ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Υπέρ της αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα τάσσεται σύσσωμος ο επιχειρηματικός κόσμος.
Οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όπως εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών και αυτοαπασχολούμενων βλέπουν θετικά την αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα, τα έτη ασφάλισης και τον κατώτατο μισθό.
Πλέον οι μη μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν το επόμενο διάστημα να επιλέξουν μια από τις έξι κλίμακες ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής: 1ο επίπεδο στα 210 ευρώ, 2ο επίπεδο στα 252 ευρώ, 3ο επίπεδο στα 302 ευρώ, 4ο επίπεδο στα 363 ευρώ, 5ο επίπεδο στα 435 ευρώ και 6ο επίπεδο στα 566 ευρώ. Στα παραπάνω ποσά θα πρέπει να προστεθούν 10 ευρώ το μήνα υπέρ του λογαριασμού ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τα αν οι μη μισθωτοί θα μπορέσουν να πληρώσουν την αυξημένη κατά 25% κατώτατη υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά, καθώς η μείωση της φορολογίας θα εφαρμοστεί την επόμενη χρονιά. Ακόμη επιμένουν ότι δεν είναι βέβαιοι ότι να το νέο σύστημα θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων, ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα και να καταβληθούν στο μέλλον αξιοπρεπείς συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας, τα νέα ποσά των εισφορών θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2020 και τα πρώτα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν θα περιλαμβάνουν την κατώτατη εισφορά των 220 ευρώ. Στη συνέχεια έως τον Απρίλιο θα κληθούν 1,44 εκατ. μη μισθωτοί να δηλώσουν την κατηγορία των εισφορών που επιθυμούν να καταβάλλουν και θα γίνει εκκαθάριση για να αποπληρώσουν την διαφορά.
Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς- «Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών»
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων απέναντι στο νέο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ ήταν το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών να διαμορφώνεται ως ποσοστό επί των κερδών των επιχειρήσεων. Η πρώτη σημαντική αλλαγή έγινε με την μείωση των εισφορών από το 20 στο 13,33% επί του εισοδήματος των μη μισθωτών, αίτημα της Συνομοσπονδίας το οποίο εφαρμόστηκε. Το δεύτερο αίτημα μας προς την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν η μείωση του ανώτατου πλαφόν από το 10πλάσιο στο 5πλάσιο του κατώτατου μισθού.
Το σχέδιο με τις σταθερές κλίμακες εισφορών που φέρνει η υπάρχουσα κυβέρνηση, είχε παρουσιαστεί από την διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ τον Ιούλιου του 2014, αλλά είχε απορριφθεί από τον ίδιο υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση. Η κατώτατη εισφορά αυξάνεται κατά 25% για την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επαγγελματιών από την 1η Ιανουαρίου του 2020, ενώ η φορολογική ελάφρυνση θα έρθει την επόμενη χρονιά, δημιουργώντας προβλήματα στον προϋπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εισφορές δεν θα είναι σταθερές, καθώς υπάρχει ρήτρα αύξησης των εισφορών από το 2023 και μετά. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο από 1-1-2023 έως 31-12-2024 τα ποσά των εισφορών προσαυξάνονται με βάση τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Αν ο τιμάριθμος είναι αρνητικός οι εισφορές μένουν σταθερές. Από 1-1-2025 οι εισφορές προσαυξάνονται κατά το δείκτη μεταβολής μισθών που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Στη ΓΣΕΒΕΕ είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στο νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι επιχειρηματίες θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις νέες αυξημένες εισφορές για την τόνωση της εισπραξιμότητας και της καταβολής αξιοπρεπών συντάξεων», τονίζει ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς.
Πρόεδρος ΤΕΕ Γ. Στασινός –«Ο νέος νόμος πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την απασχόληση»
«Μετά από δέκα χρόνια κρίσης και έναν απαράδεκτο ασφαλιστικό νόμο, με υπερβολικές εισφορές (37,95% του εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών μηχανικών), χιλιάδες μηχανικοί οδηγήθηκαν εκτός επαγγέλματος ή στο εξωτερικό. Αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι μηχανικοί είναι χαμηλές εισφορές, ώστε να μπορούν να τις πληρώσουν. Άλλωστε παράλληλα θα πρέπει, μέσα από τους διακανονισμούς που υπάρχουν, να ξεχρεώσουν τις οφειλές που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει οι μηχανικοί να σταθούν όρθιοι. Σε όσους έφυγαν στο εξωτερικό οφείλει η πολιτεία να δώσει κίνητρα επιστροφής στην πατρίδα. Έτσι ώστε όλοι να συμβάλλουν στην επιτακτική ανάγκη για αληθινή ανάπτυξη. Τo νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα είναι στην κατεύθυνση της μείωσης των εισφορών κάτι σημαντικό για να σταθεί όρθιος ο κλάδος των μηχανικών. Αυτό βέβαια δεν είναι το μοναδικό ζητούμενο από έναν ασφαλιστικό νόμο. Ζητάμε δίκαιες συντάξεις, ζητάμε την κατάργηση των διπλών εισφορών, ζητάμε σταθερότητα ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε τις ζωές μας και ζητάμε ταυτόχρονα δυνατότητες αποπληρωμής των οφειλών. Ο νέος ασφαλιστικός νόμος πρέπει πάνω από όλα να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την απασχόληση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός.
Πρόεδρος ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδωσίου- «Αναγκαιότητα το νέο ασφαλιστικό»
«Εκτιμώ ότι όλοι συμφωνούμε στην αναγκαιότητα ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος που θα έχει μεγαλύτερο ορίζοντα βιωσιμότητας από το σημερινό. Με αυτή την παραδοχή οι μικρομεσαίοι συναινούμε στη νέα μεταρρύθμιση που μπορεί να βάλει μία τάξη σε ένα θέμα κρίσιμο, τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον του κάθε ασφαλισμένου και κυρίως να δώσει «ανάσες» στο μείζον θέμα του υπολογισμού των εισφορών. Πρέπει να σημειώσω βέβαια ότι η κατώτερη εισφορά θα είναι κάπως υψηλότερη σε σύγκριση με το παρελθόν. Υπάρχει η προσδοκία ότι αυτή η επιβάρυνση θα καλυφθεί με τις φορολογικές ελαφρύνσεις της επόμενης χρονιάς, αλλά δεν παύει να είναι μία –έστω και μικρή- αύξηση, για τον ασφαλισμένο. Επίσης οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι η επιλογή της κλάσης θα έχει άμεση σχέση με τις μελλοντικές τους συντάξεις, κάτι επίσης σημαντικό», αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδωσίου.
Πρόεδρος ΒΕΑ Π. Ραβάνης- «Ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας επιλέγει πλέον το ύψος των εισφορών που μπορεί να καταβάλει»
«Οι νέες επτά κλίμακες των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένης κι αυτής για το σύνολο των νέων ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, οι οποίες πλέον δεν είναι συνδεδεμένες ούτε με το εισόδημα, ούτε με τα έτη ασφάλισης, ούτε με τον κατώτατο μισθό είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και η αύξηση της κατώτατης εισφοράς για την πρώτη υποχρεωτική κλίμακα στα 210 ευρώ από 185 ευρώ που είναι σήμερα, πέρα από το ότι θα οδηγήσει μελλοντικά σε υψηλότερες συντάξεις, εξαλείφεται από το γεγονός ότι πλέον οι εισφορές θα εκπίπτουν από το εισόδημα των μη μισθωτών. Παράλληλα, η επιβάρυνση θα καλυφθεί από την μείωση της φορολογίας την επόμενη χρονιά.
Πλέον, ο βιοτέχνης και μικρομεσαίος επιχειρηματίας θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει το ύψος της εισφοράς που μπορεί να καταβάλλει και να διαμορφώσει ο ίδιος το ύψος της μελλοντικής του σύνταξης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η καθιέρωση σταθερού ποσού για την δημόσια υγεία. Η παροχή είναι ίδια και σταθερή για όλους, ενώ οι εισφορές που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα οι μη μισθωτοί ήταν με βάση το ετήσιο εισόδημά τους. Με την επιβολή 55 ή 66 ευρώ ανάλογα με την ασφαλιστική κλίμακα που θα επιλέξει κάποιος οι μη μισθωτοί θα έχουν επιπλέον ελάφρυνση στις εισφορές που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα», σημειώνει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλος Ραβάνης.
