Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Οι τρεις αβεβαιότητες του νέου προϋπολογισμού

«Πονοκέφαλος» για τα νέα μέτρα στήριξης τα κριτήρια και οι… ΚΑΔ – Πώς θα μοιραστεί το αποθεματικό COVID του 1 δις ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Μια σειρά από αβεβαιότητες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού επισημαίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε ανάλυσή του.

Όπως αναφέρει, ο εκτιμώμενος ρυθμός μεγέθυνσης του τρέχοντος έτους έχει αυξηθεί στο 6,9% (έναντι 6,1% στο Προσχέδιο), ενώ η πρόβλεψη για το 2022 έχει παραμείνει αμετάβλητη στο 4,5%. Όσον αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία, για το 2022 προβλέπεται μια αύξηση των εσόδων σε σχέση με το 2021 κατά 5 δισ. (έναντι 4,6 δις στο Προσχέδιο) και μια μείωση δαπανών κατά 4,65 δισ. (έναντι 6,35 δισ. στο Προσχέδιο).

Κατά συνέπεια, η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής του 2022 (σε όρους ESA) περιορίζεται στα 9,66 δισ. (5,7% του ΑΕΠ) έναντι 10,98 δισ. (6,3% του ΑΕΠ) του Προσχεδίου, και το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2022 (πάντα σε όρους ESA) αναμένεται να διαμορφωθεί σε έλλειμμα 2,68 δισ. (1,4% του ΑΕΠ) έναντι 2,03 δισ. (1,1% του ΑΕΠ) που προέβλεπε το Προσχέδιο.

Οι αβεβαιότητες

Η υλοποίηση των προβλεπόμενων δημοσιονομικών μεγεθών εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες που προέρχονται:

· από την ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας (με τη χώρα μας να παραμένει στις χειρότερες ευρωπαϊκές θέσεις όσον αναφορά τις υγειονομικές επιπτώσεις και την πορεία των εμβολιασμών),

· τις ενδεχόμενες μόνιμες απώλειες της ύφεσης που προκάλεσε η πανδημία, το βαθμό ικανότητας των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και, τέλος,

· την πιθανότητα μεταστροφής της νομισματικής πολιτικής εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής χαρακτηρίζει ως ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο, το πρόσθετο στοιχείο που περιλαμβάνει η Εισηγητική Έκθεση Προϋπολογισμού 2022 για την πλήρη παρουσίαση των δημοσίων δαπανών σε όρους προγραμμάτων και λειτουργικής ταξινόμησης (Classification of the Functions of Government – COFOG). Η ταξινόμηση αυτή αφορά την κατανομή των δημόσιων πόρων μεταξύ εναλλακτικών χρήσεων, και προσφέρει μια τεκμηρίωση που μπορεί να συνεισφέρει στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το Προϋπολογισμό.

Επιπλέον, η σταδιακή ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στον Προϋπολογισμό θα βοηθήσει στην απεικόνιση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των προγραμμάτων και δράσεων των δημόσιων πολιτικών.

Διαβάστε επίσης:

Προϋπολογισμός 2022: Δύσκολη αλλά και ρεαλιστική εξίσωση

Μειωμένος κατά 70 εκατ. ευρώ ο ΕΝΦΙΑ στον νέο προϋπολογισμό

Μητσοτάκης: Μπόνους σε 100.000 υγειονομικούς – Επιδόματα σε χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία