ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
To party στις τράπεζες, πότε θα δικαστούν οι Κουτσολιούτσοι, η 15η Γενάρη και το πρόσωπο – έκπληξη για Πρόεδρος, γιατί είδε ο Άδωνις τον Κυριάκο, μια αποκάλυψη για τις φυλακές και ο arrogant αντιδήμαρχος με την Πόρσε
Οι επίμονοι αγοραστές των ΕΛΠΕ, ποιοι χτίζουν θέση στην Πειραιώς, τα μαθηματικά των Εξάρχου, Βαρδινογιάννη και Holterman, νέος πόλεμος Όλγας – Μάτσα για το οικόπεδο, ο αμετανόητος Κουτσολιούτσος, ο Χατζηβασιλείου στην κυβέρνηση, ο απρόσεκτος υπουργός Νο2, και ο επιχειρηματίας που κτίζει 1.000 τ.μ. στο Ψυχικό
Σφυρίζει αδιάφορα ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απέναντι στις εκφυλιστικές καταστάσεις που στιγματίζουν το λειτουργικό υπόβαθρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι υπάλληλοι της οποίας ξεκινούν από σήμερα 48ωρη απεργία, στέλνοντας ακόμη ένα σήμα κινδύνου για την αποστελέχωση και τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ρόλου της Εποπτικής Αρχής.
Είναι η δεύτερη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και άρχισαν να βγαίνουν προς τα έξω τα αλυσιδωτά προβλήματα. Για τα οποία ο «τσάρος» της οικονομίας εμφανίζεται να δείχνει χαμηλότερο βαθμό ενδιαφέροντος από ό,τι πιθανότατα θα έδειχνε για τα αιτήματα μιας ΜΚΟ…
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πόρτα Τσακαλώτου ήταν εξ αρχής κλειστή για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην κεφαλαιαγορά, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του φέρεται να τους διαμήνυσε ότι «αφού προκηρύξατε απεργία, δεν έχει κανένα νόημα να σας δω».
To οξύμωρο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι εκείνος ο οποίος θα κληθεί να υπερασπιστεί στη Βουλή τους χειρισμούς που έγιναν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη σκανδαλώδη υπόθεση των Folli Follie, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης… Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα για τα έως τώρα πεπραγμένα.
Πώς όμως λειτουργεί σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Έχοντας προσδεθεί στις μνημονιακές διατάξεις, βρίσκεται συνάμα και κάτω από τον «ζυγό» του ΑΣΕΠ με συνέπεια να μη μπορεί να στελεχωθεί επαρκώς, με το αναγκαίο εξειδικευμένο προσωπικό.
Εδώ και τέσσερα χρόνια εκκρεμεί το ζήτημα 12 νέων προσλήψεων, όταν μάλιστα οι φυγόκεντρες δυνάμεις ενισχύονται στο εσωτερικό της εποπτικής αρχής και βαθμιαία, αρκετά στελέχη αναζητούν αλλού την επαγγελματική τους συνέχεια.
Αυτήν τη στιγμή η Εποπτική Αρχή διαθέτει έναν και μόνον μηχανογράφο, ενώ μόλις προ ημερών βγήκαν εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρονικά της συστήματα… Όλα αυτά όταν οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω των ευρωπαϊκών οδηγιών, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου. Ειδικά μάλιστα, όταν το οικονομικό έγκλημα τρέχει γρηγορότερα από τους επόπτες και τους ελεγκτές.
Το ζήτημα των Folli ήρθε να καταδείξει το πόσο μεγάλη σημασία έχει η στελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς το υπάρχον προσωπικό αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων επί καθημερινής βάσεως. Ελέγχους σε ένα μεγάλο εύρος οικονομικών καταστάσεων εισηγμένων επιχειρήσεων, εισαγγελικές παραγγελίες για πολλές υποθέσεις, ελέγχους στις συναλλαγές, καταγγελίες επενδυτών και πολλά άλλα.
