Ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εκτόξευσε τις αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη προχωρώντας για πρώτη φορά εδώ και μήνες σε μία αισιόδοξη δήλωση για τη μείωση των επιτοκίων.

Οι προσπάθειες της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας να τιθασεύουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών κατάφεραν μια μικρή νίκη. Η αισιοδοξία επικρατεί μεταξύ των traders, οι οποίοι έχουν ήδη κηρύξει τη νίκη ενάντια στον πληθωρισμό, όμως η πρώτη υποχώρηση από την πλευρά των αγορών δεν αποτυπώνεται τόσο στους παγκόσμιους δείκτες, οι οποίοι διατήρησαν τα κέρδη τους για δεύτερη ημέρα αλλά στα στοιχήματα για μειώσεις που περιορίστηκαν και στο ράλι του ευρώ και της στερλίνας.

Οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών πέτυχαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένα ήρεμο κλείσιμο για τη χρονιά. Το πώς θα ξεκινήσει όμως η επόμενη παραμένει γρίφος. Ήδη πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι οι πρώτοι μήνες του 2024 δεν θα είναι οι καλύτεροι για τους παγκόσμιους δείκτες, ενώ το ενδεχόμενο τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ή την αγορά εργασίας να απογοητεύσουν, είναι πιθανόν να περιορίσει τις ασυγκράτητες προσδοκίες των επενδυτών για επιστροφή σε φθηνό χρήμα.

Πώς η Fed εκτόξευσε τις αγορές

«Η Fed παρέδωσε ένα ικανοποιητικό φινάλε στο τέλος του έτους τόσο για τους ταύρους των ομολόγων όσο και για τους ταύρους των μετοχών. Αυτό υποδηλώνει ομαλή πορεία για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου μέχρι το τέλος του έτους, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στις αναδυόμενες αγορές», αναφέρει το Bloomberg Economics.

Νωρίτερα, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι Αμερικανοί τραπεζίτες είναι πρόθυμοι να μειώσουν τα επιτόκια ακόμη κι αν η αμερικανική οικονομία δεν βουλιάξει σε ύφεση το επόμενο έτος. Παραδέχθηκε την πρόοδο στην υποχώρηση του πληθωρισμού και εκτίμησε ότι η Fed θα μπορούσε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης το 2024. Κανείς από τους επενδυτές δεν άκουσε τη συγκρατημένη στάση του σχετικά με το ενδεχόμενο μιας ύφεσης και πιθανής επιτάχυνσης του πληθωρισμού.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή έχει μειωθεί από το υψηλό του 9,1% στο 3,1% τον Νοέμβριο του 2023. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν συγκλίνει με την πλειοψηφία των αναλυτών για μία ήπια προσγείωση της οικονομίας το 2024, μακριά από τα σκοτεινά σενάρια για ύφεση.

Η ομιλία του Πάουελ πέτυχε μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενάμιση μήνα να ρίξει τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σε χαμηλά ετών, από τα υψηλά του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης των αμερικανικών τραπεζών εκτοξεύτηκε πάνω από 4,5% την Πέμπτη ενώ μέσα σε δύο ημέρες σχεδόν άγγιξε το 10%. Ύστερα από μία ταραχώδη χρονιά για τον κλάδο, ο οποίος είδε τέσσερις καταρρεύσεις τραπεζών την άνοιξη του 2023, το κλείσιμο του έτους φαίνεται πιο αισιόδοξο από ποτέ, ιδίως για τις περιφερειακές τράπεζες που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες πιέσεις.

Το δολάρια ύστερα από μία μακρά περίοδο κυριαρχίας υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Ταύροι οι αναλυτές της Wall Street

Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Wall Street αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τις πρώτες μειώσεις της Fed, τοποθετώντας νωρίτερα το χρονοδιάγραμμα.

Η πιο αισιόδοξη είναι η Goldman Sachs και ο αναλυτής Jan Hatzius, ο οποίος βλέπει μείωση επιτοκίων από τον Μάρτιο.

Η Barclays συγκλίνει με Fed στις τρεις μειώσεις, ενώ η JP Morgan μετέθεσε για τον Ιούνιο αντί για τον Ιούλιο του 2024 την πρώτη μείωση και πέντε κινήσεις μέσα στο επόμενο έτος.

