ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ράλι της ΤΙΤΑΝ, το νέο Βατερλώ της Απαλαγάκη, το κινεζικό μαρτύριο για τον Μάνο, τα υπερόπλα Πιτσιλή, η αλήθεια για τη Μιράντα Πατέρα και ο γάτος Dollar, ο αεικίνητος Πιέρ και ο θαρραλέος πολιτικός με την κομμώτρια
Περιεχόμενα
Γεγονός είναι ότι όταν το Βερολίνο «φτερνίζεται», η υπόλοιπη Ευρώπη ελέγχει τον σφυγμό της. Και όταν η επί δεκαετίες οικονομική μηχανή της Ευρώπης εισέρχεται σε ύφεση, όταν η άλλοτε ανθεκτική χώρα καταρρέει, ο κίνδυνος γιγαντώνεται για ολόκληρη την Γηραιά Ήπειρο.
Όπως σχολιάζει το Reuters, «H γερμανική οικονομία βρισκόταν σε ύφεση στις αρχές του 2023, αφού τα νοικοκυριά που δαπανούσαν στην οικονομική μηχανή της Ευρώπης τελικά υπέκυψαν στην πίεση του υψηλού πληθωρισμού.
Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το α’ τρίμηνο του έτους, έδειξε μια δεύτερη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας την Πέμπτη. Αυτό ακολουθεί μια πτώση 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης».
Η επί μακρόν λανθασμένη ενεργειακή πολιτική, το «φρένο» στα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και η αργή μετάβαση στις νέες τεχνολογίες, αποτελούν μερικούς από τους λόγους της ύφεσης. Σε αντίθεση με το 1990, η πολιτική τάξη δεν έχει το σθένος να αντιμετωπίσει δομικά ζητήματα που ταλανίζουν την χώρα και η κοινωνία «ασθενεί».
«Ήμασταν αφελείς ως κοινωνία γιατί όλα φαίνονται καλά», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της BASF SE, Μάρτιν Μπρούντερμυλερ. «Αυτά τα προβλήματα που έχουμε στη Γερμανία συσσωρεύονται. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο αλλαγών. Δεν ξέρω αν το αντιλαμβάνονται όλοι αυτό», τονίζει.
Οι πιέσεις και η αισιοδοξία του Σολτς
Το Βερολίνο έχει δείξει ανθεκτικότητα απέναντι στις κρίσεις στο παρελθόν, ωστόσο, το ερώτημα τώρα είναι αν μπορεί να ακολουθήσει μια βιώσιμη στρατηγική.
Τα σενάρια, δεν είναι αισιόδοξα. Ο συνασπισμός του Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς βρίσκει εμπόδια σε εσωτερικές διαμάχες για τα πάντα, από το χρέος και τις δαπάνες έως τις αντλίες θερμότητας και τα όρια ταχύτητας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις.
Δεν είναι τυχαίο που μόνοι οι μισοί Γερμανοί πιστεύουν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός θα καταφέρει να εξαντλήσει την τετραετία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες, καθώς εντείνονται οι διαφωνίες μεταξύ των τριών κομμάτων για την κλιματική πολιτική και τον προϋπολογισμό, ενώ μειώνεται η στήριξη από τους ψηφοφόρους.
Αλλά τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι δύσκολο να αγνοηθούν. Παρόλο που ο Σολτς είχε δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Γερμανία θα ξεπεράσει την ενεργειακή πίεση της Ρωσίας χωρίς ύφεση φέτος, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν ότι η οικονομία στην πραγματικότητα συρρικνώνεται από τον Οκτώβριο.
Οι οικονομολόγοι βλέπουν την γερμανική ανάπτυξη να υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες για τα επόμενα χρόνια και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Γερμανία θα είναι η οικονομία της G-7 με τις χειρότερες επιδόσεις φέτος. Παρόλα αυτά, ο Σολτς, εκφράζει και πάλι αισιοδοξία.
«Οι προοπτικές για τη γερμανική οικονομία είναι πολύ καλές», είπε σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο μετά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία. «Ξεκλειδώνοντας τις δυνάμεις της αγοράς και μειώνοντας τη γραφειοκρατία, λύνουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το πιο πιεστικό ζήτημα για τη Γερμανία είναι να ξεκινήσει η ενεργειακή της μετάβαση. Η προσιτή ενέργεια είναι βασική προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, και ακόμη και πριν από το τέλος των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, η Γερμανία είχε μερικά από τα υψηλότερα κόστη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Η αποτυχία να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη βιομηχανία.
Το Βερολίνο επιδιώκει ένα ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για ορισμένες ενεργοβόρες βιομηχανίες έως το 2030, ένα σχέδιο που θα μπορούσε να κοστίσει στους φορολογούμενους έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η χώρα “νοσεί”
Η πικρή πραγματικότητα είναι ότι οι πόροι για την παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι περιορισμένοι στη Γερμανία. Για τον λόγο αυτό, η χώρα επιδιώκει να δημιουργήσει μια τεράστια υποδομή για την εισαγωγή υδρογόνου από χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Σαουδική Αραβία, στηρίζοντας τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί σε αυτή την κλίμακα.
Ταυτόχρονα, η Γερμανία θα πρέπει να επιταχύνει την κατασκευή δικτύων υψηλής τάσης που θα συνδέουν τα αιολικά πάρκα στα βόρεια παράλια με εργοστάσια και πόλεις νοτιότερα που έχουν τεράστια ζήτηση.
Η χρηματοδότηση είναι επίσης ένα θέμα. Οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου στη Γερμανία ανήλθαν συνολικά σε 11,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε σύγκριση με 234,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.
Μεγάλο μέρος του πλούτου και της κοινωνικής τάξης της Γερμανίας βασίζεται σε έναν ζωντανό μεταποιητικό τομέα που παρέχει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Αλλά αυτή η ισχύς έχει οδηγήσει σε επικίνδυνες εξαρτήσεις από τις υπερπόντιες αγορές για παραγγελίες και πρώτες ύλες – πάνω απ ‘όλα την Κίνα. Όπως και άλλες δημοκρατίες στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Βερολίνο προσπαθεί τώρα να χαλαρώσει την εξάρτησή του από την ασιατική υπερδύναμη.
Ακόμη, φέτος, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Γερμανοί θα φτάσουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, περίπου 320.000 περισσότεροι από εκείνους που θα ενηλικιωθούν. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η γερμανική υπηρεσία απασχόλησης λέει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει σε 500.000, επιβαρύνοντας και άλλο την οικονομία.
Αυτό με τη σειρά του, θα έχει αντίκτυπο σε ολόκληρη την ήπειρο.
Διαβάστε επίσης:
Motor Oil: Κίνηση-ματ στις ΑΠΕ με την εξαγορά της Ουνάγκι
Elon Musk: Πράσινο φως στη Neuralink για δοκιμές εγκεφαλικών τσιπ σε ανθρώπους
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεωργιάδης: Αυξημένοι από το 2019 οι προϋπολογισμοί για το ΕΣΥ, ψευδή τα περί υποστελέχωσης των νοσοκομείων, «συμμορία της μιζέριας» ο ΣΥΡΙΖΑ
- Τουσκ: Η απειλή για μια παγκόσμια σύγκρουση είναι πραγματική
- Εθνική μπάσκετ: Παράπλευρες απώλειες από την εκκένωση του αεροδρομίου στο Λονδίνο – Καθυστερεί η επιστροφή της ομάδας
- COP29: Η συμφωνία για το Κλίμα ορίζει να αντληθούν 250 δισεκ. δολάρια από τις πλούσιες χώρες