ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δημοσιονομική πειθαρχία, φιλόδοξος στόχος για διπλασιασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024, υπεραπόδοση της ανάπτυξης έναντι της ευρωζώνης, αποχώρηση του δημοσίου από τις τράπεζες με εκδήλωση διεθνούς ενδιαφέροντος και παραμονή του χρέους σε τροχιά αποκλιμάκωσης με πρόωρες αποπληρωμές μνημονιακού χρέους στους Ευρωπαίους είναι τα πέντε «κλειδιά» που μπορούν να φέρουν την αναβάθμιση από τη Fitch σε λιγότερο από δέκα ημέρες.
Η εν λόγω αναβάθμιση, μέσω της προγραμματισμένης αξιολόγησης από τον διεθνή οίκο την 1η Δεκεμβρίου, και η αναρρίχηση της ελληνικής αξιολόγησης από το BB+ με σταθερή προοπτική που είναι σήμερα στο ΒΒΒ της επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντική καθώς θα έχουμε πλέον τους 2 από τους Big 3 (Moody’s, S&P, Fitch) να δίνουν στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα.
Με τον τρόπο αυτό οι ελληνικοί τίτλοι θα καταστούν ορατοί σε μεγάλους διεθνείς δείκτες που παρακολουθούν θεσμικοί και τα ελληνικά ομόλογα θα συμπεριληφθούν στο ραντάρ μεγαλύτερων και πιο ποιοτικών κεφαλαίων, επιτρέποντας σε άλλους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν.
Όπως έχει γράψει το Mononews εκτιμάται πως σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση της τάξης των 7 δισ. ευρώ για ελληνικά ομόλογα, καλύπτοντας ουσιαστικά τις ανάγκες του δανειακού προγράμματος του 2024.
Στην Αθήνα αν και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μια θετική εξέλιξη η αίσθηση είναι συγκρατημένα αισιόδοξη για την 1η Δεκεμβρίου.
Αυτή τη στιγμή στη λίστα των «To do’s» η χώρα έχει υλοποιήσει τα βασικότερα σημεία που εκτιμάται πως μπορούν να αποτελέσουν βάση για μια αναβάθμιση.
Η χώρα δεν παρεκκλίνει δημοσιονομικά και παρά το ότι αντιμετώπισε έξτρα δαπάνες λόγω των καταστροφών από πυρκαγιές και πλημμύρες καθώς και από τις επιπλέον παροχές για να στηρίξει ευάλωτους λόγω της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης πετυχαίνει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ αντί του στόχου για 0,7% που είχε θέσει πέρσι ο προϋπολογισμός.
Διπλάσιο πλεόνασμα
Ταυτόχρονα στοχεύει σε διπλάσιο πλεόνασμα 2,1% τον επόμενο χρόνο στέλνοντας μήνυμα εδραίωσης της παραγωγής επαρκών πρωτογενών πλεονασμάτων για να εξασφαλιστεί πως το χρέος θα παραμένει σε πτωτική τροχιά.
Η ανάπτυξη φέτος αναμένεται σχεδόν στο 2,5% και περίπου στο 3% τον επόμενο χρόνο με την ελληνική οικονομία να υπεραποδίδει έναντι της ευρωζώνης.
Βασικό αβαντάζ είναι η διαθεσιμότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μαζί με το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους συνθέτουν μια δεξαμενή της τάξης των 80 δις. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Παρά τις δυσκολίες στην υλοποίηση, οι οποίες παρακολουθούνται στενά από τους οίκους αξιολόγησης, η χώρα μας παραμένει στους top performers σε σχέση με το τι συμβαίνει στην ΕΕ, με τη σύγκριση να προσμετράται στα θετικά.
Η αξιολόγηση έρχεται χρονικά στον απόηχο της έναρξης αποεπένδυσης του δημοσίου από τις τράπεζες με τις θετικές εξελίξεις να εκτιμάται πως λειτουργούν καταλυτικά ειδικά με δεδομένο το ισχυρό ενδιαφέρον από μεγάλους ξένους επενδυτές.
Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να σπάσει φέτος το φράγμα του 160% από το σχεδόν 200% που ήταν το 2020.
Παράλληλα προχωρά η γραφειοκρατική διαδικασία των εγκρίσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων για την πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. από τα μνημονιακά δάνεια που λήγουν την προσεχή διετία. Η κίνηση αυτή θα έχει ταμειακό όφελος κάποιων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Το πιο σημαντικό όμως όφελος είναι το μήνυμα που στέλνει η χώρα στις αγορές πως ξεπληρώνει νωρίτερα τα χρέη της. Μια εντελώς διαφορετική εικόνα με το, μακρινό, πια 2010 και τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου που στοίχισε στη χώρα μια πολυετή προσαρμογή και τρία μνημόνια.
Διαβάστε επίσης:
Προϋπολογισμός αναβάθμισης σε περιβάλλον υψηλού ρίσκου – Την Τρίτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο
Διεθνείς οίκοι: Ανανεώνουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» στο ελληνικό χρηματιστήριο και τις τράπεζες
Έως και 10 επιπλέον χρόνια για να επιστρέψει η ελληνική αξιολόγηση στα προ κρίσης επίπεδα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί