«Η ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΤΕΕ, δεν θα σταματήσει όσο και αν το επιθυμούν όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στο χθες», ανέφερε σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός.

Αναφορικά με δηλώσεις και δημοσιεύματα που αφορούν την εγκυρότητα βεβαιώσεων μηχανικών για τη μη ύπαρξη αυθαιρεσίας ή τη δήλωση αυθαιρεσιών σε ακίνητα που μεταβιβάστηκαν την προηγούμενη δεκαετία, ο κ. Στασινός σημείωσε:

1

“Οι μηχανικοί έχουν αναλάβει να κάνουν με την εργασία τους όσα η Πολιτεία αδυνατεί να πράξει με ίδια μέσα: να ελέγχουν και να διασφαλίζουν τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κτιρίων -και να καταχωρούν στα ηλεκτρονικά συστήματα, που το κράτος καθιέρωσε, τα πορίσματά τους. Αυτό, κατά κύριο λόγο, διασφαλίζει τόσο η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου όσο και η δήλωση αυθαιρέτων και η βεβαίωση μηχανικού.

Ας μην κάνουν κάποιοι λοιπόν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ή ας παραδεχτούν τελικά, ως επαγγελματίες με κύρος, ότι είναι κοντόφθαλμοι, βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος: αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια, η ζωή και η περιουσία των πολιτών -και όχι η ευκολία ή το κόστος της μίας συναλλαγής που θα τους τύχει.

Το ΤΕΕ διαβεβαιώνει τους Έλληνες πολίτες και την Ελληνική Πολιτεία ότι με κανένα στατιστικό στοιχείο, με καμία μελέτη στις βάσεις δεδομένων και με κανένα εύρημα δεν προκύπτουν, από πουθενά, ούτε 17.000 ούτε καν χιλιάδες περιπτώσεις δηλώσεων κτιρίων με αυθαιρεσίες που πρέπει να ακυρωθούν. Όποιος διαθέτει συγκεκριμένα, επίσημα, αναλυτικά στοιχεία για το αντίθετο, ας τα δώσει στη δημοσιότητα, για να λάβει την απάντηση που αρμόζει.

Η ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία του ΤΕΕ και εφαρμόζεται σε θεσμικό επίπεδο με τα ηλεκτρονικά συστήματα για τα κτίρια δεν θα σταματήσει όσο και αν το επιθυμούν όσοι παραμένουν προσκολλημένοι στο χθες, στη λογική της ήσσονος προσπάθειας, στα ορνιθοσκαλίσματα μιας άλλης εποχής.

Οι Έλληνες μηχανικοί εργάζονται με επιστημοσύνη, σύγχρονα εργαλεία και βαθιά συναίσθηση της σημασίας του ρόλου που τους έχει ανατεθεί από την Πολιτεία. Κάνουν τη δουλειά τους καλά, ακόμη και όταν δεν αμείβονται αντίστοιχα. Πολύ θα θέλαμε να πούμε το ίδιο και για άλλους κλάδους που εμπλέκονται στα ακίνητα, αλλά κάτι τέτοιο αρκετές φορές δεν ισχύει.

Και κάτι ακόμη σημαντικό: οι Έλληνες Μηχανικοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελληνική Πολιτεία να εκσυγχρονίσει, πρακτικά, τον τρόπο που γίνονται συμβόλαια και μεταβιβάσεις ακινήτων, προτείνοντας λύσεις που έχουμε μελετήσει σε εκατοντάδες δυσλειτουργίες της διαδικασίας μεταβίβασης.

Περιοριζόμαστε μόνο στα τεχνικά θέματα, διότι αναγνωρίζουμε ότι τα νομικά ζητήματα απαιτούν την ενασχόληση κυρίως άλλων επιστημόνων. Απαιτούμε να πράττουν το αντίστοιχο και οι άλλοι επαγγελματίες ή επιστήμονες. Ακόμη και όταν δυσκολεύουν, με δική τους ευθύνη, τόσο τις συναλλαγές και τους πολίτες όσο και τη δουλειά μας.

Όταν μιλάμε δημοσίως για σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια και η νομιμότητα των κτιρίων, δηλαδή όταν η συζήτηση αφορά τη ζωή και την περιουσία των πολιτών, απαιτείται σοβαρότητα. Ιδίως από εκπροσώπους επαγγελματιών.

Και δεν υπάρχει σοβαρότητα όταν γίνονται δηλώσεις, που αναπαράγονται από δημοσιεύματα, με ανύπαρκτους αριθμούς και έωλους ισχυρισμούς, απλά και μόνο για λόγους εντυπωσιασμού και υπηρέτησης κλαδικής ατζέντας.

Τονίζω ότι όποιος έχει συγκεκριμένα στοιχεία και συγκεκριμένες περιπτώσεις για μηχανικούς που δεν κάνουν νόμιμα και σωστά τη δουλειά που τους ανέθεσε η Πολιτεία, οφείλουν, υποχρεούνται δηλαδή, να το καταγγείλουν στο ΤΕΕ, το οποίο ελέγχει και ασκεί Πειθαρχικό Έλεγχο.

Για όσες περιπτώσεις τυχόν απαιτείται νομοθετική παρέμβαση, όπως οι οριακές αποκλίσεις, για να επιλυθούν δευτερογενή προβλήματα που δημιουργούνται στις συναλλαγές, το αρμόδιο Υπουργείο μπορεί και πρέπει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία.

Και μαζί πρέπει να επιλυθούν και τα πραγματικά προβλήματα, όπως η εξοστράκιση εκτός συναλλαγών ακινήτων που κάποτε νόμιμα ανεγέρθηκαν και τώρα ανήκουν στην κατηγορία 5 των αυθαιρέτων, για παράδειγμα.

Είναι ντροπή για λίγες εκατοντάδες περιπτώσεις άκυρων δηλώσεων, κάποιοι να προσπαθούν να δυσφημίσουν έναν ολόκληρο επιστημονικό κλάδο.

Είναι ντροπή κάποιοι που πολέμησαν την ψηφιοποίηση του κτιριακού τομέα, τώρα να χύνουν μαύρο δάκρυ γιατί δουλεύει η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου”.

Διαβάστε επίσης: 

Eurostat: Αντιμέτωπο με φτώχεια το 22% των Ευρωπαίων – Η θέση της Ελλάδας

Πετρέλαιο: Κορύφωση της ζήτησης πριν το τέλος της 10ετίας προβλέπει ο ΙΕΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 17,5% στον δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Απρίλιο

──────────────────

Εκλογές 2023