ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Λίφτινγκ» και ελαφρύνσεις στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με το νέο έτος, προκειμένου να κατευνάσει και τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τους επέβαλε από φέτος και φάνηκαν στα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Το βασικό περίγραμμα των παρεμβάσεων, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης στην αποκλειστική συνέντευξη στο mononews. Αναμένεται δε να συμπεριληφθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, με φόντο και την «τιμωρητική» ψήφο που φαίνεται πως έδωσαν στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αποτελούν φιλικό ακροατήριο της ΝΔ.
Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι αλλαγές που σχεδιάζονται στο τεκμαρτό εισόδημα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδικίες που εντοπίστηκαν μετά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και να αντισταθμιστούν οι επιπλέον φόροι με ελαφρύνσεις όπως την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Τεκμαρτό εισόδημα
Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει ένα μικρό «λίφτινγκ» στο πλαίσιο του τεκμαρτού εισοδήματος. Οι διορθωτικές κινήσεις θα είναι άκρως στοχευμένες και δεν αλλάζουν τη φύση του μέτρου, όπως έχουν διαμηνύσει ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών.
Ψηλά στη λίστα βρίσκεται η διεύρυνση των περιπτώσεων που θα εφαρμόζεται η μείωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Σήμερα η έκπτωση εφαρμόζεται σε οικισµούς έως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους, σε άτομα με αναπηρία 67% έως 79%, μονογενεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα και πολύτεκνους.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο θα διορθωθεί και στον τρόπο που λειτουργεί ο ειδικός αλγόριθμος. Έτσι, υπάρχει η σκέψη να συνυπολογίζεται και το οικογενειακό εισόδημα για την κάλυψη του τεκμαρτού ποσού. Παρατηρήθηκε πως μέσα σε μια οικογένεια που ο ένας είναι ελεύθερος επαγγελματίας και ο άλλος μισθωτός, ο επαγγελματίες έπεσε στην «τσιμπίδα» του τεκμαρτού, παρά το γεγονός ότι το συνολικό εισόδημα της οικογένειας μπορούσε να καλύψει τις ελάχιστες δαπάνες της.
Αντίστοιχα, ο αλγόριθμος θα διορθωθεί και τρια ακόμα πεδία: να συνυπολογίζεται το κριτήριο του τζίρου, αλλά και το κόστους μισθοδοσίας, το οποίο, ειδικά στις περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό με πολλά έτη απασχόλησης, προσαυξάνει σημαντικά το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, ο υπολογισμός του τεκμαρτού πραγματοποιείται και με βάση τον κατώτατο μισθό. Η αύξησή του την περασμένη άνοιξη στα 830 ευρώ μεικτά, οδηγεί σε αύξηση και του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος από τα 10.920 ευρώ φέτος στα 11.620 ευρώ. Εφόσον το πλαίσιο μείνει με τις ισχύουσες διατάξεις, οι επαγγελματίες θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου μεγαλύτερο φόρο σε σύγκριση με φέτος.
Βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι αλλαγές και στη διαδικασία του «μαχητού τεκμηρίου», καθώς φέτος μόλις των 1% των επαγγελματιών που φορολογήθηκαν με το νέο τρόπο, αμφισβήτησαν το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα που τους επέβαλε η εφορία.
Τέλος… το τέλος επιτηδεύματος
Για να αντισταθμιστούν όλα τα παραπάνω, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη εξαγγείλει την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος μετά από σχεδόν 13 χρόνια. Πρόκειται για ένα μνημονιακό μέτρο, που όταν είχε υιοθετηθεί είχε χαρακτηριστεί ως έκτακτο, ωστόσο κράτησε πάνω από μια δεκαετία.
Υπενθυμίζεται πως το τέλος επιτηδεύματος είχε μειωθεί κατά 50% πέρυσι, με αποτέλεσμα φέτος οι επαγγελματίες να καταβάλουν αντί για 650 ευρώ το χρόνο, 325 ευρώ. Αυτό το ποσό δεν θα πληρωθεί ξανά, ελαφρύνοντας τη φορολογική τους επιβάρυνση από το τεκμαρτό εισόδημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι η κατάργηση του τέλους να αφορά και τις επιχειρήσεις (καταβάλουν τέλος 1.000 ευρώ το χρόνο).
Προκαταβολή φόρου
Για το 2025 παραμένει η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Ωστόσο, εξετάζεται να υπάρξει πρόβλεψη και για όσους φορολογήθηκαν με τεκμαρτό εισόδημα, ένα πλαίσιο που θα προβλέπει πως η προκαταβολή θα μπορεί να αφορά τη διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στα δηλωθέντα κέρδη και το τεκμαρτό εισόδημα.
Εργοδοτικές εισφορές
Για το 2025 έχει εξαγγελθεί ήδη η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, ενώ εκκρεμεί άλλη μια μείωση έως το 2027. Ωστόσο, αυτή τη φορά η μείωση θα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές, δηλαδή δεν θα αφορά εργαζόμενους που απασχολούνται στις επιχειρήσεις των επαγγελματιών, αλλά στους ίδιους.
Διαβάστε επίσης
Σαρωτικοί έλεγχοι της εφορίας και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωσαν εισοδήματα…πείνας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση