Την ανάγκη να διατηρηθεί σε περιοριστικό έδαφος η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη, τόνισε ο διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος είπε ότι η μείωση των επιτοκίων μπορεί να γίνει το 2024 ή ακόμα και το 2025, αν συνεχίσει να υποχωρεί ο πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στους New York Times στις 2 Αυγούστου και δημοσιεύθηκε σήμερα, την οποία επικαλείται το bloomberg, ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι “η νομισματική πολιτική βρίσκεται σε καλό σημείο – έχουμε την πολιτική εκεί όπου χρειάζεται να είναι”.

1

“Το αν θα πρέπει να κάνουμε προσαρμογές σε επίπεδο μέγιστου ύψους επιτοκίων, αλλά και για το πόσο καιρό πρέπει να διατηρήσουμε περιοριστική στάση, αυτό θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα” σημείωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος περιμένει πως “θα χρειαστεί να κρατήσουμε μια περιοριστική στάση για κάποιο χρονικό διάστημα”.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η Fed πρόσθεσε στα επιτόκια της ακόμα 25 μονάδες βάσης (0,25%) αυξάνοντας το κόστος δανεισμού στο εύρος του 5,25% με 5,5% – το υψηλότερο επίπεδο από το 2021.

Ο Γουίλιαμς είπε στους NYT ότι η ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων παραμένει “ένα ανοιχτό ερώτημα”. Και ότι εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκιά της, αλλά από το 2024 ή και το 2025.

Προκειμένου, όπως είπε, να διασφαλίσει ότι τα πραγματικά επιτόκια δεν θα αυξηθούν περισσότερο.

Καθώς οι βασικές δείκτες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ υποχωρούν και η Fed διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα επίπεδα, τα πραγματικά επιτόκια αυξάνονται, κάτι που “δεν θα ήταν συνεπές με τους στόχους μας” είπε.

Τέλος, ο διοικητής της Fed της Νέας Υόρκης τόνισε ότι “τελικά, η νομισματική πολιτική θα χρειαστεί μέσα στα επόμενα κάποια χρόνια να επιστρέψει σε μια πιο φυσιολογική  πορεία – όποια κι αν είναι αυτή η κανονικότητα”.

Διαβάστε επίσης: 

Κόουλς (HSBC): Αδύναμη η Βρετανία υποκύπτει στον «εκφοβισμό» των ΗΠΑ εναντίον της Κίνας

ΕΛΣΤΑΤ: Υποχώρησε 14,9% το εμπορικό έλλειμμα τον Ιούνιο

Τράπεζα Πειραιώς: Πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα