Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Γιάννης Στουρνάρας στο Bloomberg : Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να ρίξουν τον πληθωρισμό

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)

Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)

Oι κυβερνήσεις θα πρέπει να παίξουν τον δικό τους ρόλο ώστε να χαλιναγωγήσουν τις τιμές καταναλωτή, αφού το κόστος δανεισμού έχει φτάσει ήδη σε επίπεδο που μπορεί κάλλιστα να είναι η κορυφή, ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, με δηλώσεις του στο Bloomberg News.

«Η νομισματική πολιτική έχει κάνει το χρέος της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού» δήλωσε ο Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας, όπου συμμετείχε σε συνάντηση αξιωματούχων του χρηματοπιστωτικού τομέα της ευρωζώνης. «Τώρα εναπόκειται στη δημοσιονομική πολιτική να βοηθήσει ώστε να περιοριστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.»

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα σχόλια ακολουθούν παρόμοια δήλωση του διοικητή της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος προέτρεψε σε ένα «πιο κατάλληλο μείγμα πολιτικής» την Παρασκευή.

Εκτός από τη βοήθεια στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μια αυστηρότερη προσέγγιση των δημόσιων οικονομικών θα είχε και άλλα οφέλη, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας,

«Μια πιο περιοριστική δημοσιονομική στάση δεν θα ήταν μόνο ένα ευπρόσδεκτο στρατηγικό συμπλήρωμα της πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά θα βοηθούσε επίσης στη βελτίωση της αξιοπιστίας του δημόσιου χρέους και στη χαλάρωση της σχέσης με τις τράπεζες», είπε. «Υπάρχουν συνέργειες που θα πρέπει να αξιοποιηθούν».

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει το κόστος δανεισμού την Πέμπτη συζητήθηκε πολύ εκ των προτέρων και τελικά βρήκε αντίσταση από ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.

Ο Γ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι τουλάχιστον η αρχική του επιλογή ήταν να διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια. «Θα προτιμούσα να κρατήσω [σταθερά] τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα», είπε. «Αλλά υπήρχαν επιχειρήματα υπέρ και των δύο αποτελεσμάτων – αύξηση και κράτημα – οπότε είμαι εντάξει με την απόφαση που πήραμε.»

Διαβάστε επίσης

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τράπεζες: Να προετοιμαστούν για ένα πιο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον – Ποια μέτρα προτείνει

Στουρνάρας: «Success story» η περίπτωση της Ελλάδας – Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτατα

Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα αμβλύνει τις επιπτώσεις της ανόδου των επιτοκίων