H Goldman Sachs εκτιμά ότι αυξάνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να αποκτήσει την πολυπόθητη αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας και να επανέλθει πλήρως στις αγορές κρατικών ομολόγων έως τις αρχές του 2023.

Ο Filippo Taddei και ο Alexandre Stott, οικονομολόγοι της αμερικανικής τράπεζας, είναι αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία που συνεχίζει να βελτιώνεται, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που θα εισέλθει σε τεχνική ύφεση το 2023.

1

Σύμφωνα με τους δύο οικονομολόγους της τράπεζας, η Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της Ευρωζώνης το 2023, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να προβλέπουν μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 1,3% έναντι της πρόβλεψης για -0,1% για την Ευρωζώνη.

Τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια και έχουν κοστίσει περίπου το 5,7% του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2022 και τα οποία είναι πιθανό να επεκταθούν έως το 2023, βοηθούν τον γενικό πληθωρισμό να παραμείνει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στην Ελλάδα,. Στον αντίποδα όμως, ο πυρήνας του πληθωρισμού (core inflation) στην Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, γεγονός που συνάδει με μια επίμονη ώθηση στην ονομαστική ανάπτυξη.

Τι προβλέπει για το χρέος και τη διάρθρωσή του

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι το σχετικά ισχυρότερο μακροοικονομικό υπόβαθρο και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας θα περιορίσουν τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων ομολόγων και τις πληρωμές τόκων της Ελλάδας σε επίπεδα κάτω από 3% του ΑΕΠ και θα στηρίξουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που έχει οριστεί να φθάσει το 150% του ΑΕΠ έως το 2025. Η τράπεζα βλέπει το χρέος στο 127% το 2027.

Ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης χάρη κυρίως σε δύο παράγοντες: τη χαμηλότερη ενεργειακή ένταση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική στήριξη. Τα σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με την ενέργεια (εκτίμηση 5,7% του ΑΕΠ το 2021-2022), τα οποία είναι πιθανό να επεκταθούν έως το 2023, έχουν στοχεύσει ιδίως στους λογαριασμούς ενέργειας που πληρώνουν τα νοικοκυριά, μειώνοντας τη συνολική επίδραση της ενεργειακής κρίσης στον ευρύτερο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, ο πυρήνας του πληθωρισμού αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι στην υπόλοιπη ζώνη του ευρώ από τα μέσα του 2022. Ενώ ο υψηλότερος πυρήνας του πληθωρισμού υποδηλώνει μεγαλύτερη πιθανότητα εμμονής του ελληνικού πληθωρισμού, είναι επίσης συνεπής με μια παρατεταμένη ώθηση στην ονομαστική ανάπτυξη.

Η χαμηλότερη επίπτωση της ενεργειακής κρίσης στην Ελλάδα αντανακλάται και στις προοπτικές ανάπτυξης. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να βελτιώνεται και, μετά την ισχυρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ανάπτυξη το 2022, αναμένεται να συνεχίσει να έχει καλύτερες επιδόσεις από τη ζώνη του ευρώ το 2023 και το 2024, με την ΕΕ και το ΔΝΤ να προβλέπουν αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 1,3% στην Ελλάδα, έναντι της πρόβλεψής μας για -0,1% για τη ζώνη του ευρώ. Αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με την υποαπόδοση που παρουσίασε η ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κυμαίνεται από την κρίση δημόσιου χρέους έως την ύφεση της πανδημίας Covid. Οι συμμετέχοντες στην αγορά προσαρμόστηκαν γρήγορα σε αυτές τις εποικοδομητικές προοπτικές και το μακρύ άκρο της καμπύλης αποδόσεων του ελληνικού δημόσιου χρέους στη δεκαετία διαπραγματεύεται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα ιταλικά δεκαετή BTP από το 2021.

“Ενώ το ελληνικό Δημόσιο συνεχίζει να αυξάνει την έκδοση ομολόγων προκειμένου να επεκτείνει την πρόσβαση στην αγορά, αναμένουμε ότι το μερίδιο των ομολόγων θα παραμείνει σταθερό στο 50% περίπου του ΑΕΠ. Αντιθέτως, αναμένουμε ότι τα σταθερού επιτοκίου δάνεια που παρέχονται μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων (EFSF και ESM) θα συνεχίσουν να μειώνουν τη σημασία τους ως ποσοστό του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το τέλος του ορίζοντα των προβλέψεών μας (2027). Ωστόσο, ακόμη και μέχρι τότε, τα δάνεια αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και παρέχουν ένα σταθερό απόθεμα ασφαλείας έναντι των αρνητικών επιπτώσεων που προβλέπουμε για τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων το 2023. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός της μείωσης του χρέους προς το ΑΕΠ και των ευρωπαϊκών δανείων θα περιορίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των αποδόσεων στις πληρωμές τόκων της Ελλάδας, οι οποίες προβλέπουμε ότι θα παραμείνουν κάτω από το 3% του ΑΕΠ τουλάχιστον μέχρι το 2027”, εκτιμούν Scott και Taddei.

