Τέσσερις ημερομηνίες είναι κυκλωμένες στο ημερολόγιο του οικονομικού επιτελείου: Η 15η Μαρτίου, η 19η Απριλίου, η 13η Σεπτεμβρίου και η 18η Οκτωβρίου.

Πρόκειται για τις ημερομηνίες που η Moody’s (15 Μαρτίου  και 13 Σεπτεμβρίου 2024) και η S&P (19 Απριλίου και 18 Οκτωβρίου) πρόκειται να ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους για την ελληνική οικονομία και τυχόν αναβαθμίσεις θα δράσουν καταλυτικά για την αγορά, ενισχύοντας την δυναμική που οικοδόμησε πέρσι η χώρα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

1

Αναμφίβολα η προσοχή στρέφεται φέτος στο μέτωπο της Moody’s που τηρεί την πλέον συντηρητική στάση απέναντι στη χώρα και δεν της έχει δώσει την επενδυτική βαθμίδα παρά το ότι πριν ξεσπάσει η κρίση ήταν ο οίκος που έδινε τότε στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία.

Σήμερα διατηρεί τη χώρα μόλις μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής μετά τη διπλή αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας, στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, στην οποία προχώρησε τον Σεπτέμβριο.

Μόλις χθες ο διεθνής οίκος JP Morgan εκτιμούσε στο 90% την πιθανότητα η ελληνική οικονομία να αναβαθμιστεί από τη Moody’s μέσα στο 2024, πιθανόν και στην πρώτη αξιολόγηση της 15ης Μαρτίου ενώ εκτιμούσε ότι η πιθανότητα αναβάθμισης από τους υπόλοιπους οίκους είναι αρκετά χαμηλότερη στο 30%.

Αναβαθμίσεις

Ο οίκος θεωρεί μάλιστα πως γενικά οι αναβαθμίσεις αναμένεται να περιοριστούν το 2024 στην ευρωζώνη με δεδομένο πως το 2023 καταγράφηκαν πολλές θετικές αξιολογήσεις σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης με προεξέχουσα την Ελλάδα που έκανε και την μεγάλη διαφορά ανακτώντας την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια στο junk.

Θέμα χρόνου θεωρούσε την αναβάθμιση από την Moody’s στην επενδυτική βαθμίδα και η Morgan Stanley σε έκθεση της τον Νοέμβριο.

Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές συγκλίνουν στο ότι φέτος η Moody’s θα κάνει το μεγάλο βήμα ακόμη και εάν αυτό γίνει σε δύο δόσεις, δηλαδή εάν στις 15 Μαρτίου δώσει στη χώρα την θετική προοπτική και την επενδυτική βαθμίδα (Baa3) στην αξιολόγηση του φθινοπώρου τον Σεπτέμβριο.

H αναβάθμιση από τον οίκο είναι σημαντική όποτε και εάν προκύψει με δεδομένο πως μιλάμε για τον μεγαλύτερο οίκο στον κόσμο, με βαρύνουσα σημασία στην επενδυτική κοινότητα που μπορεί να αποτελέσει διαβατήριο για την έλευση σημαντικών, ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα.

Εξίσου όμως βαρύνουσας σημασίας θα είναι φέτος και το ενδεχόμενο να πάρει η χώρα μια ακόμη αναβάθμιση έστω και στις προοπτικές από την S&P. Ο οίκος είναι μαζί με τη Moody’s στην κορυφή των παγκόσμιων αξιολογητών, έχει δείξει ταχύτερα αντανακλαστικά στην περίπτωση της Ελλάδας και δεν δίστασε να κάνει το μεγάλο βήμα και να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα παρά την «άγκυρα» που είχε ρίξει στις αξιολογήσεις η Moody’s.

Η σημασία της 19ης Απριλίου

Για αυτό το λόγο η αξιολόγηση από την S&P στις 19 Απριλίου έχει ιδιαίτερη αξία.

Ακόμη και να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση περιμένοντας το φθινόπωρο και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2025, τα μηνύματα που θα στείλει από την έκθεση του θα έχουν ιδιαίτερη αξία σε μια περίοδο που η Ελλάδα θέλει να εδραιώσει ως εκδότης χρέους το θετικό κλίμα στις αγορές.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των οίκων και τη φετινή χρονιά γεγονός που δεν επιτρέπει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να συγκλίνουμε προς τον μέσο όρο αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης και απαιτείται αφενός δημοσιονομική ορθότητα αφετέρου μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην αγορά το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να εδραιώσει βιώσιμη ανάπτυξη και δημοσιονομική ανθεκτικότητα.

Διαβάστε επίσης:

EKT-Fed: Υποχωρούν οι προσδοκίες των traders για μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,4% η ανεργία τον Νοέμβριο 2023

«Φακελώνονται» όλα τα ακίνητα – Το νέο ηλεκτρονικό «μάτι» της ΑΑΔΕ