ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 αναμένεται η δημοπράτηση του έργου ανάπλασης της ΔΕΘ, που θα συνοδεύεται με την παραχώρηση του εκθεσιακού κέντρου σε επενδυτή, όπως έκανε γνωστό μιλώντας στο Δεύτερο Growthfund Summit στο Ζάππειο, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Ποζρικίδη, διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ – HELEXPO, η οποία θα συνεχίσει να έχει την διαχείριση και εκμετάλλευση του χώρου, οι εργασίες για την κατασκευή «του μεγαλύτερου εκθεσιακού κέντρου στη νοτιοανατολική Ευρώπη», εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2026. Το σύνολο του κόστους θα ανέλθει σε 300 εκατ. ευρώ, αν και ο ακριβής προϋπολογισμός θα «κλειδώσει» μετά την ολοκλήρωση των μελετών και την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης. «Η χρηματοδότηση 120 εκατομμυρίων από το δημόσιο έχει κλειδώσει, μένει να καταλήξουμε στο μείγμα, στο ύψος του δανεισμού και στη διάρκεια της παραχώρησης σε ιδιώτη», είπε ο κ. Ποζρικίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης θα οριστεί σε τουλάχιστον 40 χρόνια, έτσι ώστε το έργο να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές. Ενδιαφέρον υπάρχει ήδη από το εσωτερικό, ενώ θετικά για τη διεκδίκηση της παραχώρησης έχει μιλήσει και ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, που επενδύει, εξάλλου στη Θεσσαλονίκη, περίπου 400 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τα επενδυτικά σχήματα που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα απαρτίζονται από κατασκευαστές – developers και operators εκθεσιακών χώρων, έτσι ώστε το έργο να εκτελεστεί βιώσιμα.
Στόχο επίσης αποτελούν τα έργα για την ανάπλαση της ΔΕΘ να έχουν προχωρήσει και οι μπουλντόζες να ξεκινήσουν πριν το 2027, ώστε να καταστεί τοπόσημο όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη την ΝΑ Ευρώπη, επανέλαβε και ο Στέφανος Θεοδωρίδης πρόεδρος του Υπερταμείου. Με βάση το ανανεωμένο πλάνο της ανάπλασης, δημιουργείται ένα αστικό πάρκο 113 στρεμμάτων με 4.000 δέντρα. Η κάλυψη των κτιρίων του νέου εκθεσιακού κέντρου θα μειωθεί κατά 20% στα 53.800 τ.μ. από τα 67.000 τ.μ. που είναι σήμερα, ενώ στη βόρεια πλευρά του ακινήτου θα δημιουργηθεί το Business Center, που θα αποτελείται από τέσσερα κτίρια, ένα μικρό ξενοδοχείο στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Αγγελάκη, δύο εμπορικά κτίρια κι ένα πολλαπλών χρήσεων.
Η οικονομική δραστηριότητα στη φάση κατασκευής του νέου project θα ανέλθει σε 70 – 80 εκατ. ευρώ, ενώ θα φέρει 1.000 νέες θέσεις εργασίας τον χρόνο, με εξοικονόμηση ενέργειας κατά 70% και με μείωση κατά 40% – 50% της κατανάλωσης νερού. Όταν το εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350 – 400 εκατ. ευρώ ετησίως, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας ετησίως.