Μέση κατά κεφαλή δαπάνη τέσσερις φορές υψηλότερη από αυτή ενός μέσου επισκέπτη της χώρας υπολογίζεται ότι μπορεί να είναι ένα από τα οφέλη της Ελλάδας από την ανάπτυξη του τουρισμού γκολφ στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χθες ο ΙΟΒΕ για τη συμβολή του γκολφ στην ελληνική οικονομία, η συνολική συμβολή του γκολφ σε όρους ΑΕΠ φτάνει τα 111,4 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα ενισχύονται κατά 33,4 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη από ταξιδιώτες – φίλους του γκολφ στην Ελλάδα είναι περίπου 1.700 έως 2.400 ευρώ ανά επισκέπτη, όταν η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη της χώρας διαμορφώνεται σε περίπου 570 ευρώ μέση δαπάνη ανά ταξίδι.

1

Στην Ελλάδα λειτουργούν 8 γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών 18 οπών και ένα γήπεδο 9 οπών στην Ελούντα, τα Γκολφ Γλυφάδας, Corfu Golf Club, Πόρτο Καρράς, Crete Golf Club της εταιρίας Κρητικά Γκολφ Α.Ε., τέσσερα στο Costa Navarinο, Porto Elounda Golf Club, ενώ εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το γήπεδο στην Αφάντου Ρόδου, με την έκταση να έχει εξαγοραστεί από τον όμιλο Μήτση.

Όπως αναφέρει η έρευνα, με την υπόθεση ότι το ποσοστό για αθλητικές δραστηριότητες όπως το γκολφ (κοντά στο 4,5% σήμερα) μπορεί να προσεγγίσει το 10%, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα κατά τουλάχιστον 1 δισ. ετησίως για την ελληνική οικονομία.

Δαπάνες 104,8 εκατ. ευρώ από τους γκολφέρ

Από τη λειτουργία των γηπέδων γκολφ προέκυψαν το 2022 λειτουργικά έσοδα 10 εκατ. ευρώ, σε 8 εκατ. ανήλθε η δαπάνη για το σχηματισμό παγίου κεφαλαίου και τα 104,8 εκατ. έφτασαν οι ταξιδιωτικές δαπάνες, όταν στην Τουρκία ξεπερνούν τα 130 εκατομμύρια. Η συνολική επίδραση στην απασχόληση από τη δραστηριότητα των γηπέδων υπολογίζεται σε 704 θέσεις εργασίας και η επίδραση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο ΑΕΠ φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των στοιχείων τα οποία ανέλυσε ο Svetoslav Danchev Επικεφαλής Μικροοικονομικής Ανάλυσης & Πολιτικής IOBE, η κατασκευή ενός γηπέδου γκολφ μπορεί να συνεισφέρει επιπλέον 25 εκατ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, δημιουργεί 250 θέσεις εργασίας, 8 εκατ. επίδραση στα δημόσια έσοδα, ενώ κάθε ευρώ προστιθέμενης αξίας δημιουργεί 3 ευρώ συνολικά στην οικονομία. Η συνολική επίδραση στο ΑΕΠ από την προσέλκυση επισκεπτών για τουρισμό γκολφ φτάνει τα 89,4 εκατ. ευρώ, ενώ σε ό,τι αφορά την απασχόληση δημιουργούνται 2.300 άμεσες θέσεις εργασίας στα τουριστικά καταλύματα, πολλαπλασιάζοντας τη συνολική συνεισφορά στις 3.600 θέσεις.

Ρόλο μπορεί να παίξει η ανάπτυξη του γκολφ και στη μείωση της κυκλικότητας του τουρισμού, καθώς λειτουργεί αντικυκλικά. Για παράδειγμα, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Καλαμάτας το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου η κίνηση έχει πενταπλασιαστεί μετά την ανάπτυξη των γηπέδων στο Costa Navarino. Το 2023 οι αφίξεις εξωτερικού στον αερολιμένα Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλο εκτός από τους καλοκαιρινούς μήνες ανήλθαν σε 20,921 χιλ., (26 χιλ. μαζί με τις αφίξεις εσωτερικού), όταν το 2010 δεν ξεπερνούσαν τους 2 χιλ. επιβάτες (6 χιλ. μαζί με τις αφίξεις εσωτερικού). Οι αφίξεις αλλοδαπών στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Μεσσηνίας διαμορφώθηκαν σε 141,9 το 2023, επίπεδο υψηλότερο κατά περίπου 6 φορές σε σχέση με εκείνο του 2012.

«Στο γκολφ είμαστε πάρα πολύ πίσω σε σχέση με τους βασικούς μας ανταγωνιστές, η Ελλάδα έχει μόλις 10 γήπεδα γκολφ, ένα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων, τη στιγμή που η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν πάνω από οκτώ γήπεδα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων και η Ιταλία περισσότερα από πέντε. Οι λόγοι είναι πολλοί, ο βασικός είναι ότι απαιτούνται μεγάλες εκτάσεις, όταν στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κατάτμηση γης. Έχουμε το παράδειγμα του Κωνσταντακόπουλου που κατάφερε να ενοποιήσει εκτάσεις, επομένως το πρόβλημα λύνεται», σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ, Γιάννης Ρέτσος.

«Στο γκολφ πρέπει να δημιουργήσει κανείς clusters με συγκεκριμένες χώρες, για να αναπτυχθεί βιώσιμα. Χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις και οι αδειοδοτικές διαδικασίες δεν είναι ακώλυτες στη χώρα μας. Στο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό περιλαμβάνονται κάποιες αστοχίες, ειδικότερα για το γκολφ», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης.

Τα δεδομένα για τον ευρωπαϊκό νότο δείχνουν το περιθώριο ανάπτυξης για την Ελλάδα: στην Ισπανία το συνολικό όφελος από τον τουρισμό γκολφ υπολογίζεται σε 12,8 δισ. ευρώ σε όρους ΑΕΠ, με τον κλάδο να έχει αποφέρει επενδύσεις 4,2 δισ. επενδύσεων σε ακίνητα. Στο Algrave της Πορτογαλίας τα έσοδα από τον τουρισμό γκολφ φτάνουν τα 370 εκατομμύρια, ενώ πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας η επίδραση στην απασχόληση. Στην Ευρώπη, g συμβολή στο ΑΕΠ έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ υποστηρίζοντας 115.000 θέσεις απασχόλησης και η παρεπόμενη ανάπτυξη στο real estate δημιούργησε έσοδα ύψους 6,5 δισ. ευρώ.