Για το ενδεχόμενο να στηθούν και τρίτες κάλπες τον Αύγουστο σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μίλησε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πέραν από το πολιτικό σκέλος αυτής της αναφοράς, υπάρχει μια δεύτερη ανάγνωση, με τις επιπτώσεις που έχει να φέρει ένα τέτοιο σενάριο.

Μπορεί αυτή η αναφορά να λειτουργεί ως «φόβητρο» για τις επερχόμενες εκλογές, ωστόσο κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την οικονομία. Μάλιστα, πριν τις κάλπες της 21ης Μαΐου, στελέχη του – τότε – οικονομικού επιτελείου είχαν απαντήσει στο ερώτημα τι μπορεί να σημαίνει μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση, χωρίς να συνεπάγεται ότι πρόκειται για ένα υπαρκτό σενάριο.

Οι κίνδυνοι

1. Είσπραξη εσόδων: Ο πρώτος κίνδυνος αφορά τα κρατικά ταμεία και τα δημόσια έσοδα. Όταν μια χώρα εισέρχεται σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, παρατηρείται μια χαλαρότητα ως προς την είσπραξη των εσόδων. Το μεσοδιάστημα μεταξύ της κάλπης της 21ης Μαίου και της 25ης Ιουνίου, οι επιπτώσεις, σύμφωνα με τα στελέχη είναι διαχειρίσιμες και δεν προκαλούν σημαντικά προβλήματα στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, αν υπάρξουν και νέες εκλογές (πχ τον Αύγουστο) τότε η χώρα θα βρίσκεται σε μια συνεχόμενη προεκλογική περίοδο διάρκειας τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Σε αυτό το χρονικό διάστημα μεσολαβούν οι καταβολές μιας σειράς φορολογικών υποχρεώσεων όπως ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος κ.α., με αποτέλεσμα να ανατρέπεται η «κουλτούρα πληρωμών».

2. Πάγωμα επενδύσεων: Πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας ανέφερε πως οδηγός της ανάπτυξης θα παραμείνουν οι επενδύσεις, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 8,9% το 2023 και κατά 4.4% το 2024 με τη βοήθεια των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας. Ωστόσο, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος και η αβεβαιότητα στους διεθνείς επενδυτές για το σχηματισμό κυβέρνησης, θα μπορούσε να φέρει αναβολή των επενδυτικών σχεδίων σε μεταγενέστερο χρόνο, την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει «ποντάρει» σημαντικά στον τομέα των επενδύσεων.

3. Ταμείο Ανάκαμψης: Επέκταση του προηγούμενου κινδύνου, αποτελούν και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκτιμάται πως μια νέα εκλογική διαδικασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «οπισθοδρόμηση» του Ταμείου Ανάκαμψης, κινδυνεύοντας ακόμα και να υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να φέρει ακόμα και απώλεια πολύτιμων κονδυλίων, λόγω του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει η Κομισιόν για τα κεφάλαια του «Ελλάδα 2.0».

4. Επενδυτική βαθμίδα: «Last but Not Least» που λένε και οι Αγγλοσάξωνες, θα έβαζε «φρένο» στους οίκους αξιολόγησης, ώστε να τοποθετήσουν την ελληνική οικονομία στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Ήδη, οι μεγάλοι οίκοι έχουν καθυστερήσει τη διαδικασία λόγω των εκλογών στην Ελλάδα, ενώ σε κάθε έκθεση που δίνουν στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες, μιλούν ξεκάθαρα για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όπως έχει επισημάνει άλλωστε και το δίκτυο Reuters, σε εκτενές άρθρο για τη χώρα μας, «οι αναλυτές στις τράπεζες που διαπραγματεύονται το ελληνικό δημόσιο χρέος δήλωσαν ότι μετά την απότομη πτώση του κόστους δανεισμού αυτής της εβδομάδας, τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σαν χρεόγραφα επενδυτικής βαθμίδας».

Διαβάστε επίσης:

Αύξηση 4,2% της βιομηχανικής παραγωγής τον Απρίλιο

Στο 2,8% ο πληθωρισμός το Μάιο – Με ρυθμό 11,6% «τρέχουν» τα τρόφιμα

ΔΥΠΑ: Έως σήμερα οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας

──────────────────

Εκλογές 2023