Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Η 7η Ιουνίου στο μικροσκόπιο των αγορών – Αντίστροφη μέτρηση για τις πρώτες εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ 

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Μια σειρά από πρόδρομους δείκτες τις επόμενες εβδομάδες θα δώσουν το στίγμα για τη δυναμική που διαμορφώνει η ανάπτυξη φέτος με κατάληξη στην 7η Ιουνίου και την δημοσιοποίηση της πρώτης εκτίμησης από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που θα βρεθεί στο μικροσκόπιο της αγοράς. Θα είναι η πρώτη ένδειξη για την πορεία του δείκτη φέτος, έτος κατά το οποίο προσδοκάται μέση ανάπτυξη της τάξης του 2,5% σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος περιμένει 2,3% όπως επίσης η EBRD στις τελευταίες της προβλέψεις,  η Κομισιόν την Πέμπτη επικαιροποίησε την πρόβλεψη της στο 2,2%, το ΔΝΤ αναμένει 2% και το ΙΟΒΕ 2,1%.

Μετά τις αναθεωρήσεις πάντως από τους φορείς,  η μέση εκτίμηση των βασικών θεσμών παραμένει για μέση ανάπτυξη φέτος άνω του 2%, πολλαπλάσια της ευρωζώνης  και το μεγάλο στοίχημα θα είναι πόσο πιο κοντά θα είναι αυτό στο 2,5% που αναμένει πλέον η κυβέρνηση, αντί του σχεδόν 3% που αρχικά ανέμενε και οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την επίτευξη του στόχου και την παραμονή της μέσης ανάπτυξης φέτος άνω του 2%.

Τα βασικά «καύσιμα»

Καύσιμα για την ανάπτυξη φέτος είναι ο τουρισμός, οι επενδύσεις, με σημαντικό όπλο τους πόρους του ΤΑΑ αλλά και των υπόλοιπων κοινοτικών προγραμμάτων καθώς και η  ιδιωτική κατανάλωση. Οι τελευταίες εκτιμήσεις των φορέων κάνουν λόγο για μια ακόμη χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πρώτο δίμηνο του έτους τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν ενισχυμένα κατά 24,5% ενώ φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για ανοδική τάση στις προβλέψεις για τις συνολικές εισπράξεις φέτος ακόμη και άνω των 21 δισ.

Την ερχόμενη εβδομάδα η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει σειρά δεικτών για την εξέλιξη των διανυκτερεύσεων  καθώς επίσης και δείκτες για τον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ έπονται μέχρι το τέλος του μήνα στοιχεία για την οικοδομική δραστηριότητα, την ανεργία αλλά και τις εμπορευματικές συναλλαγές που θα δείξουν την τάση στις εξαγωγές και πόσο αυτές επηρεάζονται από τη διεθνή κρίση.

Πρόκειται για σημαντικές ενδείξεις εν αναμονή των πρώτων προσωρινών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο που θα αξιολογηθεί από την αγορά καθώς θα είναι το πρώτο δείγμα γραφής για τη φετινή χρονιά, που είναι έτος υψηλών αναπτυξιακών προσδοκιών σε περιβάλλον όμως έντονων γεωπολιτικών και άλλων κινδύνων.

Να σημειωθεί πως σε πρόσφατη μελέτη το ΙΟΒΕ εκτιμούσε μεταξύ άλλων πως η επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, η γεωπολιτική αστάθεια, τα δημοσιονομικά μεγέθη και η εκτέλεση του αναθεωρημένου Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι πλέον καθοριστικοί παράγοντες της εξέλιξης του ΑΕΠ το 2024.

Διαβάστε επίσης:

Άγρια κόντρα Χατζηδάκη – Πιτσιλή με τους φοροτεχνικούς για τις φορολογικές δηλώσεις 
Jefferies και Citi για Alpha Bank: Αύξηση τιμής στόχου μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου
Γιώργος Οικονόμου: Υποχωρεί στην διαμάχη με την Genco αλλά δηλώνει νικητής