ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι δωρεές μεταξύ αδελφών που βάζουν στη μέση… τους γονείς τους, όχι για να τους βρουν λύση, αλλά για να αποτελέσουν οι ίδιοι τη λύση! Επίσης, γονείς επιχειρούν να βγάλουν λεφτά από τα σεντούκια και να τα κάνουν δωρεά σε παιδιά ή σε εγγόνια, προκειμένου να αγοράσουν (στις περισσότερες περιπτώσεις) ένα αυτοκίνητο ή σπίτι.
Τα αδέρφια και οι… αφορολόγητοι γονείς
Για να αποφύγουν το φόρο 20%, για τις μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών μεταξύ αδελφών και μεταξύ θείων και ανιψιών, τα αδέλφια μπορούν να βάλουν στο ενδιάμεσο της συναλλαγής, τους γονείς τους.
Η χρηματική δωρεά από τον γιο ή την κόρη προς τη μητέρα ή τον πατέρα είναι αφορολόγητο έως το ποσό των 800.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο ο αδερφός μπορεί να παρακάμψει… το φόρο και να δώσει χρήματα πχ στην αδερφή του, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ στην εφορία.
Ενδιάμεσος «σταθμός» θα είναι ένας εκ των δυο γονέων, ο οποίος θα δεχθεί ως παροχή τα λεφτά από το παιδί του, κάτι που γίνεται αφορολόγητα. Στη συνέχεια ο ίδιος γονιός θα μπορέσει και πάλι αφορολόγητα έως 800.000 ευρώ, να δώσει αυτά τα χρήματα στο άλλο παιδί της οικογένειας.
Φυσικά, αυτή η διαδικασία ενέχει και κινδύνους, αφού η εφορία θα ελέγξει την προέλευση των χρημάτων. Δηλαδή, ότι τα χρήματα θα πρέπει να «φύγουν» από τον έναν αδερφό μέσω τραπέζης προς τους γονείς και εκείνοι να τα δώσουν διατραπεζικά στο άλλο παιδί της οικογένειας. Επίσης, αυτός που θέλει να πραγματοποιήσει την παροχή στον αδερφό ή την αδερφή του θα πρέπει να δικαιολογήσει στην εφορία τα χρήματα, δηλαδή θα πρέπει να καλύπτονται από τα εισοδήματά του.
Χρήματα από τα… σεντούκια
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που καταφθάνουν στα γραφεία των φοροτεχνικών, με γονείς να ρωτούν πως μπορούν να κάνουν γονική παροχή χρήματα που έχουν κρυμμένα κάτω από τα στρώματα και μέσα σε… σεντούκια. Αυτή η διαδικασία επιτρέπεται από το νόμο, ωστόσο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού εγκυμονεί ο κίνδυνος να πληρώσουν φόρο 10%.
Με διάταξη που πέρασε πρόσφατα το οικονομικό επιτελείο, οι δωρεές και οι παροχές χρηματικών ποσών επιτρέπονται εφόσον πραγματοποιούνται μέσω τραπέζης. Κι αυτό γιατί έχουν υπάρξει χιλιάδες περιπτώσεις, που οι γονείς δήλωσαν δωρεά προς τα παιδιά τους χρηματικά ποσά έως 800.000 ευρώ, χωρίς όμως να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Οι εν λόγω φορολογούμενοι, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, αναφέρουν τα ποσά της δωρεάς, αλλά και δεν έχουν προσκομίσει τις δηλώσεις ότι η συναλλαγή έγινε μέσω τραπέζης.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να κληθούν από την εφορία για να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και αν αποδειχθεί ότι έγιναν με μετρητά εκτός τραπέζης, τότε θα ξεκινήσει ένα τεράστιο «γαϊτανάκι» ελέγχων, για το πως βρέθηκαν τα χρήματα στα χέρια των φορολογούμενων γονέων και αν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, πέραν από το φόρο 10% που θα κληθούν να πληρώσουν, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με επιπλέον κυρώσεις από την εφορία!
Υπενθυμίζεται πως το νέο πλαίσιο αφορά τις γονικές παροχές ανά γονέα ή δωρεές προς συγγενείς πρώτης κατηγορίας μέχρι το ποσό των 800.000 ευρώ, καθώς για υψηλότερα ποσά θα υπόκειται σε φόρο.
Στην πρώτη κατηγορία εντάσσονται οι σύζυγοι, τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, τα παιδιά, τα εγγόνια και οι γονείς και αφορά τόσο την ακίνητη περιουσία όσο και την κινητή περιουσία. Ενδεικτικά αφορά ακίνητα, χρηματικά ποσά, μετοχές.
Διαβάστε επίσης:
Πατούλης: Πάνω από 1,6 δισ. ευρώ το νέο ΠΕΠ Αττικής 2021-2027
Γεωργιάδης προς επιχειρηματίες εστίασης: Στόχος να κάνουμε γιορτές με ανοιχτά μαγαζιά (βίντεο)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμαζόνιος: Συμβολική επίσκεψη Μπάιντεν – Έντεκα δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγή
- Χοληστερίνη: Όσα πρέπει να ξέρετε για να μειώσετε τους κινδύνους
- Τουρκία: Αρνήθηκε τη χρήση του εναέριου χώρου της στο αεροσκάφος του προέδρου του Ισραήλ
- Αθήνα: Άνοιξαν οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής»