Τελευταία στιγμή, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα, που εκπνέει η αρχική προθεσμία, θα αποφασιστεί αν ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, θα εγκρίνει νέα παράταση για την ένταξη στην ευεργετική ρύθμιση των 120 δόσεων.

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι συγκεχυμένα, αφού τα πλέον πρόσφατα αναφέρουν ότι έχουν ρυθμιστεί χρέη ύψους 3 δισ. ευρώ και στα δημόσια ταμεία έχουν εισρεύσει περί τα 60 με 70 εκατ. ευρώ, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνολικά φέσια στην εφορία είναι ύψους 104 δισ. ευρώ.

Πάντως, όλη η αγορά ζητεί παράταση της προθεσμίας ένταξης στη ρύθμιση.

Ο γνωστός φοροτεχνικός κ. Αντ. Μουζάκης, μιλώντας στο mononews.gr, τονίζει την ανάγκη να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να μπουν οι οφειλέτες στη ρύθμιση.

Το γεγονός ότι η ρύθμιση δεν έχει φέρει τους αναμενόμενους καρπούς στα ταμεία του κράτους, όπως αναφέρει ο φοροτεχνικός, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι πολίτες αντιμετωπίζουν μειωμένα εισοδήματα, συν το γεγονός ότι με τη μηνιαία δόση της ρύθμισης αυξάνονται ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις τους. Οπότε, αφήνουν να διαιωνίζεται η κατάσταση του χρέους τους προς το κράτος και τα ταμεία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το χρέος δεν παραγράφεται, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί, αλλά θα σε κυνηγάει δια παντός».

Από την πλευρά τους οι φορείς των οικονομολόγων και την φοροτεχνικών (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ΠΟΦΕΕ κ.ά.) ζητούν τη χορήγηση μιας μεγάλης χρονικά παράτασης, δηλαδή έως και το τέλος του έτους, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση όσο το δυνατόν περισσότεροι φορολογούμενοι.

Οι φορείς της αγοράς τίθενται υπέρ της χορήγησης παράτασης εξαιτίας του ότι η εφαρμογή στην πλήρη λειτουργικότητά της, δηλαδή με τις σημαντικές βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη Ιουλίου, άνοιξε μόλις πριν από μια εβδομάδα και ο χρόνος μέχρι την εκπνοή της είναι περιορισμένος.

Ταυτόχρονα, στο τέλος του μήνα σκάει η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος, η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η… πρώτη δόση από τις όσες έχει κανονίσει ο φορολογούμενος…

Υπενθυμίζεται ότι οι βελτιώσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως τις επιχειρήσεις με βασική οφειλή έως ένα εκατομμύριο ευρώ, οι οποίες μπορούν πλέον να ενταχθούν στη ρύθμιση σε έως 120 δόσεις αντί για έως 36 που μπορούσαν αρχικά. Επίσης, με τις αλλαγές μειώθηκε η ελάχιστη δόση από τα 30 στα 20 ευρώ καθώς και το επιτόκιο της ρύθμισης από το 5% στο 3%.

Κι αυτός είναι ο λόγος που στο υπουργείο Οικονομικών σηκώνουν τα… χέρια ψηλά από την απροθυμία των επιχειρήσεων να υπαχθούν στη ρύθμιση.