ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης είναι η βασική αιτία που αναστέλλει την επενδυτική δυναμική που έχει ανάγκη η χώρα για να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιεί κάθε χρόνο η Grant Thornton, στο πλαίσιο των Βραβείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Growth Awards, που απονέμονται σε ειδική εκδήλωση σε συνεργασία με τη Eurobank. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έρευνάς της, 6 στις 10 επιχειρήσεις θα μπορούσαν να «ξεκλειδώσουν» πρόσθετα κεφάλαια 44 δισ. ευρώ για επενδύσεις, αλλά η περιορισμένη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης αποτελεί τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα.
Βαρίδι για 2 στις 10 επιχειρήσεις, που αναστέλλει, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, την επενδυτική ικανότητα, αποτελεί επίσης η δυσκολία εξυπηρέτησης υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων ύψους 29 δισ. ευρώ, ενώ στα προβλήματα που καταγράφονται ως ανασταλτικοί παράγοντες περιλαμβάνονται επίσης:
• η υψηλή φορολογία,
• η αβεβαιότητα του οικονομικού κλίματος,
• οι νομικές διαδικασίες και η γραφειοκρατία,
• η ταχύτητα των τεχνολογικών εξελίξεων και
• η κλιματική αλλαγή.
Συγκρατημένες είναι και οι επενδυτικές προσδοκίες σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις για τις επενδύσεις σε γη ή κτίρια, με μόλις 4 στις 10 να αναμένουν αύξηση, 6 στις 10 να αναμένουν αύξηση των επενδύσεων σε μηχανήματα ή εξοπλισμό, ενώ ακόμη πιο χαμηλό – 3 στις 10 – είναι το ποσοστό εκείνων που αναμένουν αύξηση σε επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη.
Eπιφυλακτική επενδυτική διάθεση αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για την απασχόληση, με 6 στους 10 να αναμένουν αύξηση και 5 στους 10 να αναμένουν αύξηση στους μισθούς. Όπως επισήμαναν οι αναλυτές της Grant Thornton στη χθεσινή εκδήλωση των Growth Awards, το οικονομικό κλίμα είναι στα υψηλότερα επίπεδα της 10ετίας, καθώς 7 στους 10 επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον, σε αντίθεση με το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα, που είναι το χαμηλότερο σε όρους αισιοδοξίας την τελευταία τριετία.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, που βασίζεται σε στοιχεία 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της οικονομίας, το 2018 υπήρξε η χρονιά με την καλύτερη απόδοση της τελευταίας 5ετίας, καταγράφοντας 5% αύξηση πωλήσεων, 3% αύξηση των κερδών προ φόρων. Ο συνολικός δανεισμός το 2018 μειώθηκε κατά 1,5%, αλλά την ίδια στιγμή κατά 1,2% μειώθηκαν τα ίδια κεφάλαια, ενώ 3 στις 10 επιχειρήσεις παραμένουν ζημιογόνες, συγκροτώντας ένα σκληρό πυρήνα επιχειρήσεων με διαχρονικά προβλήματα, καθώς οι μισές παραμένουν ζημιογόνες για 3 συνεχείς χρονιές.
Αισιόδοξοι είναι 8 στους 10 επιχειρηματίες όσον αφορά τις προοπτικές για πωλήσεις και κερδοφορία σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες όπου μόλις 5 στους 10 είναι αισιόδοξοι για τις πωλήσεις και την κερδοφορία τους. Μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων οι 5 στις 10 αναμένουν ανάπτυξη μέσω εξαγωγών, από τις οποίες οι 3 προσδοκούν σε εξαγωγές στην Ευρώπη και οι 2 σε εξαγωγές στον υπόλοιπο κόσμο.
Οι έξι επιχειρήσεις και οι κατηγορίες στις οποίες διακρίθηκαν φέτος στο πλαίσιο των Growth Awards 2020, συνδυάζοντας ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και βέλτιστες πρακτικές σε τομείς καίριας σημασίας για τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα, είναι:
• SANI / IKOS Group στην Επιχειρηματική Αριστεία.
• Isomat στην Ερευνα και Καινοτομία.
• Όμιλος Σαράντη στην Εξωστρέφεια.
• Κρι Κρι Βιομηχανία Γάλακτος σε Ανθρώπινο Δυναμικό και Εταιρική Κουλτούρα.
• ΑΒ Βασιλόπουλος στην Εταιρική Υπευθυνότητα και Βιώσιμη Ανάπτυξη
• Coffee Island στην Ψηφιακή Εξέλιξη.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καιρός: Λίγα σύννεφα και μικρή άνοδος της θερμοκρασίας – Πού θα σημειωθεί παγετός
- Σούπερ μάρκετ: «Αιμοδότης» ο τουρισμός – Η μάχη των μεγάλων για τον τζίρο των νησιών
- Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
- Στ. Χανδακάς: 10 χρόνια HOPEgenesis – Το στόρι, το δημογραφικό, το αποτύπωμα