ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Η συμμετοχή των δανειοληπτών στο πρόγραμμα Γέφυρα μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, ενώ η γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελέσει τον οδηγό της ελληνικής οικονομίας προς την ανάκαμψη.
Στο ερώτημα τι πρέπει να γίνει για να μην ξεφύγουν τα «κόκκινα» δάνεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Intrum Hellas κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος σημειώνει στο mononews.gr πως: «το μείζον σήμερα είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες στο Πρόγραμμα Γέφυρα. Το ύψος των νέων «κόκκινων» δανείων θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα το οποίο δίνει ουσιαστικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, που είναι ο περιορισμός νέων καθυστερούμενων οφειλών λόγω της πανδημίας».
Αν και τα τραπεζικά επιτελεία «τρέχουν» συνεχώς σενάρια σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουν τα επίπεδα που θα διαμορφωθεί το ύψος των νέων προβληματικών δανείων, παραδέχονται πως: Κάθε πρόβλεψη σήμερα είναι δύσκολη, παρακινδυνευμένη αλλά και ανεπίκαιρη.
Όπως λένε, προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις, διότι επιχειρείται κοινή και στοχευμένη αντιμετώπιση του προβλήματος σε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έχουν ενεργοποιηθεί δράσεις για την στήριξη των εθνικών οικονομιών. Σε καμία άλλη κρίση προηγουμένως δεν υπήρξε τόσο συντονισμένη επέμβαση του επίσημου τομέα, όπως συμβαίνει τώρα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία έχει προχωρήσει στην αγορά ομολόγων, με την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης που θα «ρίξει» 700δις ευρώ πανευρωπαϊκά.
Ωστόσο τα επιτελεία τόσο των τραπεζών όσο και των εταιρειών διαχείρισης δανείων, βρίσκονται σε θέσεις μάχης, κατευθύνοντας τους δανειολήπτες προς το πρόγραμμα Γέφυρα, αλλά και στην εντατικοποίηση των ρυθμίσεων. Και περιμένουν να δουν τα αποτελέσματα των «εργαλείων» στήριξης κάτι που θα είναι ευδιάκριτο στις αρχές του 2021.
Στο ερώτημα με ποιο τρόπο μπορεί να υπάρξει «συντήρηση» της οικονομικής δραστηριότητας όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρεται σε τέσσερις δράσεις.
Πρώτον: Στα εργαλεία –όπως είναι οι αναστολές πληρωμών, το πρόγραμμα Γέφυρα- για να μην «ξεφύγουν» τα «κόκκινα» δάνεια.
Δεύτερον: Στα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που ανακοινώνει το υπουργείο Εργασίας
Τρίτον: Στην γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς έτσι θα σταλεί μήνυμα στην αγορά ότι υπάρχει σχέδιο για την «ποιοτική» εκμετάλλευση των 32δις ευρώ του ταμείου καθώς και των άλλων ευρωπαϊκών κονδυλίων, σ ε κλάδους, όπως είναι η πράσινη ενέργεια, η ψηφιακή αναβάθμιση, ο ποιοτικός τουρισμός.
Τέταρτον: Οι τράπεζες θα πρέπει να συνεχίσουν το «ξεκαθάρισμα» των ισολογισμών τους, για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία.
Τέλος συμπληρώνει πως ιδιαίτερα σημαντικές είναι και οι φοροελαφρύνσεις, αφού κάθε ενίσχυση του εισοδήματος της μεσαίας τάξης θα «κινήσει την οικονομία».
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γαλλία: Έχει αποδεικτικά στοιχεία ότι η Ρωσία προσπαθεί να χειραγωγήσει τους influencers της
- Ερντογάν – Μικάτι: Πρέπει να δράσουμε μαζί ως δύο σημαντικοί γείτονες της Συρίας
- Ισθμός: Άνδρας προσπάθησε να αυτοκτονήσει πηδώντας στο κανάλι
- ΗΠΑ: Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα της 15χρονης που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ουισκόνσιν