Υπάρχουν βέβαια και οι φωνές, που συνιστούν ψυχραιμία και επιφυλακή, όπως η Oksana Arovon της JP Morgan, η οποία προειδοποιεί ότι δεν θα είναι τόσο ρόδινο το 2024, όπως αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών, που βλέπουν τον S&P στο τέλος του επόμενου έτους να φτάνει ή ακόμα και να ξεπερνάει τις 5.000 μονάδες.

Αντίθετα η Arovon αναμένει τις καθυστερημένες επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων να πλήξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και εκτιμάει ότι δεν είναι απίθανη ακόμα μία αύξηση από τη Fed.

H Λαγκάρντ βάζει φρένο στις προσδοκίες

Σε αντίθεση με τον Πάουελ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι έτοιμες να μιλήσουν ακόμα για μειώσεις επιτοκίων.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ το ξεκαθάρισε, στέλνοντας ένα μήνυμα στις αγορές, που προσδοκούν σε μειώσεις έως και 165 μονάδων βάσης μέσα στο επόμενο έτος.

Η αντίδραση της αγοράς ήταν αργή αλλά ως ένα βαθμό φαίνεται να το πήρε το μήνυμα.

Οι traders λίγη ώρα μετά περιόρισαν τα στοιχήματα για μειώσεις επιτοκίων κάτω από τις 150 μονάδες βάσης, όπως και τις πιθανότητες για την πρώτη κίνηση νομισματικής χαλάρωσης από τον Μάρτιο. Βέβαια, η επιθετική στάση της Λαγκάρντ ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει τις αγορές, καθώς η ευρωζώνη, σύμφωνα με τους αναλυτές, οδεύει προς μία τεχνική ύφεση τους επόμενους μήνες.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι αντοχές της Ευρώπης έχουν μειωθεί υπό το βάρος των υψηλών επιτοκίων και οι επενδυτές ποντάρουν στο ότι τα κακά νέα για την οικονομία θα κάμψουν τη σκληρή στάση των ευρωπαίων τραπεζιτών γρηγορότερα απ’ ότι οι ίδιοι πιστεύουν.

Στις δηλώσεις της, αμέσως μετά την απόφαση για διατήρηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο υψηλό του 4,5%, η Λαγκάρντ επέμεινε ότι ο πληθωρισμός θα ανακάμψει βραχυπρόθεσμα αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για μειώσεις. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε», ανέφερε, διαφοροποιούμενη από τη στάση του Πάουελ.

Σκληρή στάση κι από τον Μπέιλι

Αντίστοιχα, ο τραπεζίτης της Μεγάλης Βρετανίας Άντριου Μπέιλι έκοψε τον αέρα των επενδυτών που νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε ριψοκίνδυνα στοιχήματα.

Με τις εκτιμήσεις της τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει στο 4,5% μέχρι το τέλος του 2023 (πολύ υψηλότερος από την ευρωζώνη και τις ΗΠΑ), μακριά από το 2% που έχει θέση η Τράπεζα της Αγγλίας.

Ούτε ο Μπέιλι έκαμψε την ασυγκράτηση αισιοδοξία των traders, οι οποίοι υποχώρησαν ελαφρώς στα στοιχήματά τους για πάνω από 100 μονάδες βάσης στη μείωση επιτοκίων τον επόμενο χρόνο.

Η στάση της Λαγκάρντ και του Μπέιλι πέτυχαν μόνο να περιορίσουν σε μικρό βαθμό τα κέρδη σε ομόλογα και μετοχές των ευρωαγορών.

Στην περίπτωση της Αγγλίας όμως οι traders είναι πιθανόν να πληρώσουν ακριβά τον άκρατο ενθουσιασμό τους, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού. Τρία μέλη από την επιτροπή ψήφισαν υπέρ μιας αύξησης, παρά το διευρυμένο παγκόσμιο κλίμα νομισματικής χαλάρωσης, κάτι που έκανε πολλούς αναλυτές να υποχωρήσουν από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις τους και να προειδοποιήσουν τους επενδυτές για τα ριψοκίνδυνα στοιχήματά τους.

Διαβάστε επίσης:

Λαγκάρντ: Δεν συζητάμε ακόμα για μειώσεις επιτοκίων

Τράπεζα της Αγγλίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25%

Τζερόμ Πάουελ: Η FED δεν χρειάζεται να δει ύφεση για να μειώσει τα επιτόκια