Η Ελλάδα μπορεί να καταφέρει να βγει από το πρόγραμμα στήριξης ακόμη και φέτος, υποστηρίζει η HSBC, με τον οικονομολόγο της τράπεζας Fabio Balboni να διευκρινίζει ότι η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, η ελληνική οικονομία φαίνεται να είναι σε καλύτερη κατάσταση και η Αθήνα θα έχει αρκετά ταμειακά διαθέσιμα φέτος τον Αύγουστο για να καλύψει τις ανάγκες της για τον επόμενο ένα περίπου χρόνο.

«Για αρκετά χρόνια, υπήρχε ο φόβος μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Όμως, έχοντας ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές πέρυσι, το 2018 η Ελλάδα είναι πιθανό να βγει αντ’ αυτού από το πρόγραμμα στήριξης, ύστερα από οκτώ χρόνια και εννέα υπουργούς Οικονομικών», ανέφερε.

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι και τόσο σαφές είναι αν η Ελλάδα θα καταφέρει να έχει ένα «clean exit», να βγει δηλαδή από τα Μνημόνια, χωρίς κάποιο πρόγραμμα παρακολούθησης.

«Ένα clean exit μπορεί να είναι εφικτό, τουλάχιστον για μια περίοδο. Αλλά είναι πιθανό να χρειαστεί ένα προληπτικό πρόγραμμα, ή τουλάχιστον ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να πληρούν τα κριτήρια των προγραμμάτων αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ», υποστηρίζει ο Balboni.

Ο ίδιος επισημαίνει, επίσης, ότι η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από την επενδυτική κατηγορία, ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Θεωρεί, μάλιστα, ότι η προοπτική να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είναι ακόμη κάπως μακρινή, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει η βούληση από την πλευρά της Ευρωζώνης για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Η Ευρωζώνη άλλωστε ελέγχει αυτήν τη στιγμή το 80% του χρέους της χώρας, σύμφωνα με την HSBC.

Χωρίς «ουσιαστική» ελάφρυνση, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομσματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, υποστηρίζει ο κ. Balboni.

Επιπλέον, επισημαίνει, με βάση κάποιες εύλογες υποθέσεις για την πορεία της ανάπτυξης και με τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουλίου, το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να σταθεροποιηθεί, αφού τα φθηνά δάνεια από την Ευρωζώνη θα έρθουν να αντικαταστήσουν πιο ακριβά ομόλογα.