ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αυτό που θα καθορίσει αν θα έχουμε μία ή δύο ή καμία αυξήσεις των επιτοκίων, θα είναι οι μακροοικονομικές προοπτικές, ο υποκείμενος πληθωρισμός, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση ότι αν και δεν αποκλείεται τίποτα, είμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.
Κατά την παρέμβασή του σε συζήτηση στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου του Economist στην Αθήνα με τίτλο «In the aftermath of the recent bank failures», ο κ. Στουρνάρας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με την πιθανότητα να επαναληφθεί μία νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όπως αυτή του 2007 – 2008.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα και τόνισε ότι τα δεδομένα θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τα επιτόκια και δεν θα μπορούσε να να μην αποκλείσει κανένα σενάριο.
Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να διατηρήσει τα επιτόκια σε ένα τελικό επιτόκιο για «έξι μήνες ή ένα έτος», αλλά αυτό εξαρτάται επίσης από τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε και επανέλαβε ότι το τέλος των επιτοκίων των αυξήσεων των επιτοκίων πλησιάζει.
«Οι πρόσφατοι κλυδωνισμοί της παγκόσμιας οικονομίας, και ειδικότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις επιπτώσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, συνέβαλαν πολύ στην αύξηση του πληθωρισμού» είπε και πρόσθεσε ότι:
«Όταν εξασθενήσουν οι αρνητικές επιδράσεις, και με την προϋπόθεση ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες θα παραμένουν σταθερές, τα επιτόκια θα μπορέσουν να αποκλιμακωθούν σταδιακά, στο βαθμό που αυτό είναι σε αρμονία με την επίτευξη του στόχου μας.
Όταν επιτύχουμε το στόχο μας για τον πληθωρισμό, οι αγορές αναμένουν ότι τα επιτόκια θα κυμαίνονται κοντά στο 2%. Με βάση την μέχρι σήμερα πληροφόρηση, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο τέλος του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων, αν και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέρμα.
Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, ενδεχομένως μέσα στο 2023 θα δούμε το τέλος των αυξήσεων. Ο πληθωρισμός μειώνεται ήδη και θα μειωθεί κι άλλο όταν ξεδιπλωθούν πλήρως οι επιπτώσεις των μέτρων που έχουμε ήδη λάβει.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλότερο επίπεδο από τον στόχο της σταθερότητας των τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό είναι κάτι που δεν μας αφήνει να επαναπαυθούμε».
Επεσήμανε ακόμη ότι «ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, αφού έφτασε το υψηλό επίπεδο του 8,4% το 2022, αναμένεται να αποκλιμακωθεί τα επόμενα τρία χρόνια. Η απότομη πτώση των τιμών των ενεργειακών βασικών εμπορευμάτων μετριάζει σημαντικά τις πληθωριστικές πιέσεις, με αποτέλεσμα ο γενικός πληθωρισμός να μειώνεται πλέον με γρήγορο ρυθμό».
Υπογράμμισε όμως, ότι «ο πυρήνας του πληθωρισμού παραμένει επίμονος, αντανακλώντας τις καθυστερημένες έμμεσες επιπτώσεις από τις προηγούμενες υψηλές τιμές ενέργειας και την προηγούμενη ισχυρή υποτίμηση του ευρώ.
Οι καθοδικές επιδράσεις στον πυρήνα του πληθωρισμού από τις πιο πρόσφατες μειώσεις των τιμών της ενέργειας, την ανατίμηση του ευρώ και τη σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα γίνουν αισθητές λίγο αργότερα σε όλη τους την έκταση».
Δείτε την παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα εδώ
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Νέο πακέτο βοήθειας 50 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να ανακοινώσει η ΕΕ
Τέλος χρόνου για διορθώσεις σε Ε9 και λύσεις μισθωμάτων στην εφορία
Κατώτατος μισθός: Με ψηφιακό μηχανισμό η διαμόρφωσή του
──────────────────
Εκλογές 2023