ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μακριά από τις υπόλοιπες ανορθόδοξες επιλογές, η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει έναν άνθρωπο της αγοράς για το νευραλγικό υπουργείο Οικονομικών έδωσε νέα ώθηση στις παγκόσμιες αγορές.
Ο 62χρονος Σκοτ Μπέσεντ είναι ένας άνθρωπος της αγοράς. Θήτευσε στην εταιρεία του Τζορτζ Σόρος, ίδρυσε στη συνέχεια το δικό του hedge fund, ειδικεύτηκε στις μακροεπενδύσεις και στην ανάλυση καταστάσεων και δεδομένων για να αντιλαμβάνεται τη συνολική εικόνα της οικονομίας.
Πόσο ισχυρός είναι απέναντι στον Τραμπ;
Οι απειλές για δασμούς, το δυσθεώρητο χρέος των ΗΠΑ, οι παρεμβάσεις στο έργο της Fed αλλά και το μεταναστευτικό βρίσκονται στο μικροσκόπιο των επιχειρηματικών ηγετών, που ναι με είδαν με ανακούφιση την έλευση του Μπέσεντ, όμως παραμένουν επιφυλακτικοί για τις πολιτικές που τελικά θα ακολουθήσει ο Τραμπ.
Οι στρατηγικοί αναλυτές θεωρούν τον Μπέσεντ, ιδρυτή της επενδυτικής εταιρείας Key Square Group με έδρα το Κονέκτικατ, ως μία ασφαλή επιλογή, έναν γνωστό της αγοράς και μια πιο μετριοπαθή επιλογή σε σύγκριση με ορισμένους από τις άλλες επιλογές που φέρεται να εξέταζε ο Τραμπ
Το αν βέβαια ο 62χρονος μπορεί να ασκήσει πιέσεις στον Τραμπ να εξετάσει μια πιο ήπια προσέγγιση στους δασμούς, να περιορίσει την «απορρύθμιση» που ετοιμάζει, για να τονώσει την ανάπτυξη και να στοχεύσει σε μείωση των δαπανών για το έλλειμμα, μένει να φανεί.
Μετριοπαθής και άνθρωπος της αγοράς
«Η επιλογή του Τραμπ για το υπουργείο Οικονομικών έχει αναπτερώσει περαιτέρω το επενδυτικό συναίσθημα με τις μετοχές στη Wall Street να φαίνονται έτοιμες για άλλη μια περίοδο κερδών», ανέφερε σε σημείωμα της η Susannah Streeter, επικεφαλής χρημάτων και αγορών της Hargreaves Lansdown.
«Η μακροχρόνια καριέρα του διαχειριστή hedge fund Μπέσεντ, ο οποίος έχει ξεχωρίσει για το πώς επιβιώνει από τις ανατροπές των αγορών, έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη σχετικά με τις επερχόμενες φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές και έχει αναπτερώσει τις ελπίδες ότι οι όποιοι δασμοί θα είναι εξαιρετικά στοχευμένοι και ενδεχομένως λιγότερο πληθωριστικοί στη φύση τους», πρόσθεσε η ίδια.
Το ζήτημα των δασμών αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις εταιρείες.
Η στάση του για τους δασμούς
Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδα, ο Τραμπ έχει αναφέρει ότι θα μπορούσε να επιβάλει έναν γενικό δασμό 20% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ, με δασμό έως και 60% για τα κινεζικά προϊόντα και έναν έως και 2.000% για τα οχήματα που κατασκευάζονται στο Μεξικό.
Ο Μπέσεντ αν και θετικός στο σενάριο των δασμών, καθώς τα χαρακτήρισε «ένα χρήσιμο εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής του προέδρου», εμφανίστηκε πολύ πιο συγκρατημένος σχετικά με την επιβολή τους, κάνοντας λόγο για μία πολιτική που θα εφαρμοστεί σταδιακά.
Ο Μπέσεντ, ο οποίος κάποτε εργαζόταν για τον δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο και επενδυτή Τζορτζ Σόρος, έχει ταχθεί υπέρ του λεγόμενου στόχου «3-3-3», μιας πολιτικής εμπνευσμένης από τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε, ο οποίος αναζωογόνησε την ιαπωνική οικονομία τη δεκαετία του 2010 με την οικονομική πολιτική των «τριών βελών».
Οι τρεις στόχοι
Τα «τρία βέλη» του Μπέσεντ περιλαμβάνουν τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος έως το 2028, την τόνωση της αύξησης του ΑΕΠ κατά 3% μέσω της απορρύθμισης και την παραγωγή επιπλέον 3 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ή του ισοδύναμου αυτού την ημέρα.
Πολλοί στη Wall Street, συμπεριλαμβανομένων των διαχειριστών hedge-fund Daniel Loeb και Bill Ackman, επικρότησαν την επιλογή του Μπέσεντ. Ο επενδυτής Kyle Bass δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X ότι ο Μπέσεντ ήταν «η καλύτερη επιλογή», ενώ αντίθετα ο Έλον Μασκ έκανε λόγο για μία τετριμμένη επιλογή.
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο Dow Jones μετά την επιλογή Μπέσεντ για το υπ. Οικονομικών
ΗΠΑ: Ο ειδικός εισαγγελέας ζήτησε την παύση της δίωξης Τραμπ για ανατροπή του πολιτεύματος
Ιράν: Ο OPEC+ έχει λίγα περιθώρια για να αναζωογονήσει την προσφορά πετρελαίου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η ευρωβουλευτίνα που πένεται, ο προδομένος και καταφρονεμένος Στέφανος και ο φτούκα προ Ανδρουλάκης
- Έξυπνοι μετρητές: Πώς θα ωφελήσουν την τσέπη των καταναλωτών – Τα προνόμια που δίνει η εγκατάστασή τους
- Τα τρία μέτωπα που θα κρίνουν το «στοίχημα» της ελληνικής Οικονομίας το 2025
- Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα 45.216.392,50 ευρώ στο11μηνο – Σε ποιους κλάδους και για ποιους λόγους έπεσαν καμπάνες