ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τον ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους.
Tις ανάγκες για την υλοποίηση ενός «αναπτυξιακού άλματος», όπως το χαρακτήρισε, με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, από τη μία πλευρά, αλλά και την αναπτυξιακή συνέχεια μετά το 2027-2030, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός διατυπώνοντας τις προτάσεις του Επιμελητηρίου κατά την έναρξη του 4ου Athens Investment Forum που συνδιοργανώνει το ΤΕΕ στο ΚΠΙΣΝ, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, εκπροσώπων οργανισμών, παραγωγικών, επενδυτικών χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών φορέων. «Δουλειά υπάρχει για όλους, ανέφερε χαρακτηριστικά» ο κ. Στασινός και τόνισε ότι «η χώρα πρέπει να ξαναχτιστεί από την αρχή», στη λογική της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην άμεση πρόκληση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού, έκανε λόγο για «ένα μοναδικό στην ιστορία πακέτο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να προχωρήσει μπροστά και να αλλάξει σελίδα, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν, σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έστειλε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες, προκειμένου όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τον ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους.
Είπε ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο» και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει για τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να “κάθονται” ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο». Απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, επίσης, ζήτησε «να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών για τα νέα έργα αλλά και αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, ώστε να μην οδηγηθούμε να κλείσουν οι τεχνικές εταιρίες, λόγω υπέρογκου κόστους, που δεν αποζημιώνεται και τελικώς να μην γίνουν και τα έργα», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναμορφωθούν οι αμοιβές των μηχανικών.
Ο κ. Στασινός έθεσε στον δημόσιο διάλογο τα θέματα του είδους και της αύξησης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και ανακοίνωσε ότι «το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και καταθέτει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για να προσελκύσουμε νέο τεχνικό προσωπικό. Ανέργους. Πρόσφυγες. Επαναπατριζόμενους επιστήμονες. Αλλά και νέους από τα Τεχνικά και Γενικά Λύκεια. Με σχεδιασμό για κατάρτιση, μαθητεία, γρήγορη εκμάθηση».
«Πρέπει οι τεχνικές και μελετητικές εταιρείες να οργανωθούν, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές, να μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα νέο προσωπικό, να μπορούν να το διαχειριστούν αλλά κυρίως πρέπει να μπορούν να το βρουν», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ καλώντας το σύνολο του πολιτικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της Πολιτείας να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.
Επιπλέον, σε συνέχεια της πρότασης που έχει καταθέσει το ΤΕΕ για το «Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», μίλησε για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το μέλλον των Υποδομών», προτείνοντας «να σχεδιαστεί από τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», ώστε «να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030».
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το μέλλον, ο κ. Στασινός τόνισε ότι «η απάντηση βρίσκεται στην επιστημονική γνώση για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι μπροστά μας οι προκλήσεις της ανθεκτικότητας. Ιδίως στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών».
Και κατέληξε: «Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή. Γνωρίζετε ότι έχουμε κτίρια και υποδομές ήδη πολύ παλαιά. Πρέπει να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τι μπορεί να ανακαινιστεί, τι να επισκευαστεί και τι πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε όλες τις υποδομές τις χώρας, όσες έχουν ξεπεράσει ένα βάθος χρόνου από την κατασκευή τους». Κάλεσε τέλος όλους: «Να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα επενδύσεων, που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι αυτό: να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Και μαζί να τη βελτιώσουμε, να την πρασινίσουμε, να την κάνουμε πιο ανθεκτική».
Διαβάστε επίσης