ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs και ο οικονομολόγος της Filippo Taddei επισημαίνουν ότι η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει σταθερή δυναμική, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης της χώρας.
Με αφορμή την αναθεώρηση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, ο Taddei εξηγεί ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ υποστηρίζει τη διαρθρωτικά εποικοδομητική τους άποψη για την ελληνική οικονομία.
Με δεδομένο το μακροοικονομικό τοπίο και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης, συνεχίζει να θεωρεί πιθανή την πρόσθετη αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις από τον οίκο S&P στις 18 Οκτωβρίου, από τη Fitch στις 22 Νοεμβρίου και από τη Scope στις 6 Δεκεμβρίου.
Σε προηγούμενο report, o Taddei είχε επισημάνει την πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας το φθινόπωρο. «Συνεχίζουμε να βλέπουμε σταθερές προοπτικές για την ανάκαμψη των επενδύσεων στην Ελλάδα.
Οι εκταμιεύσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κορυφωθούν το 2024-2025 και το πρόγραμμα θα στρέφεται όλο και περισσότερο προς τη στήριξη των κεφαλαιουχικών δαπανών.
Επιπλέον, η θεσμική ποιότητα του ελληνικού κράτους συνεχίζει να βελτιώνεται, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς στο υψηλότερο επίπεδο από την κρίση δημόσιου χρέους.
Πρόσφατα, η έκθεση Benchmarking Infrastructure Development 2024 της Παγκόσμιας Τράπεζας που εστιάζει στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανάπτυξη έργων υποδομής τοποθέτησε την Ελλάδα στην κορυφή της κατανομής στην Ευρώπη», εξηγεί ο οικονομολόγος της τράπεζας.
«Η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας αναθεώρησε το ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή του και η αναθεώρηση εμπεριέχει σειρά βελτιώσεων και πιο ολοκληρωμένων στοιχείων.
Η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2% προηγουμένως. Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με τις επενδύσεις όπως μετρώνται από τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να είναι στο +6,6% σε ετήσια βάση και με ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης με +2% σε ετήσια βάση», εξηγεί ο Taddei.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ και τις χωρίς αλλαγές αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του ελληνικού δημοσιονομικού διαρθρωτικού σχεδίου, όπως αυτό παρουσιάστηκε αναλυτικά μέσα στον τρέχοντα το μήνα, προβλέπουμε ότι ο δείκτης του χρέος της Ελλάδας ως προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.
Η πρόβλεψή μας είναι πλέον ότι θα διαμορφωθεί στο 145% του ΑΕΠ το 2025 ή 3,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα κάτω από την προηγούμενη πρόβλεψή μας έναντι 158,4% το 2023 και 150,3% το 2024. Ο δείκτης είχε ανέλθει σε 207% το 2020», καταλήγει ο οίκος.
Διαβάστε επίσης:
Ριζικές αλλαγές στο φετινό επίδομα θέρμανσης – Κερδισμένοι όσοι “κάψουν” ρεύμα αντι για πετρέλαιο
ΕΚΤ: Οι traders ποντάρουν σε μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια ασκώντας πιέσεις στο ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση