Αντιμέτωπη με δύσκολες στιγμές θα έρθει η “οικονομία πολέμου” της Ρωσίας, λόγω της εκροής ανθρώπινου δυναμικού και των ελλείψεων σε προϊόντα τεχνολογίας, εκτίμησε σήμερα η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, παρόλο που μέχρι στιγμής, οι αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες του Κρεμλίνου ενισχύουν τον ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το CNBC, η οικονομία της Ρωσίας έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική, παρότι έχει δεχτεί ένα μπαράζ δυτικών κυρώσεων τα δύο σχεδόν χρόνια από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία.

1

Ωστόσο η ανάπτυξη αυτή έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στις κρατικές δαπάνες για την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών, οι οποίες υποκρύπτουν τα προβλήματα που υπονομεύουν τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων πολιτών, υποστηρίζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σε συνέντευξή της στο CNBC, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 2,6% το τρέχον έτος αποτελεί ένδειξη ότι το ρωσικό κράτος, το οποίο δημιούργησε μεγάλα “μαξιλάρια” ασφαλείας χάρη στην πολυετή δημοσιονομική πειθαρχία του, επενδύει στην “οικονομία πολέμου”.

Όπως επεσήμανε, “στη Ρωσία σήμερα, η παραγωγή στρατιωτικών εξοπλισμών αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώνεται”.

“Κάπως έτσι ήταν και η Σοβιετική Ένωση: Υψηλό επίπεδο παραγωγής, χαμηλό επίπεδο κατανάλωσης”, συμπλήρωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

“Πιστεύω ότι έρχονται δύσκολοι καιροί για τη ρωσική οικονομία λόγω της εκροής ανθρώπινου δυναμικού και της μειωμένης πρόσβασης σε τεχνολογίες ως απόρροια των κυρώσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Γκεοργκίεβα.

Πρόσθεσε δε ότι “Επομένως, παρότι το 2,6% φαίνεται καλό, το ακολουθεί μια μεγαλύτερη ιστορία, η οποία δεν είναι πολύ καλή”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ρωσικές αμυντικές δαπάνες έχουν εκτοξευθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε έναν κρατικό προϋπολογισμό που αύξησε τις στρατιωτικές δαπάνες σε περίπου 30% των δημοσιονομικών δαπανών, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 70% από το 2023 έως το 2024.

Οι δαπάνες για την άμυνα και την ασφάλεια αναμένεται να αποτελούν περίπου το 40% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού της Ρωσίας φέτος, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Διαβάστε επίσης: 

Γκεοργκίεβα (ΔΝΤ): Τα επιτόκια θα αρχίσουν να μειώνονται περίπου στα μέσα του 2024

Alpha Bank για ΗΠΑ: Κανένα περιθώριο εφησυχασμού παρά την «ομαλή προσγείωση»

Σερβοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ: 76 συμμετοχές από την Ελλάδα – Ποιοι οι τομείς ενδιαφέροντος