Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Goldman Sachs: Αναθεωρεί επί τα βελτίω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας

Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

Ανεβάζει τον πήχη της ανάπτυξης της Κίνας για το 2024 και 2025 η Goldman Sachs, αφού το Πεκίνο παρουσίασε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων για μεγαλύτερες δημόσιες δαπάνες που ανακοινώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η τράπεζα αναμένει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο να αυξηθεί κατά 4,9% φέτος, από 4,7% προηγουμένως. Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη για το επόμενο έτος στο 4,7% από 4,3%, σύμφωνα με έκθεση της Κυριακής.

«Ο τελευταίος γύρος κινήτρων για την Κίνα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν κάνει μια στροφή στη διαχείριση της κυκλικής πολιτικής, εστιάζοντας περισσότερο στην οικονομία», τονίζουν οι οικονομολόγοι της Goldman.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η αναβάθμιση έρχεται καθώς οικονομολόγοι και επενδυτές αξιολογούν τις πιθανές επιπτώσεις της πίεσης που υφίσταται το Πεκίνο από τα τέλη Σεπτεμβρίου για να τονώσει μια οικονομία, η οποία αντιμετωπίζει ένα αδύναμο κλίμα και επίμονες αποπληθωριστικές πιέσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη το Σάββατο, αν και δεν ανακοίνωσε μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης, που σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απαιτούνται για την αντιμετώπιση του αποπληθωρισμού.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κίνα θα διαθέσει σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ σε ομόλογα στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών.

Οι κινεζικές μετοχές παρουσίασαν διακυμάνσεις κατά την επανέναρξη των συναλλαγών τη Δευτέρα, καθώς οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν να ενισχύσουν τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Το υπεράκτιο γουάν της Κίνας μείωσε τις απώλειες μετά την εξασθένηση έως και 0,3% έναντι του δολαρίου.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών, Lan Fo’an, δήλωσε ότι 2,3 τρισεκατομμύρια γουάν (325 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα ειδικά κεφάλαια ομολόγων της τοπικής αυτοδιοίκησης θα χρησιμοποιηθούν το δ’ τρίμηνο, υποδηλώνοντας ένα πιο «επιβαρυμένο» πρόγραμμα δημόσιων δαπανών και μια μεγαλύτερη ανάκαμψη της ανάπτυξης από ό,τι ανέμενε προηγουμένως η τράπεζα, σύμφωνα με την έκθεση της Goldman Sachs.

Επιπλέον, η κορυφαία υπηρεσία οικονομικού σχεδιασμού της χώρας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι θα προεγκρίνει επενδυτικά σχέδια αξίας 200 δισεκατομμυρίων γιουάν για το επόμενο έτος μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Σύμφωνα με την τράπεζα, αυτή είναι μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος αύξησης του ΑΕΠ «περίπου 5%» για φέτος.

Τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοινώθηκαν, θα μεταφραστούν σε 0,4 ποσοστιαία μονάδα αύξησης της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της προβλεπόμενης αντίστασης 1,9 ποσοστιαίας μονάδας από την επιβράδυνση των εξαγωγών και τη συνεχιζόμενη ύφεση των ακινήτων, σύμφωνα με την έκθεση.

Προκειμένου να αμβλύνουν τις ανησυχίες, οι αξιωματούχοι υποσχέθηκαν επίσης να ενισχύσουν τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές, ενώ έκαναν λόγο για μέτρα προς ενίσχυση νεοφυών επιχειρήσεων (unicorn) αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ακόμη, υποσχέθηκαν μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος με μείωση των προστίμων.

Τα συγκεκριμένα βήματα, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, έχουν σκοπό να βελτιώσουν το κλίμα στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 80% των θέσεων εργασίας στις πόλεις.

Ο κλάδος έχει δει τα κέρδη του να συρρικνώνονται  από την επιβράδυνση της οικονομίας και την πτώση των τιμών.

Η Goldman προειδοποιεί ότι οι διαρθρωτικές προκλήσεις της Κίνας παραμένουν και διατήρησε τις προβλέψεις της για το 2026 και μετά.

«Οι “τρισδιάστατες” προκλήσεις – η επιδείνωση των δημογραφικών στοιχείων, η πολυετής τάση απομόχλευσης του χρέους και οι κίνδυνοι που διατρέχει η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα – είναι απίθανο να αντιστραφούν από τον τελευταίο γύρο χαλάρωσης της πολιτικής», σημειώνουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs.

Διαβάστε επίσης: 

Την Άνοιξη τα σπουδαία με τη Moody’s – Μικρό καλάθι για νέες αναβαθμίσεις φέτος

«Ανάσα» για την ελληνική οικονομία η ταχύτερη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Κίνα: Νέα προειδοποίηση στην ΕΕ για τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα