• Οικονομία

    Νάγια Κόλλια: Ποια είναι η απηνής «διώκτρια» των αυθαιρεσιών στις παραλίες και τους αιγιαλούς

    Νάγια Κόλλια, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Νάγια Κόλλια, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Το νομικό πλαίσιο που βάζει τέλος στο χάος σε αιγιαλούς και παραλίες ήρθε νωρίς φέτος, σε μια περίοδο μάλιστα, που ο καιρός (το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε αρχές Μαρτίου) δεν ενέπνεε τους περισσότερους για να αναλύσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας στις ακτογραμμές της χώρας μας.

    Όπως αποδείχθηκε όμως, οι διατάξεις κατατέθηκαν έγκαιρα, προκειμένου να μην υπάρξει καμία δικαιολογία για την επανάληψη της περσινής αναταραχής που προκλήθηκε σε αρκετές περιοχές με το κίνημα της «πετσέτας», αλλά και τις αυθαιρεσίες από beach bar και άλλες επιχειρήσεις στους ελληνικούς αιγιαλούς.

    «Διώκτρια» των αυθαιρεσιών

    Ρόλο – «κλειδί» στη διαμόρφωση του νέου τοπίου έχει η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νάγια Κόλλια.

    Άριστη γνώστης των νομικών θεμάτων, καθώς έχει αποφοιτήσει από τη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (LLM) με «διάκριση» από το University of London/Queen Mary-London School of Economics (LSE).

    Δυναμική, πολύγλωση (μιλά αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά), οξυδερκής και εργασιομανής, πατά γερά σε δυο «βάρκες»: σε αυτή της απαιτητικής επαγγελματικής της πορείας και σε εκείνη της οικογένειας, καθώς είναι μητέρα δυο παιδιών.

    Η ίδια, τις τελευταίες ημέρες, έχει αρχίσει να «οργώνει» τη χώρα, συντονίζοντας τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούνται ανα την επικράτεια, για παρανομίες και αυθαιρεσίες στις παραλίες.

    Πρόκειται για ένα project που έχει αναδειχθεί σε ένα μεγάλο προσωπικό στοίχημα, προκειμένου να μπει τάξη στο πολυετές χάος που επικρατεί στις παραλίες της χώρας μας και κυρίως στα ελληνικά νησιά, μετά τη (νέα) άνθηση του τουριστικού προϊόντος.

    Προστασία της δημόσιας περιουσίας

    Ψηλά στην ατζέντα της Νάγιας Κόλλια, βρίσκεται η εφαρμογή των διατάξεων για τους αιγιαλούς.

    Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει στο χαρτοφυλάκιό της ό,τι έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας περιουσίας: από τις απαλλοτριώσεις και τις σχολάζουσες κληρονομιές, έως και το Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας στο οποίο καταγράφονται όλα τα ακίνητα:

    • των Υπουργείων,
    • των Δημοσίων Επιχειρήσεων στις οποίες το Δημόσιο κατέχει το σύνολο του μετοχικού τους κεφαλαίου,
    • των Δημοσίων Οργανισμών,
    • των Ν.Π.Δ.Δ. και
    • της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.

    Επίσης, η Γενική Γραμματεία έχει και μια εξίσου σημαντική αρμοδιότητα: συμμετέχει στο συμβούλιο του φορέα που διαθέτει κρατικές μετοχές σε διάφορες εταιρείες, όπως πχ η ΕΑΒ (κύριος μέτοχος το Υπουργείο Οικονομικών και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας), ο ΟΣΕ κ.α.

    Υπό την εποπτεία της έχει και τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, επιχειρησιακός στόχος της οποίας είναι, μεταξύ άλλων: ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των αρμόδιων φορέων για την εφαρμογή των Δημοσιονομικών και Διαρθρωτικών Επιχειρησιακών Σχεδίων.

