Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Γκάρι Έβανς (BCA Research): Να γιατί μερικές μειώσεις επιτοκίων δεν αποτρέπουν την ύφεση στις ΗΠΑ

Γκάρι Έβανς

Γκάρι Έβανς (BCA Research) Πηγή: bcaresearch.com)

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η εταιρεία επενδυτικών ερευνών BCA Research θεωρεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται στο κατώφλι της ύφεσης, ενώ υποστηρίζει ότι οι προβλεπόμενες επερχόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) δεν επαρκούν για να την αποτρέψουν.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ύφεση και αυτό είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πιστεύει η αγορά», δήλωσε στο CNBC ο Γκάρι Έβανς, επικεφαλής στρατηγικής της BCA Research.

Για να αιτιολογήσει τη στάση του, ο Έβανς, ανέφερε ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της «επιδεινούμενης» αγοράς εργασίας των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,3% τον Ιούλιο στο υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021 και ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ διολίσθησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον ίδιο μήνα.

«Τα πράγματα καταρρέουν γρήγορα»

«Υπάρχουν πράγματα που καταρρέουν πολύ γρήγορα τώρα», σημείωσε ο Έβανς.

Σημειώνεται ότι η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed, δείχνει ότι οι επενδυτές αναμένουν τουλάχιστον τρεις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με το CME FedWatch Tool.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Έβανς, αυτό δεν θα αλλάξει και πολύ την κατάσταση.

«Μερικές μειώσεις επιτοκίων δεν πρόκειται να αποτρέψουν μια ύφεση. Ο μέσος όρος ύφεσης είναι 10 μήνες… Χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να αρχίσουν πραγματικά οι περικοπές της Fed να δίνουν ώθηση στην οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η αγορά πιστεύει ότι το επιτόκιο της Fed στο τέλος του επόμενου έτους θα είναι 3%. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 5,3%. Αυτό δεν θα συμβεί αν δεν υπάρξει ύφεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το CNBC, μια ύφεση εμφανίζεται συνήθως όταν υπάρχουν δύο διαδοχικά τρίμηνα μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ μιας χώρας.

Τα βλέμματα στο Jackson Hole

Οι traders παρακολουθούν τώρα το ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Jackson Hole, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων.

Μάλιστα, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικανική οικονομία παρέμεινε εύρωστη ακόμη και εν μέσω επίμονου πληθωρισμού και αυξημένων επιτοκίων.

Τον περασμένο αιώνα, υπήρξαν περισσότερες από δώδεκα υφέσεις, μερικές από τις οποίες διήρκεσαν έως και ενάμιση χρόνο.

Σήμερα, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται επίσημα σε ύφεση, μια έρευνα που διεξήχθη από την Affirm, αποκαλύπτει ότι περίπου 3 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι είναι.

Διαβάστε επίσης: 

Jackson Hole: Τι περιμένουν οι αγορές από την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ

Κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ; «Η Fed παίζει με τη φωτιά», λέει η δημιουργός του κανόνα «Sahm»

Σμιντ (Fed): Τα στοιχεία για ανεργία και πληθωρισμό θα δείξουν τον δρόμο για το μέλλον των επιτοκίων