ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ποια μετοχή είναι talk of the town, τι συμβαίνει με ΔΕΗ και Metlen, οι μουχρίτσες της Μπάρμπα Στάθης, o transformer Πάνος, τα γενέθλια του προέδρου, η λίστα Mononews100 και η δημοσιογράφος που βρίζει Χρυσή και Νικόλαο
Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Εξάρχου (ΑΚΤΟR) και Σπύρος Θεοδωρόπουλος (ΣΕΒ), χωρίς να είναι συντονισμένοι και σχεδόν την ίδια στιγμή, επικροτούν μεν βασικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής στην οικονομία, αλλά παράλληλα χτυπούν πολύ δυνατά «καμπανάκια»! Υπάρχουν επισημάνσεις απαισιοδοξίας για το μοντέλο ανάπτυξης στη χώρας μας και για τις δομικές αδυναμίες του παραγωγικού κορμού της χώρας, έτσι όπως καθοδηγείται από την κυβέρνηση, αν δεν ληφθούν εγκαίρως ριζικά διορθωτικά μέτρα.
Από την έρευνα που έκανε το mononews.gr και από τις πρόσφατες θέσεις των μεγαλοστελεχών της οικονομίας μας, προκύπτει ότι τους φοβίζουν:
– Οι πληθωριστικές τάσεις και πιέσεις στην αγορά που μπορούν να ενταθούν και συνακόλουθα ο δομικός πληθωρισμός που επιμένει.
– Η κατανομή των παραγωγικών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης: Γίνεται με αργούς ρυθμούς. Οι μεσαίοι επιχειρηματίες-πελάτες των συστημικών τραπεζών διαμαρτύρονται πως «δεν είναι μόνο οι ρυθμοί, αργοί αλλά υπάρχει επιλεκτικότητα από το Δημόσιο, δηλαδή την κυβέρνηση» σύμφωνα με μεγάλα παράπονα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τις τράπεζες.
– Το παραγωγικό μοντέλο: τόσο οι επιφανείς τραπεζίτες, όσο και οι βιομήχανοι, βλέπουν στον ορίζοντα (και μάλιστα στο ορατό μέλλον), πιθανό αδιέξοδο στην ακολουθούμενη πολιτική «χτίστε όσο πιο πολύ και πιο ψηλά, επιμονή στη συνεχή δόμηση και στο real estate, χτίστε και μόνο χτίστε». Εκτιμούν ότι αυτός ο μονόπλευρος και ανεξέλεγκτος προσανατολισμός, ήδη προκαλεί πληθωρισμό που με τη σειρά του θα φέρει «φούσκα ακινήτων» και η φούσκα θα φέρει αδιέξοδο στην οικονομία.
Τα βέλη κύκλων του ΣΕΒ, σε συζητήσεις μέσα στο νεοκλασικό της οδού Ξενοφώντος, στρέφονται κατά του Προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, αλλά και του υφυπουργού ΥΠΕΝ Νίκου Ταγαρά (και φυσικά του πολιτικού προϊσταμένου του Θόδωρου Σκυλακάκη) στους οποίους χρεώνουν «επιμονή σε εισηγήσεις χωρίς προοπτική» προς τον Πρωθυπουργό.
Οι άνθρωποι του ΣΕΒ επικαλούνται συχνά-πυκνά τον Κεντρικό Τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα στον οποίο δείχνουν εκτίμηση και εμπιστοσύνη.
Τι λέει ο Διοικητής της ΤτΕ στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής, που επικαλούνται στην Ξενοφώντος; «σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, χαμηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, υψηλών επιτοκίων και αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των διαδοχικών κρίσεων, με αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους και με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης να γίνονται ολοένα πιο έκδηλες και αισθητές σε ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού, η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής ως προς τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό αποκτά καθοριστική σημασία».
Η Έκθεση Στουρνάρα, σύμφωνα με τους βιομήχανους και γενικότερα στους ανθρώπους του ΣΕΒ (όπου συμμετέχουν και οι Τράπεζες), αποπνέει σκεπτικισμό και στοχεύει συνειδητά στην ανάδειξη προβλημάτων και κινδύνων και στην κατάθεση συστάσεων πολιτικής για την αποφυγή τους, που την ερμηνεύουν ως «συμβουλή προς την κυβέρνηση για αλλαγή πλεύσης και στροφή στην πραγματική παραγωγή».
Στο ΣΕΒ, επειδή ακριβώς μιλούν συχνά-πυκνά ανεπίσημα με τον Κεντρικό Τραπεζίτη, αναφέρονται σε ανησυχίες της ΤτΕ και του Γιάννη Στουρνάρα ότι ο πληθωριστικός κίνδυνος παραμένει και ότι, επομένως, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Αυτό συνεπάγεται δυσκολία πρόσβασης στο δανεισμό και άρα επιμονή μεσοπρόθεσμα σε ένα παραγωγικό μοντέλο που έχει ημερομηνία λήξης, εάν δεν έχει ήδη λήξει» όπως μας είπε κορυφαίο στέλεχος του ΣΕΒ που πάντως δεν προέρχεται από το στενό βιομηχανικό κλάδο, αλλά από άλλη δραστηριότητα.
Το βέβαιο είναι ότι από δω και στο εξής, οι «παραγωγικές φωνές» προς την κυβέρνηση να αλλάξει γραμμή πλεύσης, θα πληθαίνουν. Μάλιστα, δεν θα είναι φωνές απλά διορθωτικές μιας σωστής γραμμής, αλλά «αναθεωρητικές» κυρίως εάν από την άλλη ακτή του Ατλαντικού ένεκα της εκλογής Τραμπ, «καταφθάσουν» προς την ΕΕ μηνύματα απομονωτισμού και δασμοπροστασίας που θα δυσκολέψουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές….
Φωκίων Καραβίας: Ταμείο Ανάκαμψης, επενδύσεις και θεσμοί θέλουν επειγόντως restart
Ο Φωκίων Καραβίας, επικεφαλής της Eurobank, φαινόταν αρχικά, ιδιαίτερα αισιόδοξος στην πρόσφατη παρέμβαση του στο 7ο Athens Investment Forum.
Ο κ. Καραβίας υπογράμμισε ότι η εγχώρια οικονομία «βρίσκεται σήμερα σε ανοδική τροχιά με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δημοσιονομική πειθαρχία», ενώ έκανε λόγο για άλματα σε σχέση με το χτες.
Αμέσως μετά όμως και με απολύτως εναργή τρόπο, ο επικεφαλής της Eurobank ανέδειξε τους σημαντικούς κινδύνους που θα μπορούσαν μας βάλουν σε περιπέτειες: ότι η οικονομία δεν έχει ξεφύγει από το καταναλωτικό μοντέλο, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μεγαλώνει επικίνδυνα, παραμένει η υψηλή απειλή του δημογραφικού ενώ δεν εξυπηρετείται πλήρως η πρόκληση της αποτελεσματικής προσέλκυσης επενδύσεων ώστε η χώρα να πετύχει μια «διαρκή επενδυτική άνοιξη που παρόμοια της δεν έχει δει από τη δεκαετία του 1950».
Ο κος Καραβίας υπογράμμισε και το μέγα θέμα των θεσμών. «Σε ένα παγκόσμιο δείκτη για την πολυπλοκότητα στη λειτουργία επιχειρήσεων, η Ελλάδα παίρνει ένα καθόλου αξιοζήλευτο ‘αρνητικό χρυσό μετάλλιο’. Πρώτη μεταξύ 79 χωρών (TMF Global Business Complexity Index 2024) για τη φορολογία, τη γραφειοκρατία, το υπερβολικό διαχειριστικό και ρυθμιστικό κόστος», τόνισε.
Τέλος ο κος Φωκίων Καραβίας εξέφρασε την ευχή ότι κάτι θα γίνει, ώστε το Ταμείο Ανάκαμψης να έχει συνέχεια, δηλαδή ένα 2ο Ταμείο να διαδεχτεί το πρώτο, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης που υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ.
Εάν, όμως, δεν αλλάξει η δομή του RRF, δεν θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ούτε τους μισούς πόρους του Ταμείου, αφού δυστυχώς, διοικητικά έχουμε κολλήσει.
Αυτό είναι επί της ουσίας το «αρνητικό χρυσό μετάλλιο» που επισήμανε ο Φωκίων Καραβίας.
Βασίλης Ψάλτης: Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο με εξωστρέφεια
Ο κος Βασίλης Ψάλτης, επικεφαλής της Alpha Bank κινήθηκε περίπου στο ίδιο μήκος κύματος μιλώντας στο συνέδριο.
«Είναι κρίσιμο να στρέψουμε το παραγωγικό μας μοντέλο προς την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας κατά τρόπο που θα αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ταυτοχρόνως θα απαντά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η προώθηση της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης, και η ψηφιοποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, καθοριστικής σημασίας είναι η ταχεία αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των υπόλοιπων διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.»
Όπως είπε χαρακτηριστικά το «αφεντικό» της Alpha Bank, η ελληνική οικονομία και ο τραπεζικός τομέας έχουν κατορθώσει να κινούνται σε θετική τροχιά, παρά την έντονη αστάθεια στο διεθνές περιβάλλον. Τόνισε, όμως, ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και υπογράμμισε τη σημασία της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, των μεταρρυθμίσεων και της στροφής του παραγωγικού μας μοντέλου προς την ενίσχυση των επενδύσεων και της εξωστρέφειας».
