Στο 2% με 2,25% βλέπει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο τέλος του 2025 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο mononews.gr ενόψει της νέας χρονιάς.

Ωστόσο συμπληρώνει πως λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας, οι κινήσεις της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι σταδιακές και ο βηματισμός σταθερός, υπογραμμίζοντας πως η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης μπόρεσε να δαμάσει τον πληθωρισμό, αποφεύγοντας την ύφεση.

1

Ο Διοικητής της ΤτΕ, στην παρέμβασή του μέσω του mononews, δηλώνει αισιόδοξος για την Ελλάδα, καθώς όπως λέει «έχουμε πια μπει σε μία κανονικότητα και συγκλίνουμε με τον ρυθμό που πρέπει ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη, μετά την μεγάλη κρίση που περάσαμε και από την οποία ξεφύγαμε και πλέον η οικονομία μας έχει μπει σε θετική πορεία».

«Η μεγάλη θετική έκπληξη, συνεχίζει, είναι οι δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς αυτές τελικά στηρίζουν την θετική πορεία της οικονομίας. Όμως θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες μας στις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές για να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να μπορεί έτσι να αυξηθεί και το ΑΕΠ και τα εισοδήματα των πολιτών.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες

Για τις τράπεζες ο Γιάννης Στουρνάρας σημειώνει πως «πηγαίνουν πολύ καλά, καθώς έχει αποκατασταθεί η κερδοφορία, και έχουν μειωθεί οι δείκτες των «κόκκινων» δανείων. Και αναφερομενος στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους αναφέρει 3 σημεία που πρέπει να γίνουν μετη νέα χρονιά: «Θα πρέπει να επιταχυνθεί η απόσβεση της αναβαλλόμενης φορολογίας, να βελτιωθούν οι συνθήκες εξυπηρέτησης των πελατών και κυρίως θα πρέπει να επενδύσουν στις νέες τεχνολογίες, διότι αυτές θα καθορίσουν το μέλλον, ειδικά η τεχνητή νοημοσύνη.

Κρίσιμοι παράγοντες για το τραπεζικό σύστημα και το 2025 είναι η διατήρηση της κερδοφορίας τους, η διαφοροποίηση των πηγών οργανικής κερδοφορίας, όπως και η επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για πιστωτική επέκταση».

Ενώ όπως λέει η νέα τράπεζα (από την συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας), αλλά και οι υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, που διαθέτουν εξίσου υγιή ισολογισμό, μπορούν σαφώς να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό τόσο σε ότι αφορά την τιμολόγηση των τραπεζικών προϊόντων, αλλά κυρίως σε ότι αφορά την στήριξη των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ό,τι αφορά τώρα την Ευρώπη, ο Διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζει πως «ο μεγάλος κίνδυνος προέρχεται πλέον από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και η μεγάλη αβεβαιότητα έχει να κάνει με το τι ακριβώς θα πράξει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Καθώς όπως λέει οι πιέσεις στο διεθνές εμπόριο, που προβλέπεται να ενισχυθούν μπορούν να υποσκάψουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, με αρνητικές συνέπειες για τον, ούτως ή άλλως, πολύ μέτριο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ζώνης του ευρώ».

Διαβάστε επίσης:

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αφήνουμε πίσω τις φουρτούνες και τις μιζέριες του χθες. Η πρόοδος είναι ορατή» – Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Πρωθυπουργού