ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το σήμα Μητσοτάκη και το ράλι, τι έγινε στο Λονδίνο, το μπόνους του Εξάρχου, ποιος υπουργός φεύγει, πώς γλίτωσε τη φυλακή ο Νίκας, η Μύκονος και ο Καιρίδης, ο πολιτικός και η… Λένα Ζευγαρά
Το ενδεχόμενο να εκδοθεί ένα πράσινο ομόλογο έχει προβλεφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό που αναφέρει πως αναλόγως των συνθηκών των αγορών θα επιχειρηθεί και έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων με προσανατολισμό των δανειακών τους προσόδων στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη, με στόχο την επέκταση της επενδυτικής βάσης και τη βελτίωση της εικόνας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Κάτι όμως που είχε προβλεφθεί και παλαιότερα χωρίς όμως τελικά να γίνει.
Τεχνικά η προεργασία για την έκδοση ενός τέτοιου τίτλου έχει γίνει σε ένα μεγάλο βαθμό. Η έκδοση όμως πράσινου χρέους είναι ένα σύνθετο εγχείρημα καθώς οι τίτλοι θα πρέπει να είναι συνδεδεμένοι με την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων με τα έσοδα τους να αξιοποιούνται για έργα, δράσεις και προγράμματα του ελληνικού δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην βιώσιμη, οικονομική ανάπτυξη.
Η μεγάλη πρόκληση
Εδώ είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για το εγχείρημα αυτό καθώς θα πρέπει να εντοπιστούν και να είναι διαθέσιμα μια σειρά από ώριμα έργα που θα πρέπει να συνδυαστούν με τις εκδόσεις και θα πρέπει να είναι έργα τα οποία θα μπορέσουν να υλοποιηθούν χωρίς προσκόμματα για λόγους αξιοπιστίας των εν λόγω εκδόσεων απέναντι στις αγορές που θα δεχθούν να τα χρηματοδοτήσουν.
Με ζητούμενο επομένως έναν όσο πιο καθαρό διάδρομο γίνεται από έργα που θα είναι διαθέσιμα προς αξιοποίηση για ένα τέτοιο σκοπό, θα είναι ελκυστικά για έναν ξένο επενδυτή και δεν θα είναι ευάλωτα σε καθυστερήσεις, σκανάρονται πιθανές επιλογές από τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου μέσα στο δεύτερο εξάμηνο να αξιολογηθούν οι εισηγήσεις. Είναι ένα πολύπλοκο έργο με δεδομένο πως τρέχουν μια σειρά από έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους σε μια περίοδο που έχει σημαδευτεί και από αρκετές αναθεωρήσεις εξαιτίας και έκτακτων συνθηκών, όπως ήταν για παράδειγμα οι διάφορες φυσικές καταστροφές.
Με δεδομένο πως πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της χώρας σε αυτό το πεδίο είναι επίσης απαραίτητο αυτή να στεφθεί με επιτυχία από πλευράς ζήτησης και τιμολόγησης για να μην διαταραχθεί το θετικό κλίμα που υπάρχει διεθνώς για τις ελληνικές εκδόσεις. Την ίδια στιγμή, είναι σαφές πως η έναρξη μιας τέτοιας αγοράς, πράσινων ομολόγων, είναι θετική για το προφίλ της χώρας ως εκδότη χρέους. Δεν παύει όμως να είναι μια νέα αγορά που θα απαιτήσει πολύ χρόνο για να οικοδομηθεί και εφόσον γίνει η πρώτη έκδοση θα πρέπει να είμαστε σε θέση να έχουμε και άλλα έργα στον προθάλαμο προκειμένου να γίνουν και άλλες λογικές, σε ύψος και τακτικότητα εκδόσεις για να μπορέσει να αναπτυχθεί σταδιακά μια καμπύλη αποδόσεων και ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης προς όφελος του ελληνικού δημοσίου. Είναι επίσης σημαντικό, κτίζοντας και αυτή την αγορά, να μην λειτουργήσει ανταγωνιστικά στους «παραδοσιακούς τίτλους» που εκδίδει το Δημόσιο κάθε χρόνο, καθώς είναι σε εξέλιξη η πολυετής προσπάθεια αναδιάταξης της ελληνικής αγοράς χρέους, η οποία κατέρρευσε το 2010.
Σε κάθε περίπτωση οριστικές αποφάσεις για το εάν και πότε θα γίνει τελικά το πρώτο πράσινο ομόλογο θα πρέπει να αναμένονται κάποια στιγμή εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2024.
Διαβάστε επίσης:
Κυριάκος Μητσοτάκης στη Χίο: Με τη συνδρομή του Νότη Μηταράκη βάλαμε σε τάξη το μεταναστευτικό
Ελληνικές εξαγωγές: Στα 12,3 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 μειωμένες κατά 11%
Πρόστιμο-μαμούθ €21.140 σε μοτοσικλετιστή: Πέρασε… 12 φανάρια με κόκκινο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Λετονία: Ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ περιμένουν να αναλάβει ο Τραμπ για να αποφασίσουν για την Ουκρανία
- Attica Bank: Ξεκινά την Τετάρτη η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών
- Χάος στη Ν. Κορέα μετά τον στρατιωτικό νόμο – Απομακρύνεται ο στρατός από τη Βουλή (upd)
- Galaxy Cosmos Mezz: Από 13 Δεκεμβρίου η επιστροφή κεφαλαίου €0,09/μετοχή