    • η παρακολούθηση των αποκρατικοποιήσεων που υλοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις.
    • η διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των συμβάσεων αποκρατικοποίησης
    • η συστηματική παρακολούθηση της λειτουργίας των δημόσιων επιχειρήσεων και η μέριμνα για την πιστή εφαρμογή από αυτές του σχετικού θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και
    • η αποτελεσματική διαχείριση των κινητών αξιών που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο προς το σκοπό της επίτευξης του μέγιστου δημοσιονομικού οφέλους

    Από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας

    Πριν αναλάβει καθήκοντα ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε θητεύσει για χρόνια σε μια εξίσου καίρια θέμα: από το 2013 έως τον Ιούνιο του 2023 εργαζόταν στο ΤΑΙΠΕΔ.

    Μάλιστα, από το 2021 ήταν Συντονίστρια της νεοσύστατης Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), η οποία δημιουργήθηκε εκείνη τη χρονιά στο ΤΑΙΠΕΔ με αφορμή το Ταμείο Ανάκαμψης, με σκοπό την ωρίμανση των στρατηγικής σημασίας έργων και ακινήτων, τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσής τους, στο όνομα και για λογαριασμό του εκάστοτε Υπουργείου/ Φορέα.

    Προγενέστερα διετέλεσε Επικεφαλής των Νομικών Συμβούλων στα Ακίνητα και στις Μαρίνες του χαρτοφυλακίου του ΤΑΙΠΕΔ. Κατά τη διάρκεια της θητείας της συμμετείχε επίσης ως μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ΕΤΑΔ Α.Ε) η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 75.000 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και ως μη εκτελεστικό μέλος της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.

    Πριν από το ΤΑΙΠΕΔ και για τα προηγούμενα 17 έτη εργάστηκε ως δικηγόρος της Διεύθυνσης Νομικών Υπηρεσιών της Γενικής Τράπεζας (Μέλος του Ομίλου Τράπεζας Πειραιώς πρώην Ομίλου Societe Generale) με ενασχόληση σε όλο το φάσμα των τραπεζικών εργασιών: διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τμήμα συμβάσεων προμηθειών, ομολογιακά δάνεια, εργατικά θέματα, τμήμα compliance, καθώς και στο τμήμα αναγκαστικής εκτέλεσης.

    «Επιχείρηση» τάξη στις παραλίες της Ρόδου

    Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το γνωστό beach bar στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στη Ρόδο, όπου ξηλώθηκαν όλες οι παράνομες κατασκευές που είχε τοποθετήσει η επιχείρηση ακόμα και μέσα στην παραλία.

    Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι, στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, με τα βίντεο και τις φωτογραφίες που είχαν κυκλοφορήσει να αποτυπώνουν τους σερβιτόρους βουτηγμένους στο νερό σχεδόν μέχρι τη μέση για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες που λιάζονταν στις «πλωτές» ξαπλώστρες που είχαν στηθεί.

    Παρά τον περσινό σάλο, ακριβώς το ίδιο σκηνικό στήθηκε και φέτος. Η επιχείρηση είχε καταλάβει παράνομα 400 τετραγωνικά της παραλίας με ξαπλώστρες και επιπλέον 76 τετραγωνικά μέσα στη θάλασσα, με 19 παράνομα κρεβάτια – ξαπλώστρες.

    Γι’ αυτό το λόγο υπήρξε άμεση κινητοποίηση από τις αρχές που μετέβησαν στην Ρόδο και «σφράγισαν» το beach bar, περνώντας από το αυτόφωρο τον ιδιοκτήτη και επέβαλαν πρόστιμο 28.560 ευρώ. Αν και το κατάστημα σφραγίστηκε αρχικά, η επιχείρηση «ξήλωσε» τις κορδέλες που είχαν τοποθετήσει οι αρχές.

    Γι’ αυτό το λόγο, επισπεύστηκαν όλες οι διαδικασίες και αποφασίστηκε άμεσα η οριστική σφράγιση του καταστήματος, καθώς μετά τον επιτόπιο έλεγχο κατά τον οποίο διαπιστώθηκαν όλες οι αυθαιρεσίες, ο ιδιοκτήτης ετοιμαζόταν να διοργανώσει και ξέφρενο beach party μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    «Έλεγχοι παντού με δορυφορικές εικόνες, drones και τις καταγγελίες από την πλατφόρμα MyCoast»

    «Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για όσους κάνουν αυθαίρετες καταλήψεις αιγιαλού χωρίς να έχουν καν συμβάσεις παραχώρησης, το οποίο ψήφισε η κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2024, επιβάλει αυστηρά πρόστιμα και προβλέπει άμεσες διαδικασίες.

