Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Γερμανία: Στη «δίνη» της ύφεσης όλο και περισσότερο – Σβήνουν οι ελπίδες για ανάκαμψη

Ρόμπερτ Χάμπεκ

Ρόμπερτ Χάμπεκ

Τα απογοητευτικά ποσοστά στον τομέα των επενδύσεων και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών, επηρέασαν αρνητικά στο σύνολό της την οικονομία της Γερμανίας το β’  τρίμηνο, ενώ “σβήνουν” οι ελπίδες ότι η χώρα μπορεί επιτέλους να αφήσει πίσω της τα χρόνια της στασιμότητας.

Σύμφωνα με σχετική μέτρηση του οικονομικού ινστιτούτου Ifo της Γερμανίας, οι επιχειρηματικές προοπτικές διολίσθησαν στις 86,8 μονάδες τον Αύγουστο από τις 87 μονάδες τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Επιδείνωση κατέγραψε και ο δείκτης που αποτυπώνει τις τρέχουσες συνθήκες.

Η συρρίκνωση κατά 0,1% του ΑΕΠ, περιελάμβανε βουτιά 2,2% στις επενδύσεις κεφαλαίου και πτώση 0,2% στην ιδιωτική κατανάλωση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας. ενώ οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1%.

«Η γερμανική οικονομία πέφτει όλο και περισσότερο σε κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του ifo, Clemens Fuest. Εξήγησε επίσης ότι οι προσδοκίες υποχώρησαν και στον κλάδο της μεταποίησης, αλλά και των υπηρεσιών.

Πριν από μερικούς μήνες είχαν γεννηθεί βάσιμες ελπίδες για ανάκαμψη της Γερμανίας μέσα στο 2024, καθώς σημειώθηκε άνοδος των καταναλωτικών δαπανών.

Τελικά όμως, οι καταναλωτικές δαπάνες δεν άφησαν σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία.

Οι πρόσφατοι δείκτες σηματοδοτούν μια επιδεινούμενη κατάσταση μεταξύ των εταιρειών, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της μεταποίησης.

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει προειδοποιήσει για παρατεταμένη αδυναμία στη μεταποίηση, καθώς οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο έρχονται αντιμέτωπες με ένα δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η χώρα έχει ξεκινήσει να κινητοποιείται, ειδικά από τον Ιούνιο, που χαμήλωσε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και έδωσε σήμα την περασμένη εβδομάδα για μία δεύτερη μείωση τον Σεπτέμβριο.

«Η κατάλληλη στάση για την Ευρωζώνη εν συνόλω είναι ενδεχομένως να κρατήσει λίγο πιο επιφυλακτική στάση. Βλέπουμε ισχυρές αυξήσεις μισθών. Τις βλέπουμε και στη Γερμανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί καταναλωτές φαίνεται ότι δεν έχουν την αυτοπεποίθηση να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα», σημειώνει o πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Clemens Fuest.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Με συγκρατημένη αισιοδοξία το «πράσινο φως» για δεύτερη μείωση των επιτοκίων

Goldman Sachs: Μειώνεται ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ – Οι νεότερες εκτιμήσεις για επιτόκια, πληθωρισμό και ανάπτυξη

Γερμανία: Επιδεινώθηκε το επιχειρηματικό κλίμα τον Αύγουστο