Τις βαριές επιπτώσεις της ισχυροποίησης του δολαρίου στο χρέος των χωρών επισημαίνει σε συνέντευξή της στο Bloomberg η αναπληρωτής γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Γκίτα Γκόπιναθ, προειδοποιώντας πως όλο και περισσότερες χώρες είναι πιθανό να επιδιώξουν ελάφρυνση του χρέους τους.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια, το πρόγραμμα βοήθειας των πλούσιων κρατών προς τα φτωχότερα πρέπει να καταστεί ταχύτερο και ευρύτερο.

1

«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε

Σύμφωνα με την Γκόπιναθ, περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα.

Κατά την αξιωματούχο του ΔΝΤ, η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες, κάτι που καθιστά τη νομισματική πολιτική πολύ πιο δύσκολη για όσες έχουν δανειστεί σε δολάρια.

Η επιδείνωση της επιβάρυνσης του χρέους αναμένεται να έρθει τον Δεκέμβριο, καθώς τότε ολοκληρώνεται το «Κοινό Πλαίσιο» που εγκρίθηκε από τους G-20 για την αναστολή ή την ανανέωση των αποπληρωμών χρέους από χώρες χαμηλού εισοδήματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

«Χρειάζεται πολύ πιο γρήγορη δράση και το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου πρέπει να επεκταθεί σε χώρες μεσαίου εισοδήματος», επισήμανε η Γκόπιναθ.

Διαβάστε επίσης:

Martin Kazaks: Η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ανοιχτή σε μια αύξηση 50 ή 75 μ.β. τον Σεπτέμβριο

Πούτιν: Χρηματοδοτεί με 10.000 ρούβλια τον μήνα όσους φτάνουν στη Ρωσία από την Ουκρανία

Συμβιβασμό για το ζήτημα τις εισόδου Ρώσων τουριστών στην ΕΕ αναζητά το Βερολίνο