«Δεν είναι καθόλου εύκολο για μας να φέρουμε σε πέρας το έργο μας», λένε υπάλληλοι της κεφαλαιαγοράς, οι οποίοι και σπεύδουν να προσθέσουν: «Όταν έχει να εκτελέσεις ελεγκτικές διαδικασίες, δεν μπορείς να ξέρεις που θα οδηγηθείς. Πηγαίνοντας κάτω από την πρώτη επιφάνεια των ελέγχων, μπορεί να συναντήσεις κυκλώματα και συμμορίες… Οφείλουμε όμως να φτάνουμε μέχρι τέλους και αυτό πράττουμε».
Ιδού όμως πώς καταγράφεται από το σωματείο των εργαζομένων, η κατάσταση:
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελούν τους δύο εποπτικούς φορείς του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η μόνη που έχει υποστεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των μνημονικών ρυθμίσεων, μέτρα που έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατη υποβάθμισή της, υπονομεύοντας την προαπαιτούμενη οικονομική και λειτουργική της ανεξαρτησία, καθώς και τη διοικητική της αυτοτέλεια.
Με τις ρυθμίσεις αυτές, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αποκτήσει πλέον μια αρνητική ιδιαιτερότητα, δηλαδή, παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση και κατ’ επέκταση δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, να υπόκειται στις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο Τομέα και η εξαίρεσή της έχει αναγνωριστεί μόνο αναφορικά με το σύστημα κινητικότητας των στελεχών.
Παρά το γεγονός της αλματώδους αύξησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, στο πλαίσιο των απαιτήσεων τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της εθνικής νομοθεσίας, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη αποχώρηση του προσωπικού της, που οφείλεται στην συνολική υποβάθμισή της, ο Υπουργός Οικονομικών αρνείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που εντέλει αποτελούν προβλήματα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και της επιδιωκόμενης ανάπτυξης.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων αγωνίζεται επί μακρόν, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της προάσπισης του προσωπικού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έναντι της δυσμενούς μεταβολής των εργασιακών του όρων. Οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνεχίζουν να επιδεικνύουν το ίδιο υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις του ρόλου τους και να στηρίξουν το έργο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τόσο εγχώρια, όσο και διεθνώς.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ως τώρα επιτυχημένες κινητοποιήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων οδήγησαν στην κατάθεση από τη Διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχεδίου νόμου που εκπονήθηκε από κοινού και στοχεύει στη θεσμική θωράκιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ωστόσο, ο Υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αδιαφορεί αφού δεν έχει καν προχωρήσει σε πρώτη επεξεργασία του σχεδίου που του έχει κατατεθεί.»
Με αυτά τα δεδομένα οι απεργοί ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την τροποποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, εφιστώντας την προσοχή στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».
Σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει περίπου 130 εργαζομένους. Σχεδόν οι 80 εξ αυτών είναι ειδικοί επιστήμονες, επιφορτισμένοι με το έργο των ελέγχων, περίπου 10 είναι οι νομικοί, ενώ οι υπόλοιποι είναι διοικητικοί υπάλληλοι.
Μετά από τις περικοπές μισθών που έχουν γίνει ελέω μνημονίων, οι παλαιότεροι υπάλληλοι αμείβονται με περίπου 2.000 ευρώ το μήνα, αλλά με 12 και όχι 14 μισθούς ετησίως. Και αυτά χάρις στην «προσωπική διαφορά». Οι νεώτεροι υπάλληλοι παίρνουν 1.400 ευρώ το μήνα, ενώ τα ανώτατα διοικητικά στελέχη έχουν αποδοχές 2.500 ευρώ το μήνα. Με 12 πάντα μισθούς ετησίως. Στην περίπτωση που τώρα προσληφθεί ένας ορκωτός λογιστής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα παίρνει καθαρά 800 ευρώ το μήνα…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 48ωρη απεργία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά κατά του ΔΣ και των Οικονομικών Διευθυντών της Folli Follie
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΚΥΣΕΑ: Αυτή είναι η νέα στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων
- Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως
- Trade Republic: Η ψηφιακή τράπεζα με 8 εκατομμύρια πελάτες που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 δισ. ευρώ
- Φυσικό αέριο: Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει τη διακοπή των ροών μέσω Ουκρανίας