“Συνολικά, το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον και η μακρά διάρκεια της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας που υποστηρίζουν τη φθίνουσα πορεία του λόγου χρέους προς ΑΕΠ προς το 150% του ΑΕΠ έως το 2025 αυξάνουν την πιθανότητα το ελληνικό δημόσιο χρέος να αποκτήσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας και να επανέλθει πλήρως στις αγορές κρατικών ομολόγων έως τις αρχές του 2023”, καταλήγει η επενδυτική τράπεζα.

Μια ιστορία δύο χρεών: ΕΕ και η επιστροφή της Ελλάδας

Καθώς η καθαρή προσφορά δημόσιου χρέους στην Ευρώπη γίνεται σημαντικά θετική το 2023 και η ΕΚΤ συνεχίζει τον κύκλο αυξήσεων, η έκδοση χρέους της ΕΕ είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, ενώ το ελληνικό Δημόσιο επιστρέφει στην αγορά από μια σχετικά ισχυρή θέση.

Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση επιβραδύνει την εφαρμογή του κύριου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού προγράμματος, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από το δεύτερο εξάμηνο του 2022, τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης έχουν μετατραπεί από “ορόσημα” (ποιοτικοί στόχοι όπως οι μεταρρυθμίσεις) σε “στόχους” (επενδυτικά σχέδια) και ο ρυθμός εφαρμογής του RRF έχει επιβραδυνθεί. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένου ότι η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας έχει αυξήσει το κόστος εισροών και κατασκευών στην Ευρωζώνη κατά το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 20 ετών (13,1% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2022).

Οι ειδικές ανά χώρα στάσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πολιτική, η Ρωσία και οι εκλογικοί κύκλοι έχουν επίσης συμβάλει στην πιο αργή εφαρμογή, αλλά η καθυστέρηση ήταν ευρεία στις διάφορες ευρωπαϊκές περιφέρειες: Η Ανατολική Ευρώπη είναι ο κύριος καθυστερημένος σε σχετικό μέγεθος, ενώ, σε απόλυτο μέγεθος, η Νότια Ευρώπη παραμένει ο κύριος μοχλός της υιοθέτησης του RRF και της έκδοσης χρέους της ΕΕ. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, τα δάνεια αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο των συνολικών εκταμιεύσεων του RRF και της έκδοσης χρέους από την ΕΕ.

Με την καθιέρωση του RRF, η ΕΕ μετακινήθηκε από μια “back-to-back” σε μια “διαφοροποιημένη” στρατηγική χρηματοδότησης, εξηγεί η τράπεζα. Το κύριο πλεονέκτημα της στρατηγικής διαφοροποιημένης χρηματοδότησης είναι ότι επιτρέπει τον συνδυασμό διαφορετικών χρηματοδοτικών μέσων και την αποσύνδεση της διάρκειας της έκδοσης χρέους από το χρονοδιάγραμμα των αποπληρωμών των κρατών μελών. Αυτή η αλλαγή στη στρατηγική είχε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα παγκόσμιας ελκυστικότητας περιουσιακό στοιχείο μέσω της ανάπτυξης μιας μεγαλύτερης αγοράς για το χρέος της ΕΕ. Ωστόσο, η ανάπτυξη της αγοράς ήταν πιο αργή από ό,τι αναμενόταν, καθώς μεταξύ 2021 και 2022 εκδόθηκαν λιγότερα από 140 δισ. ευρώ χρέους της ΕΕ.

Καθώς η ενεργειακή κρίση μειώνεται σε ένταση και οι συνολικές εκταμιεύσεις παραμένουν άθικτες, η Επιτροπή είναι πιθανό να αναβαθμίσει την έκδοση και να ανταγωνιστεί την αυξανόμενη καθαρή προσφορά της ΟΝΕ το επόμενο έτος. “Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η ετήσια έκδοση θα αυξηθεί το 2023, φθάνοντας τα 113 δισ. ευρώ. Εκτός από τη Νότια Ευρώπη, η έκδοση χρέους της ΕΕ θα εξαρτηθεί ιδιαίτερα από τον ρυθμό απορρόφησης της Πολωνίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, με περιορισμένο μόνο αντίκτυπο από την Ουγγαρία και τη συνεχιζόμενη συζήτησή της για το “κράτος δικαίου” με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η επισκόπηση των υφιστάμενων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης δείχνει ότι υπάρχει ακόμη πλεονάζουσα χρηματοδοτική ικανότητα 220 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του RRF, η οποία θα μπορούσε να διατεθεί στα κράτη μέλη με την επέκταση των υφιστάμενων σχεδίων ή να επαναχρησιμοποιηθεί προς την κατεύθυνση της REPowerEU.

“Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που προβλέπουμε είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα ετήσια 150 δισ. ευρώ που θα απαιτούνταν για να εξαντληθεί η χρηματοδοτική ικανότητα του RRF (723,8 δισ. ευρώ) έως το 2026, και ακόμη πιο μακριά από τα σχεδόν 200 δισ. ευρώ που θα ήταν απαραίτητο να εκδοθούν το 2023 προκειμένου να εκταμιευθεί το σύνολο των επιχορηγήσεων του RRF σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματος”, συμπεραίνει η τράπεζα.

Διαβάστε επίσης

Goldman Sachs για Ελλάδα: Αυξημένες πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023