Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, αναγνώρισε την επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης την Πέμπτη, χαρακτηρίζοντας «καθοδικούς» τους κινδύνους γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης. Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της ΕΚΤ, ο Draghi δήλωσε ότι τα εισερχόμενα στοιχεία εξακολουθούν να είναι πιο αδύναμα από τα αναμενόμενα και δήλωσε ότι η επιβράδυνση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των προστατευτικών πολιτικών και της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Πρόσθεσε ότι η ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι ασθενέστερη βραχυπρόθεσμα.

“Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ζώνης του ευρώ έχουν μεταβληθεί λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας σχετικά με τους γεωπολιτικούς παράγοντες και την απειλή του προστατευτισμού, των τρωτών σημείων στις αναδυόμενες αγορές και της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών”, ανέφερε. Επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα μέσα νομισματικής πολιτικής της για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς την κατεύθυνση του στόχου της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ αφήνει τα επιτόκια αμετάβλητα, όπως αναμενόταν νωρίτερα την ημέρα. Μια πρόσφατη απότομη επιβράδυνση στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ τροφοδότησε τις προσδοκίες ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, θα μπορούσε να καθυστερήσει μετά τον τερματισμό του τετραετούς σχεδίου αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, έδειξαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα σε ολόκληρο το μπλοκ επεκτάθηκε οριακά στις αρχές του έτους, ενώ η πτώση σε νέες θέσεις εργασίας, δείχνει ότι η ανάπτυξη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα παρόμοια με τα μέσα του 2013.

Οι οικονομικές αδυναμίες στη ζώνη του ευρώ, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων, έχουν προκαλέσει τους οικονομολόγους να αντισταθμίζουν τις προσδοκίες τους για αυστηρότερη νομισματική πολιτιή από την ΕΚΤ. Εν μέσω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης, των εμπορικών ανησυχιών και της αβεβαιότητας που επικρατεί όσον αφορά το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οικονομολόγοι δεν αναμένουν από την ΕΚΤ να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων μέχρι το τέταρτο τρίμηνο και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης μέχρι τις αρχές του 2020.