Το δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει τις επόμενες ημέρες το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει και το νέο πλαίσιο για το αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ τον μήνα.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις από την πρώτη ώρα που ανακοινώθηκε, παρότι το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν νόμο του 1994, με βάση τον παλιό Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αυτή η διάταξη όμως, που ουδέποτε έχει τεθεί πρακτικά σε εφαρμογή, αλλάζει πλέον και για πρώτη φορά ορίζεται αφορολόγητο όριο.

Δηλαδή, με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πριν από 30 χρόνια, έως και σήμερα όλα τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι (ενδεικτικά σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ) θα έπρεπε να δηλώνονται στην εφορία και να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ σαν εισόδημα. Πλέον, η φορολόγηση θα ξεκινά όταν τα (δηλωμένα) φιλοδωρήματα μέσω POS, θα ξεπερνούν τα 3.600 ευρώ το χρόνο.

Στην πράξη, αν ένας εργαζόμενος έχει ετήσιο εισόδημα πχ 10.000 ευρώ και φιλοδωρήματα 4.100 ευρώ, τότε θα φορολογηθεί με βάση το εισόδημα των 10.500 ευρώ, αφού τα 3.600 θεωρούνται ως αφορολόγητα.

Σε ισχύ από τις αρχές Νοεμβρίου

Αυτή η διάταξη έρχεται να εφαρμοστεί από την 1η Νοεμβρίου του 2024, μετά και τη ραγδαία εξάπλωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και την εντατικοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ. Ο τζίρος από συναλλαγές μέσω POS στην εστίαση φτάνει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ στις συναλλαγές των κομμωτηρίων αγγίζει τα 580 εκατ. ευρώ. Υπολογίζοντας ότι το φιλοδώρημα μέσω POS αντιστοιχεί στο 4-5% των συναλλαγών, η κυβέρνηση εκτιμά δυνητικά έσοδα από φιλοδωρήματα ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Για το σύνολο του ποσού από φιλοδωρήματα, εργαζόμενοι και εργοδότες απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές (εκτός αν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από ατομικές ή συλλογικές Συμβάσεις). Το ύψος των 300 ευρώ αφορολόγητο επελέγη ως το πλέον δίκαιο καθότι ελήφθη υπόψη ότι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν φιλοδωρήματα ή φορολογούνται κανονικά πχ για bonus που λαμβάνουν.

Η νέα ρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, όπως:

– Τα αφορολόγητα φιλοδωρήματα δεν μπορούν να ξεπερνούν το 30% του κανονικού μισθού, για να αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές. Δηλαδή, εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ αν λάβει μπουρμπουάρ 300 ευρώ, η εφορία θα το δικαιολογήσει σαν αφορολόγητο, όχι όμως αν ο μισθός είναι στα 900 ευρώ και το φιλοδώρημα στα 300 ευρώ, καθώς υπερβαίνει το «ταβάνι» του 30%.

– Οι εργοδότες δεν επιτρέπεται να αντικαθιστούν μέρος του μισθού με αφορολόγητα φιλοδωρήματα. Αν διαπιστωθεί τέτοια πρακτική, θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% στη διαφορά. Αυτή η διάταξη προστίθεται για να αποφευχθούν περιπτώσεις εργοδοτών που μειώσουν τεχνητά τον μισθό ενός υπαλλήλου (πχ από τα 1.300 στα 1.000 ευρώ) προκειμένου τη διαφορά να την λάβει μέσω των αφορολόγητων φιλοδωρημάτων, κερδίζοντας παράλληλα την πληρωμή μικρότερου Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, αλλά και ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε επίσης:

Τέρνα Ενεργειακή: Δωρεάν διάθεση 250.000 μετοχών σε στελέχη

Φον Ντερ Λάιεν: Ακύρωσε τη συνάντησή της με τον Σέρβο πρωθυπουργό

Τέρνα Ενεργειακή: Στο 5,65% αυξήθηκε η συμμετοχή του Lexcor Master Fund