ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κανένα περιθώριο εφησυχασμού δεν δικαιούται φέτος η ελληνική οικονομία, οδεύοντας από αύριο Δευτέρα, μαζί με όλο τον πλανήτη στα αχαρτογράφητα νερά της δεύτερης θητείας Τραμπ, σε περιβάλλον γεωπολιτικών και πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και της κυβέρνησης συγκλίνουν σε μια μέση ανάπτυξη φέτος άνω του 2%, με λίγη τύχη προς το 2,5% συγκαταλέγοντας την Ελλάδα στην τριπλέτα των χωρών του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) που αναμένεται να έχουν φέτος ανάπτυξη άνω του 2%, διπλάσια από τον εκτιμώμενο ρυθμό πέριξ του 1% που αναμένεται φέτος για το μέσο όρο της ευρωζώνης.
Αυτό φέρνει τις χώρες του Νότου σε πλεονεκτική θέση, με την ελπίδα όμως πως πρώτον θα καταφέρουν να πετύχουν καλές τουριστικές εισπράξεις – περισσότερο αβέβαιο όταν ο Βορράς πλήττεται – και δεύτερον θα απορροφήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα κονδύλια του ΤΑΑ, το οποίο οδεύει πλέον στην τελική ευθεία με τα προαπαιτούμενα να συσσωρεύονται.
Ειδικά όμως για τη χώρα μας, που το 2010 πρακτικά χρεωκόπησε, η επίτευξη των προβλεπόμενων ρυθμών ανάπτυξης εξακολουθεί να λειτουργεί ως μια πρόσθετη εγγύηση τήρησης των δημοσιονομικών υποσχέσεων που η χώρα έχει δώσει στις αγορές προκειμένου να αναβαθμιστεί και να δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις και το Δημόσιο φθηνότερα.
Επιτυγχάνοντας σταθερά υψηλή ανάπτυξη η χώρα θωρακίζει και τη σταθερά πτωτική τροχιά του χρέους της το οποίο αν και με ευνοϊκό προφίλ εξυπηρέτησης και διαρκώς μειούμενο παραμένει μακράν από το κατώφλι του 100% το οποίο θα χρειαστεί αρκετά ακόμη χρόνια για να το περάσει.
Στις πρόσφατες εκτιμήσεις του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως οι καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τους πρώτους εννέα μήνες του 2024, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη πληροφόρηση και τους πρόδρομους δείκτες για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οδηγούν την πρόβλεψη για τον ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ στο 2,3% το 2024, όταν για το σύνολο της ευρωζώνης αναμένεται ρυθμός 0,7% ενώ το 2025 η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,5%, σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνον της ευρωζώνης (1,1%).
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναμένει ρυθμό ανάπτυξη 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, η Κομισιόν 2,1% το 2024, 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026, έναντι πρόβλεψης για επιτάχυνση 1,3% στην ευρωζώνη φέτος.
Το ΔΝΤ αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2% το 2025, η Moody’s Analytics 2,2%, η S&P 2,5% για το 2025 από περίπου 2,6% φέτος ενώ ακόμη υψηλότερα κινείται η UBS σε πρόσφατες προβλέψεις, βάζοντας τον πήχη στο 2,8% για το 2025.
Ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι πως εκτιμά πως σχεδόν το 65% των ελληνικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2024 πέρασε σε τελικούς επενδυτές με το σχετικό ποσοστό να είναι αυξημένο κατά πάνω από 10%.
Οι ενθαρρυντικές αυτές προβλέψεις σκιαγραφούν ένα από τα τελευταία σημαντικά παράθυρα ευκαιρίας για τη χώρα προκειμένου να γίνουν φιλικές προς τους επενδυτές διαρθρωτικές, αναπτυξιακές αλλαγές και να θωρακιστεί η ανάπτυξη όταν θα σταματήσει να “βρέχει δωράν” κεφάλαια από την Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, στην τελευταία του ομιλία, σε ένα διεθνές περιβάλλον όπου σωρεύονται νέες, σημαντικές αβεβαιότητες, η ενδυνάμωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αποτελεί καταλύτη για την περαιτέρω θωράκιση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας με τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής τα επόμενα χρόνια να πρέπει να εστιάσουν σε κρίσιμες διαρθρωτικές αλλαγές και στην προώθηση της καινοτομίας που θα ενισχύσουν τη συνολική παραγωγικότητα της οικονομίας.
Μεταρρυθμίσεις φέτος περιμένουν οι αγορές
Προς αυτή την κατεύθυνση αναλυτές θεωρούν πως το 2025, έτος ισχυρών διεθνών προκλήσεων, θα είναι ένα ισχυρό βαρόμετρο για τη στάση που θα τηρήσουν οι αγορές προς τη χώρα την κρίσιμη διετία 2026 – 2027 που θα ξεκινήσουν να «αποκαλύπτονται» τα επίπεδα ανθεκτικότητας της οικονομίας όταν θα φθίνουν σταδιακά τα διαθέσιμα δωρεάν κεφάλαια του ΤΑΑ.
Σύμφωνα με την ΤτΕ βασική προτεραιότητα είναι η επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την προσέλκυση επενδύσεων, αξιοποιώντας μέτρα όπως η ψηφιοποίηση των διαδικασιών, η αναδιοργάνωση των δικαστηρίων (με την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη) και η προώθηση εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
Παράλληλα, για να μειωθεί η εξάρτηση από εξωτερικό δανεισμό και να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση επενδύσεων, είναι απαραίτητη η τόνωση της αποταμίευσης (κυρίως των νοικοκυριών), μέσω μέτρων όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η ανάπτυξη της αγοράς κεφαλαίων, η υποστήριξη της ιδιωτικής ασφάλισης και του κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και η προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.
Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών και υπηρεσιών, με την εξάλειψη περιοριστικών πρακτικών, την κατάργηση και των υπόλοιπων εμποδίων εισόδου και εξόδου επιχειρήσεων σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Η μείωση της γραφειοκρατίας και η αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση, μέσω ψηφιοποίησης και απλοποίησης των διαδικασιών, θα υποστηρίξουν την επιχειρηματικότητα.
Πέρα όμως από τις δράσεις των ίδιων των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων, απαιτείται κρατική παρέμβαση με επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα ώστε να ενθαρρυνθεί η δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας με συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων για να προωθηθεί η βασική έρευνα, αλλά και η εμπορική της αξιοποίηση.
Στην αγορά εργασίας, η αύξηση της συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα των γυναικών και των νέων, και η ένταξη των μεταναστών είναι κρίσιμες προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων προσωπικού και την ενίσχυση της παραγωγικότητας.
Επιπλέον, η ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και η επένδυση σε εκπαίδευση και κατάρτιση είναι αναγκαίες για την προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις και τη δημιουργία μιας ανθεκτικής οικονομίας.
Διαβάστε επίσης:
Ανατροπές στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες – Η Cosmote, ο Μπρουμίδης και το μέλλον της Nova
Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank): O κομβικός ρόλος των «5» για την ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αναλυτές για Metlen: Ισχυρή πρόσθετη αξία στη μετοχή με τη νέα επένδυση
- Καθολική αποχή των δικηγόρων στις 23 και 24 Ιανουαρίου – Οι εξαιρέσεις
- ΑΑΔΕ: Γνωστή αλυσίδα εστίασης και νυχτερινά κέντρα είχαν… ξεχάσει να διασυνδέσουν POS με ταμειακές
- Θεοδωρικάκος από Κοζάνη: Στηρίζουμε εμπράκτως την περιφέρεια και τις παραμεθόριες περιοχές