    Το αποδείξαμε με την περίπτωση της Ρόδου», δηλώνει χαρακτηριστικά στο mononews, σε επικοινωνία μαζί της, την ώρα που συντόνιζε τους επιτόπιους ελέγχους στο νησί των Ιπποτών.

    «Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα μέσα, όπως την εφαρμογή MyCoast, δορυφορικές εικόνες και drones, ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να μην μπορεί να ξεφύγει.

    Η νομιμότητα πρέπει να επιβληθεί παντού και αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, ότι δηλαδή ο νόμος είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Ας το πιστέψουν όλοι ότι τα νέα μέτρα θα εφαρμοστούν», αναφέρει.

    Στο φως και νέες παρανομίες

    Πληροφορίες αναφέρουν πως η παραμονή του ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας Νάγιας Κόλλια στη Ρόδο επεκτείνεται για λίγες ακόμα ημέρες, καθώς πέραν από το beach bar στην Αγία Μαρίνα, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιου έλεγχοι και σε άλλες παραλίες του νησιού, για τις οποίες υπάρχουν καταγγελίες για όργιο αυθαιρεσιών.

    Τις επόμενες ημέρες μάλιστα, η κυρία Κόλλια αναμένεται να βρεθεί και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, προκειμένου να συντονιστούν έλεγχοι και στα κοσμοπολίτικα (και όχι μόνο) νησιά του κεντρικού Αιγαίου.

    Έλεγχοι σε όλη τη χώρα

    Οι επιτόπιοι έλεγχοι δεν θα περιοριστούν στη Ρόδο, καθώς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών “MyCoast” που έχει δημιουργηθεί ήδη οι πολίτες έχουν υποβάλει πάνω από 1.900 καταγγελίες για πολλές περιοχές της χώρας, όπως Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Χαλκιδική, Αττική και Πρέβεζα.

    Κλιμάκια στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Νάγια Κόλλια, πρόκειται να μεταβούν στις Κτηματικές Υπηρεσίες των παραπάνω περιοχών, όπου καταγράφεται μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να επιβλέψουν και να επιταχύνουν τις απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

    Πληροφορίες αναφέρουν πως άμεσα θα συσταθούν για την φετινή τουριστική σεζόν, ομάδες κοινού ελέγχου, στα πρότυπα εκείνης που πραγματοποίησε τον επιτόπιο έλεγχο και το «σφράγισμα» του beach bar στη Ρόδο. Υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, της κτηματικής υπηρεσίας και αστυνομικοί θα προχωρούν ομαδικά σε σαρωτικούς ελέγχους και όπου εντοπίζονται παραβάσεις, θα εφαρμόζουν το γράμμα του νόμου.

    Τι προβλέπει ο νόμος που «έχτισε» η ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας

    Από φέτος οι δημοπρασίες για την εκμετάλλευση αιγιαλών και παραλιών γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού.

    Ειδικότερα, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες διενεργούνται μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας (https://eauctions.gsis.gr).

    Έως σήμερα, έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, ενώ οι δημοπρασίες συνολικά αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.

    Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.

    Τέλος, με τον νέο νόμο θεσμοθετήθηκαν και οι «απάτητες παραλίες”, περιοχές δηλαδή υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές Natura όπου απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ’ επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών κ.λπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Κωστής Χατζηδάκης: Η μάχη της ξαπλώστρας μόλις ξεκίνησε

    ΑΑΔΕ: Σφράγιση πρατηρίου καυσίμων για δύο χρόνια για νοθευμένα καύσιμα

    Ρόδος: Λουκέτο στο beach bar με τις ξαπλώστρες μέσα στη θάλασσα



    ΣΧΟΛΙΑ