ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίπεδα ρεκόρ «χτύπησε» ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο, καθώς έφτασε σε υψηλό 50 ετών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι τιμές για τον καταναλωτή αυξήθηκαν τον Μάιο κατά 7,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, με τον πληθωρισμό να τρέχει με ρυθμό – ρεκόρ από το 1973.
Όπως επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel, είχαν σημειωθεί αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, ως αποτέλεσμα της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο καταναλωτής στη Γερμανία πλήρωσε τον περασμένο μήνα 38,8% περισσότερο για ενέργεια σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Το πετρέλαιο θέρμανσης είχε σχεδόν διπλάσια τιμή, ενώ το φυσικό αέριο ακρίβυνε κατά 41% και η ηλεκτρική ενέργεια κατά 21,5%. Στα τρόφιμα, τα βρώσιμα λίπη και τα έλαια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 38,7%, στο κρέας και τα προϊόντα του κατά 16,5%.
«Οι λεπτομέρειες των στοιχείων δείχνουν για μία ακόμη φορά ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία οφείλεται κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες και δεν σχετίζεται με ενδεχόμενη υπερθέρμανση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Ντουλιέν, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μακροοικονομίας και Έρευνας Επιχειρηματικού Κύκλου του Ιδρύματος «Χανς Μπέκλερ», ενώ σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων, είναι πρωτίστως οι διεθνείς εξελίξεις που οδηγούν τις τιμές σε άνοδο. Με την αποτυχία εξαγωγής σιτηρών από την Ουκρανία και τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, οι τιμές έχουν αυξηθεί δραματικά. «Αυτό αντικατοπτρίζεται πλέον σε υψηλότερες τιμές για προϊόντα όπως το αλεύρι, τα ζυμαρικά, τα αβγά και το κρέας, καθώς ένα σημαντικό μέρος των σιτηρών της Ουκρανίας και της Ρωσίας χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή», πρόσθεσε ο κ. Ντουλιέν και τόνισε ότι βραχυπρόθεσμα δεν διαφαίνεται αντιστροφή της τάσης των τιμών, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων στην παγκόσμια αγορά. «Ο πληθωρισμός θα παραμείνει επομένως σε υψηλό επίπεδο τουλάχιστον έως το τέλος του έτους», εκτιμά ο οικονομολόγος.
Το ίδιο απαισιόδοξος εμφανίζεται και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Τζεμ Έτσντεμιρ, ο οποίος, σε συνέντευξή του σήμερα στη Rheinische Post, δηλώνει ότι αναμένει νέες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων. «Πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα, διότι το εμπόριο πρέπει να εφοδιαστεί με ακριβή ενέργεια και οι αυξήσεις αυτές περνούν στους πελάτες», σημειώνει και ζητά να αναθεωρηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ για τα κάποιες κατηγορίες τροφίμων.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Τι πυροδοτεί το νέο “risk off” στις αγορές
BofA: Απαισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές αλλά… αισιόδοξοι για τις τράπεζες