Περιεχόμενα
Μια αύξηση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ θα ήταν επί του παρόντος «υπερβολική», σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της κεντρικής τράπεζας Robert Holzmann, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας κίνησης 3/4 τον επόμενο μήνα.
Μιλώντας στις Βρυξέλλες, ο Holzmann δήλωσε πως οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να αυξήσουν το κόστος δανεισμού σε επίπεδα που μπορεί να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη, καθώς προσπαθούν να δαμάσουν τον άνευ προηγουμένου υψηλό πληθωρισμό. Οι υψηλές αυξήσεις των τιμών είναι πιθανό να επιμείνουν για λίγο, δήλωσε, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλο ένα ρεκόρ κοντά στο 10% όταν δημοσιευθούν τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αυτή την εβδομάδα.
Ελάχιστη η αύξηση των 50 μονάδων
Μια κίνηση των 50 μονάδων ίσως είναι η ελάχιστη στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, τόνισε ο Holzmann στο Bloomberg TV. “Θα μπορούσε να ήταν 100 μονάδες; Θα μπορούσε, αλλά δεν βλέπω την αναγκαιότητα τώρα να πάμε τόσο γρήγορα. Νομίζω μια αύξηση κατά 75 μονάδες θα ήταν καλή εκτίμηση”.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να αποφασίσουν εάν θα επαναλάβουν την ιστορική αύξηση κατά 7 μονάδες αυτόν τον μήνα –ένα σενάριο που έχει προεξοφλήσει πλήρως η αγορά για την ώρα. Αν και ο υψηλότερος πληθωρισμός από την έναρξη του ευρώ μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο βήμα, ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης έχει ωθήσει ορισμένους να επιδείξουν προσοχή.
Η βοήθεια προς τα νοικοκυριά δεν πρέπει να παρεμβαίνει στις προσπάθειες να επανέλθει ο πληθωρισμός
Ο Holzmann τόνισε πως η ΕΚΤ εξακολουθεί να απέχει “κατά κάποιον τρόπο” από το ουδέτερο επιτόκιο, το οποίο ούτε υποκινεί ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα και εκτιμάται από τους αναλυτές ότι βρίσκεται κοντά στο 1%-2%.
Δήλωσε ότι το να φτάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5% από το 0,75% που είναι σήμερα, σίγουρα θα το οδηγήσει πέρα από το να είναι ουδέτερο. Ο Αυστριακός αξιωματούχος, το κορυφαίο “γεράκι” της ΕΚΤ, προειδοποίησε ότι η δημοσιονομική βοήθεια προς τα νοικοκυριά εξαιτίας της αύξησης του ενεργειακού κόστους, δεν θα πρέπει να παρεμβαίνει στις προσπάθειες να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να εστιάσουν τη στήριξή τους στους ασθενέστερους στην κοινωνία και τόνισε ότι προτιμά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας παρά ανώτατα όρια τιμών.