Αλέξανδρος Εξάρχου: Χρειάζεται θάρρος και σταθερότητα που δεν υπάρχουν
Ο κος Αλέξανδρος Εξάρχου, το «αφεντικό» της AKTOR ξεκίνησε στo CEO Initiative Forum, του Fortune Greece λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία αυτή τη στιγμή περνάει τις καλύτερες στιγμές των τελευταίων 20-25 ετών και το περιβάλλον είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να υπάρξει με πολιτική σταθερότητα και μια κυβέρνηση που είναι pro investment.
Ωστόσο επισήμανε πως υπάρχουν δυο παράμετροι της Ελληνικής οικονομίας που δημιουργούν επιφυλάξεις στους ξένους: δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που με ασφάλεια τα ξένα Funds θα έρθουν να επενδύσουν χρήματα ή μια ξένη τράπεζα να έρθει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ακόμα.
Για μένα, είπε ο κος Εξάρχου, δυο παράμετροι παρεμβάλλονται:
1. Μια δυσκαμψία του τελευταίου καιρού στις τολμηρές αποφάσεις με το περιβόητο κίνημα «εγώ δεν θα πάω φυλακή» δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Πρέπει να έχει το θάρρος η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις πολιτικά δύσκολες, γρήγορα.. αυτό τον τελευταίο χρόνο δεν γίνεται με το θάρρος και την αποφασιστικότητα που γινόταν πριν και αυτό είναι ένα πρόβλημα.
2. Προκειμένου να προσελκύσει κανείς σημαντικές επένδυσες από το εξωτερικό πρέπει να δημιουργήσει μια σταθερότητα που δεν αρκεί να είναι πολιτική αλλά και οικονομική.
Προσφάτως μιλούσα με ένα Fund που ενδιαφερόταν να επενδύσει σε εμάς στα ανανεώσιμα και μου έθεσαν το εξής ερώτημα: όλα τα βασικά στοιχεία υπάρχουν εκτός από την έκτακτη φορολόγηση που μπορεί να επιβληθεί σε περίπτωση κερδών που είναι μεγαλύτερα των συνηθισμένων…Κάτι που μου έκανε εντύπωση διότι θέλησαν να βάλουν ένα αστάθμητο παράγοντα στο business plan για την δική τους επένδυση επικαλούμενοι τις έκτακτες φορολογίες…
«Αυτές οι κινήσεις έχουν και κάποιες παρενέργειες που κατά τη γνώμη μου λειτουργούν αρνητικά στο να προσελκύσουν ξένους επενδυτές στην Ελλάδα στον βαθμό που κανείς θα ήθελε για να αναπτυχθεί περεταίρω η ελληνική οικονομία» κατέληξε ο κος Εξάρχου.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο και γρήγορα
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, μίλησε επίσης στο CEO Initiative Forum, για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τους τρόπους με τους οποίους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν το χρηματοπιστωτικό τους προφίλ.
Στάθηκε, στην ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις που έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο και στις στρατηγικές για το πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να ευημερήσουν σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.
Ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος ανέφερε επίσης ότι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι απλό και εξηγήσιμο. «Εξηγείται από την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών πολιτών. Η αμερικανική οικονομία ευημερεί. Όμως, λόγω της ακρίβειας και της ανασφάλειας που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ψηφίσουν αντισυστημικά».
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι η Έκθεση Ντράγκι έχει ήδη αναλύσει με πολύ ακριβή τρόπο τα προβλήματά της και σημείωσε ότι απαιτούνται επενδύσεις στην παραγωγή. Αναφερόμενος έπειτα στο ζήτημα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, παρατήρησε ότι το πρόβλημα τραπεζικού δανεισμού εντοπίζεται κυρίως στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, και συμπλήρωσε ότι ο ΣΕΒ λαμβάνει πρωτοβουλίες για ενημέρωσή τους. Προειδοποίησε τέλος τις επιχειρήσεις ότι το πολύ μικρό εταιρικό μέγεθος δεν βοηθάει στην ανταγωνιστικότητα.
Διαβάστε επίσης:
Citi για Jumbo: Προβλέπει υψηλότερες επιδόσεις για φέτος από το guidance
Costa Perla: Με τη βούλα του δήμου προχωρά η επένδυση 150 εκατ. ευρώ στο Πόρτο Χέλι
Γιώργος Προκοπίου: Το κράτος δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον κλάδο της ναυτιλίας
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση