Απ’ όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας την μεταρρυθμιστική της ατζέντα δύο παρουσιάζουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να την πληγώσουν – όχι σχετικά επιφανειακά όπως τώρα, αλλά βαθύτερα και σε μακρόχρονο ορίζοντα. Το ένα είναι το θέμα της ακρίβειας. Και το δεύτερο της υγείας.

Ως προς το πρώτο, το πρόβλημα είναι βαθύ. Πηγάζει από την διάρθρωση της οικονομίας μας (υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής), τις διαδικασίες διακίνησης (κυρίως χονδρέμποροι και μεταφορείς), τους ανεπαρκείς ελέγχους (το εκκρεμές της κρατικής παρέμβασης πήγε από το ένα άκρο στο άλλο) την δομή παραγωγής (μικρές μη ανταγωνιστικές μονάδες) και τον κυρίαρχο ρόλο των πολυεθνικών.

Καλή η πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού Κωστή Σκρέκα, αλλά θα προβλέψω ότι τα αυστηρά πρόστιμα δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Στο βρεφικό γάλα, για παράδειγμα, η ανάγκη μείωσης τις τιμής είναι άμεση. Κανονικά θα όφειλε να είχε επέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με συγκέντρωση στοιχείων και έρευνα -αστραπή, ώστε να φανεί το αποτέλεσμα τόσο στην εικόνα της κυβέρνησης όσο και στην τσέπη του πολίτη.

Η ελληνική οικονομία πληρώνει, βέβαια, το ευρύτερο κόστος του καπιταλισμού-καζίνο, όπου μοναδικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους. Είναι πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο — οπότε ας μην ζητάμε πολλά από την κυβέρνηση.

Υπάρχουν, όμως, πολλά άλλα ανεπίσημα μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει μία κυβέρνηση προκειμένου να φρενάρει τον πληθωρισμό κερδών ή απληστίας – όπως έχει εύστοχα χαρακτηριστεί. Ισχυρά ανεπίσημα μέσα που θα φέρουν άμεσο αποτέλεσμα, φτάνει ο υπουργός και η κυβέρνηση να μην φοβούνται την σύγκρουση.

Τα διαρθρωτικά μέτρα αντιμετώπισης της αδικαιολόγητης ακρίβειας παραμένουν αναγκαία. Ας συμπληρωθούν, όμως, με παρεμβάσεις άλλης μορφής για να ανακουφιστεί ο πολίτης. Κι αν ο υπουργός δεν συνειδητοποιεί την αναφορά, ας ρωτήσει τον κ. Πιτσιλή.

Το δεύτερο θέμα είναι μεν ευρύτερα της υγείας, όπου μόνο η πλήρης αναδιάρθρωση του συστήματος μπορεί να φέρει αποτελέσματα, αλλά πιο επείγον είναι το θέμα των νοσοκομείων.

Βέβαια, κι αυτό είναι σύμπτωμα του σύγχρονού καπιταλισμού – δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι με την ως ένα βαθμό εξαίρεση της Σκανδιναβίας, τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας έχουν καταρρεύσει σε όλη την Ευρώπη. Απλά αναζητήσατε τα στοιχεία για το περίφημο National Health Service της Μ.Β. για να δείτε ότι όλα τα κράτη μοιράζονται τα ίδια χάλια.

Η Ελλάδα, όμως, μπορεί να διορθώσει την κατάσταση με απλά, στοχευμένα μέτρα. Ορισμένα βήματα πρόλαβαν να γίνουν από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε συνεργασία με τη Νίκη Κεραμέως – νέες μονάδες, τάξη στα χειρουργεία, επαγγελματίες διοικητές στα νοσοκομεία.

Απαιτείται, όμως, η συμπλήρωση όλων των θέσεων –και όχι η σταδιακή και ανεπαρκής αντικατάσταση προσωπικού που παραιτείται η συνταξιοδοτείται. Ευκαιρία για τον Άδωνι Γεωργιάδη να επιβεβαιώσει την φήμη ότι και καταλαβαίνει και πράττει.

Οι μεγάλες μάχες της κυβέρνησης είναι στο μέλλον. Είναι με τους δικηγόρους, τους τραπεζίτες, τις πολυεθνικές, τους εκπαιδευτικούς. Ας φροντίσει, λοιπόν, να κλείνει μερικά επώδυνα για την καθημερινότητα των πολιτών μέτωπα, ας βγάλει από την μέση θέματα όπως ο γάμος των ομοφυλόφιλων που τζάμπα δημιουργούν τριβές, ώστε να επικεντρωθεί στις μάχες που έρχονται.

Διαβάστε επίσης: 

Αυτές είναι οι πέντε εταιρείες που έτρεξαν να παρακάμψουν το «μπλόκο» Σκρέκα στις προσφορές

Σκρέκας: Ενισχύουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προστατεύουμε τους καταναλωτές

Αυγενάκης: Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν αναφορικά με τους ελέγχους στο γάλα