Πρόεδρος ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης- «Το νέο σύστημα διορθώνει πολλές αδικίες. Ωστόσο, υπάρχουν και εκκρεμότητες…»
«Η όποια επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχει τελικά για κάθε ασφαλισμένο ένα δίκαιο και θετικό αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός του νέου ασφαλιστικού συστήματος είναι πολύ προσεκτικός, φαίνεται δικαιότερος, αλλά και ταυτόχρονα αρκετά παρεμβατικός. Ο επαγγελματίας κάθε νέο έτος, θα μπορεί να επιλέγει το επίπεδο της εισφοράς και να το αλλάζει αν το επιθυμεί, καθώς το σύστημα θα είναι απόλυτα ελεύθερο. Όσο για τον ανταποδοτικό χαρακτήρα του νέου ασφαλιστικού, ο μισθωτός αλλά και ο ελεύθερος επαγγελματίας, θα έχει παράλληλη ασφάλιση όπως και τώρα, αλλά θα πάρει μεγαλύτερη σύνταξη.
Υπάρχουν βεβαίως ακόμη κάποιες εκκρεμότητες, αφού το ενδεχόμενο απαλλαγής των διπλοαπασχολούμενων από τη διπλή ασφάλιση μπορεί να μην ισχύσει για όλους. Ενώ οι μισθωτοί με «μπλοκάκια» φαίνεται να εξασφαλίζουν την απαλλαγή, δεν ισχύει το ίδιο όμως για μισθωτούς που έχουν στο όνομά τους επιχειρήσεις. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο στην ασφάλιση των εταίρων των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών. Για τους εταίρους των ΙΚΕ ή τους μισθωτούς οι οποίοι είναι ταυτόχρονα και εταίροι προσωπικών ή άλλων επιχειρήσεων, το υπουργείο Εργασίας θέλει ένα απλό σύστημα υπολογισμού των εισφορών χωρίς εξαιρέσεις και υποπεριπτώσεις, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει ότι δεν θα ανοίξει παράθυρα εισφοροδιαφυγής.
Είναι προς όφελος όλων να στηρίξουμε το νέο ασφαλιστικό, το οποίο στη παρούσα κατάσταση είναι το καλύτερο δυνατό, αφού διορθώνει πολλές αδικίες και εννοείται ότι όσο υψηλότερες θα είναι οι ασφαλιστικές εισφορές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η σύνταξη που θα προκύπτει στο τέλος του εργασιακού βίου. Στο μέλλον βεβαίως, θα αναμένουμε περαιτέρω βελτιώσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης.
Πρόεδρος ΕΣΑ Στ. Καφούνης- «Καταστροφικό το προηγούμενο ασφαλιστικό καθεστώς για τους εμπόρους»
«Για το σύνολο των εμπόρων η αποσύνδεση του φορολογικού εισοδήματος από το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών είναι ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Το προηγούμενο καθεστώς ήταν καταστροφικό για τους εμπόρους και δεν έδινε κίνητρα για την ασφάλιση τους, καθώς η ανταποδοτικότητα ήταν χαμηλή για όσους είχαν πολλά έτη ασφάλισης και υψηλές εισφορές. Τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης δημιουργούν προϋποθέσεις παραμονής στην αγορά εργασίας και εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα. Ο ασφαλισμένος πλέον θα καταφέρει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη σύνταξη ανάλογα με τα έτη και τις εισφορές που θα έχει εισφέρει στο σύστημα. Η νέα κλίμακα εισφορών σε συνδυασμό με την μείωση της φορολογίας από την επόμενη χρονιά θα οδηγήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος του εμπορικού κόσμου», τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Υπερκάλυψη 5 φορές για το ομόλογο Tier 2 ύψους €400 εκατ. – Ισχυρή ζήτηση ύψους €2 δισ.
- Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή