ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Συνάντηση πέρα από τα αδιάκριτα βλέμματα της δημοσιότητας πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του προεδρείου του Συνδέσμου των Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ) με τον καθ’ ύλην αρμόδιο από την κυβέρνηση για θέματα που άπτονται της αγοράς, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζαββό.
Η τοποθεσία δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική από την Αθηναϊκή Λέσχη στο κέντρο της Αθήνας, το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου οι κ.κ. Κυρίτσης, Χρυσοχoϊδης, Τζιάνο, Δεπόλας, Χαρατσής, Γαλίκας, Βλαχόπουλος, Μωραϊτάκης, έθεσαν στον κ. Ζαββό, τέσσερα θέματα, που κατά την άποψή τους θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά. Αλλά ο κ. Ζαββός, δεν μπορεί να λύσει, ως δια μαγείας…
Το πρώτο θέμα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των χρηματιστών ήταν το να θεσπιστούν κίνητρα για τις εισηγμένες, παραμονής τους στο χρηματιστήριο, ή και για άλλες εταιρείες που επιθυμούν να μπουν. Κατά την άποψη των χρηματιστών, θα μπορούσαν να θεσπιστούν χαμηλότεροι συντελεστές φορολόγησης για τις εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο, μέτρο, που όπως τονίστηκε στο mononews.gr, ίσχυε μέχρι το 2001. Κατά την άποψη των επαγγελματιών θα μπορούσε ο φορολογικός συντελεστής για τις εισηγμένες να είναι χαμηλότερος από το 24% που είναι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες θα επιδίωκαν την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο. Η απόφαση γι’ αυτό, ανήκει στον αρμόδιο υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρα.
Το δεύτερο θέμα που έθεσαν οι παράγοντες του κλάδου ήταν να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές με βάση την ανάλυση του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία προκύπτει σύνδεση των κωδικών που διατηρούν οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι σε χρηματιστηριακές εταιρείες με τους καταθετικούς τους λογαριασμούς. Μέτρο το οποίο ισχύει σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο και εσχάτως στην Ιταλία. Τον τελευταίο λόγο για αυτό, έχει και πάλι ο κ. Σταϊκούρας, αλλά και ο κ. Γιάννης Βρούτσης, υπουργός Εργασίας. Πλην όμως, στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ήρθε στις αρχές της εβδομάδας στην Βουλή δεν υπήρχε λέξη για τον τρίτο πυλώνα ασφάλισης.
Το τρίτο θέμα που έπεσε στο τραπέζι μεταξύ τύρου και αχλαδίου ήταν η διαπραγμάτευση των ελληνικών κρατικών ομολόγων να γίνεται από την πλατφόρμα του Χ.Α. και όχι από την ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονική Δευτερογενής Αγορά Τίτλων), μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το τέταρτο θέμα που απασχόλησε τους εκπροσώπους των Χρηματιστών και τον υφυπουργό ήταν το rebranding του Χ.Α. Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό; Αν άνοιγε και πάλι το floor του ιστορικού ακινήτου επί της οδού Σοφοκλέους 10, έστω και θεσμικά. Η διοίκηση της ΕΤΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θετική, όχι όμως και η διοίκηση της ΕΧΑΕ που εδώ και περίπου 15 χρόνια, το Χ.Α. έχει μεταφερθεί στην Λεωφόρο Αθηνών. Οι χρηματιστές λοιπόν, προτείνουν να μετακομίσουν στη Σοφοκλέους, η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ο ΣΜΕΧΑ και ταυτόχρονα, εκεί να γίνονται οι παρουσιάσεις και τα roadshows των εισηγμένων, γενικές συνελεύσεις κ.ά.
Είναι θετικό πάντως, ότι για πρώτη φορά υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας; Ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αγορά, αφού κατά το πρόσφατο παρελθόν, δηλαδή η προηγούμενη κυβέρνηση, μέλη της, μπορεί και να αγνοούσαν την ύπαρξη του Χρηματιστηρίου…
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οι Έλληνες εφοπλιστές συζητούν για την ενεργειακή μετάβαση
- Σταϊκούρας: Διετής παράταση της δωρεάν στάθμευσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων – Επιβεβαίωση mononews
- Υπουργείο Υποδομών: Υπογράφηκαν οι συμβάσεις ανάθεσης για τα έργα αποκατάστασης των υποδομών από τις θεομηνίες
- ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, ΤΕΡΝΑ και ΜΕΤΚΑ μοιράζονται την «πίτα» των μεγάλων έργων στη Θεσσαλία