Ο θετικός αιφνιδιασμός των αγορών κυριαρχεί στη στρατηγική του οικονομικού επιτελείου λίγο πριν τις εκλογές αλλά κυρίως στο «κατώφλι» της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά την έκπληξη για το μηδενισμό του περσινού πρωτογενούς ελλείμματος η προσοχή οίκων, επενδυτών και αναλυτών στρέφεται σε μια ημερομηνία και σε δύο μεγέθη: Στην 21η Απριλίου ημέρα που η S&P θα τοποθετηθεί για την οικονομία, εν μέσω εντεινόμενης φημολογίας πως επίκειται αναβάθμιση, στο εάν η κυβέρνηση θα στοχεύσει τελικά φέτος σε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 0,7% του ΑΕΠ και στο εάν και κατά πόσο η ανάπτυξη θα υπερβεί φέτος το 1,8%, που εκτιμάται επισήμως.

1

Ως προς το πρώτο, εάν ο αμερικανικός οίκος κάνει την υπέρβαση και δώσει προεκλογικά στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα, από την οποία μας χωρίζει ένα σκαλοπάτι μόνο, το οικονομικό αφήγημα της κυβέρνησης «απογειώνεται». Ακόμη όμως και εάν η αναβάθμιση περιοριστεί μόνο στην προοπτική της αξιολόγησης (outlook) από σταθερή σε θετική, πάλι ο αντίκτυπος θα είναι θετικός καθώς η χώρα πλέον θα είναι σε απόσταση αναπνοής από το μεγάλο στόχο.

Αν και κυβερνητικοί αξιωματούχοι κρατούν χαμηλούς τόνους εντούτοις ένα ισχυρά θετικό επιχείρημα είναι ο μηδενισμός του πρωτογενούς ελλείμματος πέρσι που αποτέλεσε μια θετική έκπληξη καθώς ο προϋπολογισμός προέβλεπε πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ με την πιστοποίηση των σχετικών στοιχείων να επίκειται σε δύο εβδομάδες από τη Eurostat.

Μένει να φανεί βέβαια εάν η εξέλιξη αυτή αρκεί για το μεγάλο βήμα της επενδυτικής βαθμίδας ή εάν o οίκος θα περιμένει να δει πως εξελίσσονται φέτος δημοσιονομικά και ανάπτυξη, τηρώντας στάση αναμονής μέχρι το φθινόπωρο.

Τα δύο αυτά στοιχεία είναι άλλωστε πολύ σημαντικά για τις αγορές που θα αντιδράσουν θετικά εάν η χώρα στείλει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα πως παρά τις δυσκολίες κάνει ότι μπορεί για να διατηρήσει σε πτωτική τροχιά το χρέος.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα φέτος έχει τεθεί στο 0,7% του ΑΕΠ και όπως έχει γράψει το Mononews ατύπως προς το παρόν, η στόχευση είναι και ο στόχος αυτός να ξεπεραστεί. Το πόσο, το πιθανότερο είναι πως δεν θα φανεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Απριλίου. Ανοδική αναθεώρηση του στόχου ίσως υπάρξει στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ο χρόνος κατάθεσης του οποίου συνδέεται όμως με το χρόνο των εκλογών και σχηματισμού νέας κυβέρνησης καθώς θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και πιθανόν να προκύψει μετά.

Όλες οι προβλέψεις θα κλειδώσουν πάντως μέχρι την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου όπου η νέα κυβέρνηση με το νέο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχουν καταλήξει, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της Ευρώπης για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες στους στόχους που θα θέσουν για το πλεόνασμα και πόσο κοντά θα είναι ο φετινός στόχος στο 2%.

 Διαβάστε επίσης

ΔΝΤ: Προειδοποιεί για τη χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη της 30ετίας

Σταϊκούρας: Πολύ θετικές εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του εξωδικαστικού