Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας στους FT: Πιθανές δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024

Γιάννης Στουρνάρας

Γιάννης Στουρνάρας

Οκεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας αναμένει δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος και περαιτέρω χαλάρωση το 2025 από την ΕΚΤ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του στους Financial Times που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

«Ακόμα κι αν έχουμε μια μείωση 25 μονάδων βάσης τώρα και άλλη μια τον Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε μόλις στο 3%, ακόμα σε άκρως περιοριστικό έδαφος» είπε ο Στουρνάρας, αναφερόμενος στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο του 2% της ΕΚΤ το πρώτο εξάμηνο του 2025, ενισχύοντας τις πιθανότητες για τους υπευθύνους της κεντρικής τράπεζας να μειώσουν τα «εξαιρετικά περιοριστικά» επιτόκια ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν. «Ακόμα κι αν έχουμε μια μείωση 25 μονάδων βάσης τώρα και άλλη μια το Δεκέμβριο, θα επιστρέψουμε μόλις στο 3%, ακόμα σε άκρως περιοριστικό έδαφος» είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Ο «πληθωρισμός μειώνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις μας του Σεπτεμβρίου», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ίσως φτάσουμε στο 2% το πρώτο τρίμηνο του 2025». Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, υπάρχουν λίγα μέλη του διοικητικού συμβουλίου με ριζικά αντίθετες απόψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της πολιτικής της ΕΚΤ.

«Όλοι κοιτάμε τα ίδια δεδομένα και αυτά δείχνουν ότι οδεύουμε προς την επίτευξη του στόχου του 2% [για τον πληθωρισμό] στα μέσα του 2025, αν όχι νωρίτερα», είπε. «Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να υποβαθμίσουμε πολύ την οικονομία και κινδυνεύουμε να υποσκάψουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό».

«Πρέπει να δράσουμε σταδιακά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι τα οικονομικά είναι μια «κοινωνική επιστήμη» και όχι «κβαντομηχανική» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις αντιμετωπίζοντας τεράστια αβεβαιότητα «Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αύριο».

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο υπουργός Β… που αγόρασε σπίτι 1,1 εκατ. στα Ανάκτορα – Οργή Μητσοτάκη (όλο το συμβόλαιο αγοραπωλησίας)