φέτος, νούμερο αδιανόητο μερικούς μήνες πριν. Σε αυτή την περίπτωση το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί σε ποσοστό πάνω από 6%» . Ο ίδιος έχει αναφέρει επίσης σε ανάρτηση του πως η αύξηση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης και η στροφή των επισκεπτών σε ακριβότερα καταλύματα θα διαμορφώσουν τα έσοδα υψηλότερα των 9 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα οι προσδοκίες παραμένουν θετικές καθώς ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται επίσης ένας δυναμικός μήνας σε επίπεδο αφίξεων ενώ εκτιμάται ότι η κίνηση θα συνεχιστεί –εκτός απροόπτου- και τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία τώρα των αεροπορικών αφίξεων δείχνουν ότι το διάστημα Ιανουαρίου- Αυγούστου στην Ελλάδα ήρθαν 12 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό, εκ των οποίων τα 3,04 εκατομμύρια τον Αυγουστο, με τις διεθνείς αφίξεις τον ίδιο μήνα να αυξάνονται κατά 82,6%.

Συγκεκριμένα τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021 δείχνουν πως:

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφτασε τους 20.727.553 εκατ. επιβάτες (εσωτερικού και εξωτερικού) παρουσιάζοντας άνοδο 53,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 οπότε είχαν διακινηθεί 13.485.139 εκατ. επιβάτες.

Πραγματοποιήθηκαν 235.570 πτήσεις στα ελληνικά αεροδρόμια, από τις οποίες 103.755 ήταν εσωτερικού και 131.815 εξωτερικού παρουσιάζοντας άνοδο 38,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 όπου είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 169.999 πτήσεις.

Εθνική Τράπεζα: Δυναμική ανάκαμψη για κατανάλωση και τουρισμό – Επιβεβαιώνεται το σενάριο για αύξηση 5,7% του ΑΕΠ το 2021